EkologijaNajnovije vijesti

Pogledajte prekrasni krajolik na kojem niče sporna hidroelektrana “Buk Bijela”

Iako bez saglasnosti države, predstavnici Republike Srpske i Srbije danas su u Foči ozvaničili početak gradnje sporne hidrocentrale “Buk Bijela” na Drini. Izgradnju će zajedno finansirati elektroprivrede Srbije i RS-a, u iznosu od oko 220 miliona eura.

Iako je bilo planirano da gradnja hidrocentrale bude okončana za šest, zvaničnici RS-a i Srbije danas su poručili kako će ovaj projekt početi proizvoditi električnu energiju za četiri godine, unatoč protivljenju zvaničnog Sarajeva, ali i ekoloških aktivista, koji upozoravaju na štetnost po prelijepu smaragdnu Drinu i prekrasnu okolinu.

Akumulacija od 11 kilometara

Prema najavama, HE Buk Bijela bit će je pribransko akumulaciono postrojenje koje će se sastojati od gravitacione betonske brane od 57 metara s mašinskom zgradom, a ukupna dužina akumulacije trebala bi biti oko 11,5 km. Hidrocentrala bi trebala imati najveću instalisanu snagu 93,52 megavata i očekivanu godišnju proizvodnju od 332 gigavat sata.

Radi se o prvoj od tri planirane hidrocentrale u okviru hidroenergetskog projekta Gornja Drina.

Planirana gradnja još dvije hidrocentrale

Naime, na početnih tridesetak kilometara toka Drine, na području općne Foča, planirana je izgradnja tri hidroelektrane. Nakon izgradnje HE Buk Bijela, nizvodno od nje prema Ustikolini planirana je gradnja i hiroelektrana Foča i Paunci.

Pročitajte i:   UGSR 'Bistro' Zenica: Započela udruženjska 'Mala škola ribolova'

Kako danas izgleda krajolik na kojem niču ove hidrocentrale i koji će u budućnosti promijeniti izgled zbog ovih energetskih projekata, pogledajte u galeriji snimke iz zraka koje je zabilježio fotoreporter portala klix.ba.

Izvor: klix.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.