STOP Mhe na Kasindolskoj rijeci: Odličan odziv građana- prikupljeno preko 1000 potpisa!

Nakon samo četiri dana kako građani Istočnog Sarajeva potpisima daju podršku građanskoj inicijativi koja zagovara zaustavljanje izgradnje mHE na Kasindolskoj rijeci, prikupljeno je preko hiljadu potpisa.

Za zaustavljanje izgradnje mHE “Podiviči” već je kasno, ali se članovi neformalne grupe građana “Stop izgradnji mHE na Kasindolskoj rijeci” nadaju da će odbornici Skupštine grada Istočno Sarajevo pozitivno reagovati i iskoristiti sve pravne mogućnosti da obustave planiranu izgradnja još dvije mini hidroelektrane na ovoj rijeci.

To bi uključilo preispitivanje mogućnosti raskidanja koncesionih ugovora iz 2014. godine“, navodi Sunčica Kovačević član neformalne grupe građana “Stop izgradnji mHE na Kasindolskoj rijeci” i dodaje: “Skupština grada Istočno Sarajevo u oktobru prošle godine podržala je Deklaraciju ‘Gradovi bez brana’ čime su izrazili stav da se protive izgradni mHE, međutim ta Deklaracija je politički akt i nema pravnu snagu, tako da se nadamo da ćemo putem građanske inicijative tu njihovu političku volju konkretno i sprovesti u djelo”.

Da bi se ova građanska inicijativa uputila na adresu Skupštine grada potrebno je najmanje 1000 potpisa, što je odavno sakupljeno i što dokazuje da se građani Istočnog Sarajeva protive uništavanju rijeka, i ujedno šalju poruka nadležnim da hitno reaguju kako bi zaustavili uništavanje prirode zarad sitnih interesa investitora.

Pročitajte i:   Održan 6. Kup Grada Zenice u disciplini 'ulov ribe udicom na plovak'

“Mi smo prezadovoljni odzivom građana, sami prilaze, već su čuli za ovu akciju tako da smo zaista zadovoljni. Akcija traje do nedjelje”, kaže Sara Tuševljak članica neformalne grupe građana.

Građanskom inicijativom se zahtijeva da se zaustavi izgradnja mHE “Samar” i mHE “Slapi” na Kasindolskoj rijeci, pokretanje procedure o zaštiti Kasindolske rijeke u skladu sa Prostornim planom RS do 2025. kao i obezbjeđivanje zakonitog poslovanja mHE “Podivič” te  brisanje iz prostornog plana Republike Srpske mHE na Kasindolskoj rijeci.

Ove mini hidroelektrane nisu predviđene Prostornim planom grada Istočno Sarajevo odnosno one su u Prostornom planu za Republiku Srpsku predviđene samo na teritoriji opštine Trnovo, ali ne i na teritoriji opština Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo, na kojima je takođe planirana njihova gradnja, što je i dovelo do reakcije i pobune građana.

Štandovi za potpisivanje građanske inicijative nalaze se na teritorijama opština Istočna Ilidža, Istočno Novo Sarajevo i Pale.

Izvor: spin-portal.info/Autor: Sanja Vasković

Pročitajte i:   Održano Prvenstvo SRS BiH u mušičarenju za juniore

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.