EkologijaNajnovije vijesti

Nadležni u RS-u o otpadu na Drini: Hitno ćemo tražiti sastanak s ministrima iz Srbije i Crne Gore

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS-a hitno će inicirati sastanak s novim resornim ministrima Srbije i Crne Gore kako bi se pronašlo rješenje za desetine hiljada kubika plutajućeg otpada na rijeci Drini.

U Ministarstvu su naveli da je ovo dugogodišnji problem na koji Vlada Republike Srpske već dugo upozorava.

“U nekoliko navrata smo pokušali organizovati tripartitni sastanak nadležnih ministarstava Srbije, Crne Gore i RS-a, ali očigledno da nisu svi iskreno bili za dogovor”, naveli su u Ministarstvu.

Najveći problem, tvrde, leži u rijeci Lim, uz čije obale je veliki broj divljih deponija.

“Bio je cijeli niz sastanaka sa direktorima hidroelektrana na tom području i sa načelnicima općina, s nadležnim ministarstvom Srbije. S druge strane, nadležni u Crnoj Gori do sada nisu pokazali interesovanje za rješavanje ovog problema”, istakli su u Ministarstvu.

Direktor Hidroelektrana na Drini Nedeljko Perišić izjavio je ranije da je na krunu brane u Višegradu pristiglo skoro četiri hiljade kubika plutajućeg otpada usljed pucanja specijalne lančanice, što bi moglo da ugrozi rad ovog preduzeća.

Pročitajte i:   Održano Prvenstvo USR Sarajevo 1906, Memorijal “Ermin Hadžić”

Perišić je rekao novinarima da je zbog velike količine vode koja je posljednjih dana prolazila rijekom Drinom došlo do pucanja gornje lančanice koja treba da zadržava plutajući otpad, a sa kojim hidroelektrana ima višedecenijski problem.

“U gornjem toku rijeke Drine nalazi se desetine hiljada kubika plutajućeg otpada koji dolazi pritokama rijeke Drine, počev od Prače, Tare, Pive, a najviše rijeke Lim”, dodao je Perišić.

Očekuje da će se u rješavanje ovog problema uključiti više institucije i iz Srbije i Crne Gore, iz kojih dolazi plutajući otpad.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.