Iz regijeNajnovije vijesti

PREKOMJERENI RIBOLOV: U posljednjih 50 godina broj ajkula se smanjio za 70 posto

U posljednjih 50 godina populacija ajkula i poligača se smanjila za 70 posto, pokazala je studija objavljena u časopisu Nature.
Znatan porast ribolova od 1970. je učinio da se znatno smanji broj jedinki spomenutih populacija. To se odnosi i na morskog psa mlata čije su jedinke bile vrlo brojne. Za polovinu od 31 vrste morskih pasa na svijetu se smatra da su ugroženi ili kritično ugroženi. Na to su upozorili iz Međunarone unije za zaštitu prirode.

“Smanjenje broja ovih životinjskih vrsta ne prestaje. Naši okeani su vrlo iscrpljeni i zato su nam potrebne proaktivne mjere da bismo spriječili kolaps. Ovo bi donositeljima odluka trebao biti poziv na uzbunu”, ukazao je Nathan Pacoureau, vodeći autor studije i istraživač kanadskog Univerziteta Simon Fraser.

Za ovo istraživanje korišteni su podaci iz prethodnih studija i podaci o ulovu. Autori studije strahuju da je broj ajkula i poligača u stvarnosti još i manji jer nisu imali podatke iz 1950. kada je počeo masovni industrijski ribolov.

Osim prekomjerenog ribolova, uzroci ovog problema su udari brodova u ajkule i poligače, eksploatacija nafte i plina, te klimatske promjene. Raniji podaci su pokazali da se svake godine ubije 100 miliona ajkula, a čime se smanjuje njihova sposobnost razmnožavanja.

Pročitajte i:   USR Kiseljak: Poziv na 1. Spin Kup povodom dana Općine Kiseljak

Peraja ajkula se koriste za pravljenje supe, pa nakon što im ribari isjeku peraja vrate ih u vodu.

“Stalni pad broja ovih životinjskih vrsta pokazuje da vitalni dio ekosistema u okeanima nismo zaštitili od prekomjerenog ribolova. To će se negativno odraziti i na same okeane, ako nešto ne poduzmemo”, upozorila je Cassandra Rigby, biologinja australskog Univerziteta James Cook i koautorica studije.

Istraživanjem je utvrđeno da se stanje donekle poboljšalo nakon 2000. godine. Smanjenje broja je usporilo u Tihom okeanu, ali to nije slučaj u Indijskom okeanu u kojem se broj ajkula i poligača neprestano smanjuje od 1970. Pretpostavlja se da je na navedenoj morskoj površini gubitak 84 posto do danas.

Napori za suzbijanje ovog problema su imali dosta ograničene rezultate. Ove sedmice će biti održan online samit na kojem bi trebao prisustvovati američki izaslanik za klimu John Kerry, a na kojem bi se trebalo razgovarati o ovom problemu.

Biologinja Rigby je pozvala nadležne da obavežu na ribolov koji će biti zasnovan na, kako je kazala, nauci. Podsjetila je da se na taj način moraju zaštititi vrste koje su ključne za ekosistem.

Pročitajte i:   Donji Vakuf: Održan Kup 'Open Ajvatovica 2024'

Naučnica Mariah Pfleger smatra da bi države trebale zabraniti prodaju i trgovinu perajima ajkula. Na tome se insistira u Sjedinjenim Američkim Državama, a u Kanadi je to učinjeno 2019. godine, piše list Guardian.

Izvor: klix.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.