Najnovije vijestiVideo

(VIDEO) Hanka Paldum zapjevala za očuvanje rijeka: Priroda čovjeku daje slobodu

Diva bh. narodne muzike Hanka Paldum podržala je borbu protiv izgradnje malih hidrocentrala.

Hanka je danas posjetila mještane Buturović-Polja na rijeci Neretvici, gdje je planirana gradnja 15 malih hidrocentrala, protiv kojih su se građani mjesnih zajednica pobunili, i koje od januara uspješno brane od nasrtaja bagera.

“Kad čovjek dođe u prirodu on se, zapravo, osjeća slobodan, a slobodni se osjećamo pored rijeka, u planinama, šumama, livadama i zato sam poželjela da ovim divnim hrabrim ljudima ovdje, jednostavno da dođem da im pružim podrušku i da im otpjevam pjesmu koju ja najviše volim, a to je: “… one livade, one rijeke, one šume i puteljke”, kazala je Hanka Paldum nakon čega je zapjevala.

Neretvica je pritoka rijeke Neretve, a ovim dijelom toka je pitka rijeka. Pokret “Pusti me da tečem je umjesto” 15 malih hidrocentrala sagradio 15 kupališta, uključujući i zip line.

Pokret čuvara rijeka u BiH čeka konkretna zakonska i podzakonska rješenja koje je Vlada FBiH obećala. Od Vlade Federacije BiH traže sljedeće:

Pročitajte i:   OBAVJEŠTENJE: Promjena lokacije održavanja Prvenstva i Kupa SRS F BiH

– da izmjenom pravilnika o okolinškim dozvolama sve dozvole za centrale veće od 150kW izdaje Federacija, a ne kantoni

– da se izmjeni pravilnik kako bi se omogućilo formiranje posebnih komisija za ocjenu studija utjecaja izgradnje MHE

– da se izradi novi pravilnik kojim bi se precizirao način formiranja i rada komisija za ocjenu studija utjecaja MHE (od strane Federalnog ministarstvo okoliša i turizma)

– da se ukinu poticaji za MHE od Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.