Državni zastupnici traže od Ustavnog suda da poništi koncesije koje je izdao entitet RS

Državni zastupnici u Parlamentu traže od Ustavnog suda BiH da ponište odluke i rješenja Republike Srpske o davanju koncesije na vode koje pripadaju državi.

Dvadeset i četiri poslanika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine podnijeli su danas Zahtjev Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine radi rješavanja spora sa entitetom Republika Srpska koji je prouzrokovan donošenjem Odluka o utvrđivanju uslova za dodjelu koncesija putem pregovaračkog postupka za izgradnju i korišćenje HE “Buk Bijela”, HE “Foča” i HE “Paunci” na rijeci Drini, općina Foča.

Podnosioci zahtjeva smatraju da su vlasti entiteta Republika Srpska navedenim aktivnostima povrijedile Ustav Bosne i Hercegovine i pravo države Bosne i Hercegovine da raspolaže državnom imovinom.

“Navedenim aktivnostima prekršene su i konačne i obavezujuće odluke Ustavnog suda BiH kojima je utvrđeno da riječna voda i riječna korita predstavljaju “javno dobro” koje čini dio državne imovine (imovina države BiH)”, kazali su parlamentarci.

Ustavni sud je u svojim prethodnim odlukama utvrdio da državna imovina ima poseban status, te da predstavlja odraz državnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine.

Pročitajte i:   OSR Konjic: Izvršeno poribljavanje Boračkog jezera

“Pravo raspolaganja državnom imovinom, pa i ovdje spornim vodnim potencijalima rijeke Drine, sve do donošenja zakona o statusu državne imovine na nivou BiH, ima isključivo država BiH. Svako drugo postupanje je u suprotnosti sa Ustavom BiH i treba se staviti van snage”, navode.

Stoga, zastupnici traže da Ustavni sud Bosne i Hercegovine usvoji njihov zahtjev, utvrdi da navedeni akti entiteta Republika Srpska nisu u saglasnosti sa Ustavom BiH i da isti prestaju da važe nakon objave Odluke Ustavnog suda BiH u Službenom glasniku BiH.

Radi sprečavanja štetnih posljedica koje bi pobijane Odluke, Rješenja i Ugovori mogle proizvesti, poslanici su predložili da Ustavni sud BiH donese privremenu mjeru kojom se obustavlja primjena Odluka, Rješenja i Ugovora o dodjeli koncesija radi izgradnje hidro-energetskih potencijala na rijeci Drini do konačne odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine u ovom predmetu, navodi se u zajedničkom saopćenju.

Zastupnici koji su potpisali Zahtjev su Adil Osmanović, Alma Čolo, Denis Zvizdić, Safet Softić, Halid Genjac, Šemsudin Dedić, Šemsudin Mehmedović, Nermin Mandra, Edin Mušić, Damir Arnaut, Aida Baručija, Zlatan Begić, Enver Bijedić, Edita Đapo, Jasmin Emrić, Vlatko Glavaš, Zukan Helez, Predrag Kojović, Dženan Đonlagić, Saša Magazinović, Mirjana Marinković – Lepić, Nada Mladina, Nermin Nikšić i Mirsad Kukić.

Pročitajte i:   Otimaju li Banjaluci Vrbas? Prva inicijativa Mladena Ilića

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.