Iz svijetaNajnovije vijesti

Nova studija otkrila da 55 posto plastičnog otpada u svijetu proizvodi 20 kompanija

Nova studija otkriva da samo 20 kompanija proizvodi 55 posto svjetskog plastičnog otpada za jednokratnu upotrebu.

Istraživanje fondacije Minderoo pratilo je put polimera dok su napuštali fabrike i pretvarali se u plastiku za jednokratnu upotrebu, prije nego što su bačeni.

Trenutno plastika za jednokratnu upotrebu čini većinu plastike koja se godišnje baci. Fondacija je navela da je 2019. bačeno više od 130 miliona metričkih tona – većina toga je spaljena, stavljena na odlagalište ili u najgorem slučaju odbačena u okoliš, piše Euronews.

Plastika za jednokratnu upotrebu često završi u okeanima i čini većinu vidljivog zagađenja.

Izvještaj je otkrio da su kompanije poput ExxonMobila, plinske korporacije i Dowa, proizvođača hemikalija, na vrhu liste zajedno sa Sinopecom, naftnom i hemijskom kompanijom. Zajedno ove tri kompanije pojedinačno čine 16 posto globalnog plastičnog otpada za jednokratnu upotrebu.

ExxonMobil je na vrhu liste kompanija za proizvodnju jednokratne plastike i zagađivača na svijetu. “Doprinijela” je sa 5,9 miliona tona plastičnih zagađivača, dok je Dow stvorio 5,5 miliona tona plastičnog otpada.

Pročitajte i:   Poziv na Prvenstvo F BiH u lovu ribe umjetnim mamcima sa obale - SPIN

Izvještaj je također otkrio da mnoge svjetske banke i investitori finansiraju stvaranje plastike za jednokratnu upotrebu kupujući dionice u matičnim kompanijama koje proizvode polimere. Od 2011. godine banke poput Barclays, HSBC i Bank of America ovim su matičnim kompanijama posudile blizu 24,5 miliona eura, što je rezultiralo direktno doprinosom klimatskoj krizi i borbi protiv plastike za jednokratnu upotrebu.
Od 20 kompanija za koje je utvrđeno da su najgori zagađivači, tri imaju sjedište u Evropi i kolektivnu štetu od 4,6 miliona tona.

U sljedećih pet godina procjenjuje se da će planirano širenje proizvodnje polimera ometati recikliranje plastike i kao rezultat toga, upotreba plastike za jednokratnu upotrebu mogla bi porasti i do 30 posto.

Ovaj razvoj će negativno utjecati na zemlje u razvoju, jer tu završava većina plastike za jednokratnu upotrebu.

Evropski kreatori politike kontinuirano raspravljaju o plastici za jednokratnu upotrebu u Evropi i ulažu napore da smanje količinu morskog otpada do 2030. godine osiguravajući da sve plastične boce moraju biti od najmanje 30 posto recikliranog sadržaja.

Pročitajte i:   Bajram šerif mubarek olsun

Bivši potpredsjednik SAD-a Al Gore i osnivač i predsjedavajući Projekta klimatske stvarnosti kaže:

“Traganje za osnovnim uzrocima krize s plastičnim otpadom osnažuje nas da pomognemo u rješavanju. Baš kao što je otkrivanje emisija stakleničkih plinova bilo prvi korak ka stvaranju globalnih ciljeva za smanjenje, otkrivanje finansiranja i proizvodnje plastike za jednokratnu upotrebu je neophodno kako bi se riješio ovaj problem”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.