EkologijaNajnovije vijesti

Koalicija za zaštitu rijeka: Čuvari našeg blaga izloženi napadima od snažnog lobija

Koalicija za zaštitu rijeka oglasila se saopćenjem u kojem žele javnost obavijestiti o aktivnostima čuvara rijeka koje su u proteklom periodu poduzete kada je u pitanju zaštita rijeka u Bosni i Hercegovini od malih hidrocentrala (MHE), kao i o pokušajima interesnih grupa, koje stječu profit od izgradnje MHE, da zaustave ovaj proces.

Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti:

“Napravljeni su značajni koraci od strane entitetskih vlada ali nedovoljni jer rijeke još uvijek nisu zaštićene, proces izmjene pravnog okvira se odvija jako sporo, a investitori ne miruju.

Također, pored navedenih aktivnosti, u proteklom periodu smo svjedočili da i vlasnici MHE, kao i firme za proizvodnju dijelova od kojih se prave MHE, pokušavaju na svaki način zaustaviti ovaj proces zaštite rijeka i to širenjem neistina i medijskim napadima na aktiviste.

Naime, u proteklom periodu navedeni subjekti, koji profitiraju od gradnje MHE, plasirali su putem plaćenih oglasa dezinformaciju da ovaj proces ugrožava sve hidroelektrane i radnike koji rade u njima.

Kao što smo više puta isticali, naš cilj nije zatvaranje velikih hidroelektrana, koje su u državnom vlasništvu i zapošljavaju radnike. Naprotiv, mi se zalažemo za zaštitu i prava radnika, kao i svih običnih ljudi u BiH kojima pripada pravo na pitku vodu i zdrav okoliš u našoj zemlji.

Naš cilj jeste zabrana gradnje malih hidrocentrala, koje po pravilu ne zapošljavaju radnike i ne donose radna mjesta niti korist lokalnoj zajednici, već samo čisti profit njihovim vlasnicima i satelitskim firmama, koji su radi toga spremni žrtvovati rijeke, lokalne zajednice koje ovise od njih, kao i prateći biljni i životinjski svijet. MHE su smrtonosne za cijeli ekosistem rijeke, jer rijeke guraju u velike betonske cijevi u potpunosti uništavajući riječna korita i život u njima. Zaštitom naših mjesta i ulaganjem u pretvaranje naših sela u održive zaštićene zajednice se može kreirati daleko veći broj radnih mjesta od kojih mogu imati koristi svi ljudi, a posebno lokalne zajednice.

Podsjećamo da je u Bosni i Hercegovini već izgrađeno 114 malih hidrocentrala, te je planirana izgradnja još preko 400 ugrožavajući tako svaki potok, rječicu i rijeku u BiH, što ne bi donijelo radna mjesta, značajno povećalo proizvodnju energije (koju i onako izvozimo), a efekti na prirodu i rijeke Bosne i Hercegovine, koje spadaju među najraznovrsnije i najljepše u Evropi, bili bi katastrofalni.

Pročitajte i:   Jezero Mandek: Održano Prvenstvo SRS FBiH u lovu šarana i amura

Smatramo da svi trebaju imati pravo na čistu, pitku vodu, kao i pravo da uživaju u ljepotama bosanskohercegovačkih rijeka umjesto da ih bogati pojedinci uništavaju radi profita.

Dokle je stigla borba čuvara rijeka?

Borba nije gotova, rijeke još uvijek nisu zaštićene a predstavnici vlasti moraju ubrzati procese i uraditi ono što je obećano, zakonski zaustaviti daljnju gradnju malih hidrocentrala te postojeće staviti u stroge okvire regulacija.

Pravac koji su Vlada FBiH i Parlament FBiH u borbi protiv MHE zauzeli se već primjenjuje u pojedinim kantonima poput Zeničko-dobojskog kantona, ali istovremeno u Srednjobosanskom Kantonu se planira novih 38, pored postojećih 36 MHE, potpuno se oglušujući o federalne akte i odluke. Potrebno je snažnije djelovanje utemeljeno u podzakonskim i zakonskim aktima kako bi se stavila tačna na MHE.

Federalno ministarstvo okoliša i turizma izmijenilo je Pravilnik o okolinskim dozvolama tako da ovo ministarstvo sada izdaje skoro sve okolinske dozvole za izgradnju malih hidrocentrala snage preko 150 kW i to uz obaveznu proceduru procjene utjecaja na okoliš.

Također, ovo ministarstvo je izmijenilo i Pravilnik o stručnim komisijama čime je omogućilo formiranje posebnih komisija za ocjenu studija utjecaja projekata izgradnje malih hidrocentrala za koje okolinsku dozvolu izdaje Federalno ministarstvo okoliša i turizma.

Obje izmjene čekaju na objavljivanja u Služenim novinama FBiH kako bi postale konačne.

Trenutno je u toku i izmjena Pravilnika o ekološki prihvatljivom protoku, a u ovom procesu skupa sa predstavnicima Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva učestvuju i udruženja za zaštitu rijeka. Ako budu usvojeni prijedlozi okolišne aktivističke zajednice, rad postojećih malih hidrocentrala će biti daleko bolje reguliran nego sada.

Pročitajte i:   Poziv za učešće u Premijer ligi u dicsiplini 'lov ribe udicom sa hranilicom - Feeder'

Također, u razgovorima smo sa Federalnim ministarstvom energetike, rudarstva i industrije, u vezi sa donošenjem novog Akcionog plana za korištenje obnovljivih izvora energije u FBiH kojim se inače dodjeljuju subvencije za proizvođače obnovljive energije, u kojem je obećano da od 2021. neće biti subvencija za male hidrocentrale. Međutim ostaje da se razriješi pitanje subvencija u 2021. godini za MHE obzirom da novi plan još nije donesen kao i pitanje drugog djela subvencija koje dodjeljuje Regulatorna komisija za energiju u FBiH.

Narodna skupština RS usvojila Deklaraciju

Iako navedene izmjene predstavljaju značajan iskorak, očekujemo da će Vlada Federacije BiH u predstojećem periodu napraviti još snažnije pomake, kako bismo u što hitnijem roku zaštitili rijeke. Svakim danom čekanja naše rijeke ostaju i dalje nezaštićene i ugrožene od raznih investitora koji na osnovu izgrađenih MHE ubiru ogromne novčane subvencije od bh. građana i građanki putem računa za električnu energiju.

Podsjećamo da je i Narodna skupština RS usvojila Deklaraciju o zaštiti rijeka, te očekujemo da će i Vlada RS u što hitnijem roku pristupiti izmjenama propisa, kako bi se deklaracija Skupštine provela u djelo.

Pozivamo sve građane, kao i nadležne institucije vlasti, da se zajednički, brzo i urgentno pridruže hrabrim čuvarima rijeka, koji ovih dana trpe medijske napade od energetskog lobija, i da se zajedno suprotstavimo ovom pokušaju ekocida, te spasimo najveće prirodne resurse naše zemlje, koji samo kada je u pitanju turizam mogu donijeti mnogo više koristi i kreiranju radnih mjesta od malih hidrocentrala”, navode iz Koalicije za zaštitu rijeka u saopćenju koje je potpisala Lejla Kusturica, iz Fondacije Atelje za društvene promjene ACT. 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.