EkologijaNajnovije vijesti

Ekološka katastrofa na Drini, jedna od najljepših rijeka Evrope je postala odlagalište smeća

Zastrašujući su prizori plutajućeg otpada u Drinskom jezeru na samom ulazu u Višegrad. Hiljade kubika otpada stiglo je Limom iz Crne Gore, te pritokama Drine iz gradova Gornjedrinske regije.

Sve što su rijeke “pokupile” na svojim obalama, sa diviljih deponija ili što je bačeno iz čistog nemara danas se nalazi u Drinskom jezeru. Plastika, flaše, različiti kabasti predmeti i otpad plutaju jezerom. Procjene su da je na branu u Višegrad stiglo oko četiri hiljade kubika otpada usljed pucanja lančanice koja nije mogla izdržati ogroman prtisak.

Kiša i pljusak u Višegradu situaciju dodatno otežavaju, a pogled na jezero u ovom trenutku je kao da gledate ravno u kataklizmu. Radnici HE Višegrad pokušali su sanirati problem kako otpad ne bi ugrozio rad hidroelektrane.

Foto: Klix.ba

Nedjeljko Perišić, direktor preduzeća izjavio je novinarima da je riječ o višedecenijskom problemu, a sve što se moglo učinili su sopstvenim snagama kako ne bi doveli u pitanje rad hidroelektrane.

Upozorio je također da se u gornjem toku rijeke Drine nalaze desetine hiljada kubika plutajućeg otpada koji dolazi pritokama Pračom, Tarom, Pivom, a najviše rijekom Lim.

Pročitajte i:   Kalendar takmičenja Sportsko ribolovnog saveza Federacije Bosne i Hercegovine za 2024. godinu

Foto: Klix.ba

Prijeti opasnost da se u jezeru nađe još kubika otpada, jer je vrijeme padavina i bujanja voda što predstavlja veliku opasnost, a na ovakve situacije godinama upozoravaju ne samo odgovorni u preduzeću HE Višegrad već i ljubitelji prirode, svjesni da je jedna od najljepših rijeka Evrope ugoržena nemarom onih koji bacaju otpad, ali i zbog činjenice da vlasti ne čine ništa da se ovaj problem konačno rješi.

Na ekološku katastrofu koja prijeti da potpuno uništi jednu od najljepših rijeka upozorava se godinama, ali uzaludno. Rijeka Drina u ovom toku svako malo postaje ogromna deponija smeća. Činjenica je da rijeke smeća plutaju jezerom i da upozorenja o ekološkoj katastrofi nisu urodila plodom. Iako je ovaj problem bio tema razgovora na najvišim nivoima tri države BIH, Srbije i Crne Gore, do danas nisu pronađena kvalitetna rješenja. Ekološka katastrofa se već dešava

Foto: Klix.ba

U HE Višegrad i dalje gaje nadu da će se u rješavanje ovog problema uključiti više institucije i iz Srbije i Crne Gore, iz kojih dolazi plutajući otpad. Ukoliko ne bude konkretnih rješenja pitanje je šta se može očekivati već na proljeće.

Pročitajte i:   Bilten Kupa Jadransko podunavskih zemalja u lovu ribe udicom na hranilicu - Feeder

“Ovo je došlo ‘odozgo’, zbog poplava u Srbiji. Vidite da je Prijepolje poplavilo, Priboj je pun otpada, a da ne kažem koliko je u Prači, Goraždu i Foči. Ovo nas Bog kažnjava, kakvi smo”, kaže jedan od prolaznika koji u nevjerici posmatra otpad u vodi.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.