EkologijaNajnovije vijesti

Skupljanje potpisa protiv izgradnje HE Janjići

Članovi zeničkog Eko foruma, građanski aktivisti i mještani lokaliteta na kojem bi se trebala graditi hidroelektrana Janjići počeli su sa skupljanjem potpisa za peticiju koja je protiv izgradnje takvog objekta na rijeci Bosni. Traže stavljanje van snage odluke Gradskog vijeća o davanju saglasnosti za dodjelu koncesije i utvrđivanju javnog interesa koje su donese prethodnih godina.

Da bi u Gradskoj vijećnici ponovo bilo razgovarano o izgradnji hidroelektrane Janjići neophodno je 1.500 potpisa građana Zenice. Zakonodavna vlast je već ranije dva puta dala zeleno svjetlo – prvobitno kada je odlučila da se gradi, pa i kada je na red došla eksproprijacija zemljišta.

„Tražimo da gradsko vijeće poništi te dvije sporne odluke jer su donesene suprotno arhuškoj konvenciji, odnosno, suprotno volji građana. 2013. godine su potpisi iz mjesnih zajednica falsificinrani. Ti spiskovi su nestali. U decembru 2020. Gradsko vijeće je donijelo drugu odluku da se proglasi javni interes“, ističe predsjednik UO Ekoforum Zenica, Samir Lemeš.

Planirana investicija je 109,8 miliona maraka, a Elektroprivreda bi za projekte prijateljskog okruženja trebala izdvojiti 1,25 miliona maraka.

Pročitajte i:   Više od 300 osoba će 21. aprila čistiti jezero Modrac, žele mu vratiti stari sjaj

„Sad već imamo sedam godina administriranja u ovom procesu. Za to vrijeme uložena su značajna finansijska sredstva. Elektroprivreda je državna i društveno odgovorna kompanija koja ni u jednom slučaju neće dozvoliti da dođe do narušavanja ili dovođenja u neugodne situacije lokalnog stanovništva“, govorio je u decembru 2020. Almedin Skopljak, predstavnik investitora JP Elektroprivreda BiH.

Građanski aktivisti i mještani smatraju da bi ekosistem bio narušen i pored toga što su protočne hidroelektrane u kategoriji obnovljivih izvora. Planirano je da ovaj energetski kapacitet godišnje proizvodi 77,26 gigavat sati takozvane “zelene“ električne energije.

„Ova hidrocentrala pravi akumulaciju od nekoliko metara, ona nema neku energetsku snagu i od toga nećemo imati neke koristi. Više će biti štete nego koristi“, konstatuje predsjednik skupštine UG Forum građana Zenice Vladimir Franjić.

Svojevremeno je Federalna vlada Elektroprivredi za korištenje hidropotencijala rijeke Bosne na ovom lokalitetu dala koncesiju na period od 30 godina. Resorno Federalno ministarstvo je na osnovu studije utjecaja na okoliš dalo okolinsku dozvolu. Ono što građani osporavaju upravo zbog zaštite okoliša, gradske vlasti su i ranije bile kategorične, moglo bi prouzrokovati štetu u budžetu.

Pročitajte i:   Poziv na Prvenstvo SRS F BiH u mušičarenju - Fly fishing

„Meni je preče da budžet sačuvam, a hoće li EP to završiti kao i Vranduk, apsolutno me ne zanima. Sve šta je potpisala bivša vlast i rahmetli Husejin na osnovu zaključka jednoglasnog Gradskog vijeća moramo ispoštovati. Ja nemam druge opcije. Ili da jedan budžet poklonimo Elektroprivredi“, poručivao je u decembru 2020. Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

Šansa za mještane i građane da zaustave izgradnju je postupak revizije okolinske dozvole koja istječe u maju ove godine. Građani Zenice znaju šta traže, samo je pitanje da li će ih nadležni čuti?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.