EkologijaNajnovije vijesti

Zaštititi i sačuvati Sanu

ZAŠTITI I SAČUVATI SANU

Danas, 4. juna 2021. godine, uoči Dana rijeke Sane koji je ujedno i Svjetski dan životne sredine, u Centru za posjetioce Pecka na okruglom stolu organizovanom u sklopu projekta Misli o prirodi! koji implementira CPCD uz finansijsku podršku Švedske, razgovarano je o očuvanju rijeke Sane.

Nakon pozdravne riječi domaćina Borislava Marića i uvodnog dijela Gorana Krivića, temu o očuvanju rijeke Sane je započeo Viktor Bjelić iz Centra za životnu sredinu koji je u svojoj prezentaciji predstavio početak borbe za očuvanje rijeke Sane i pokretanje inicijative za proglašenje zaštićenog područja “Izvor rijeke Sane sa ponorom Mračaj” i zaštićenog područja „Kanjon Prizren Grad”.

„Danas smo željeli da predstavimo inicijativu “Izvor rijeke Sane sa ponorom Mračaj” i zaštićenog područja „Kanjon Prizren Grad” koje se pokrenute u sklopu projekta Eko BiH finansiranog od Evropske unije. Cilj ovih inicijativa je da se preostali netaknuti dijelovi prirode i ove rijeke sačuvaju za buduće generacije.“ – izjavio je Viktor Bjelić iz Centra za životnu sredinu iz Banjaluke.

Dragan Kovačević ispred Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa RS je prezentovao detalje izrađene studije za za zaštitu “Izvora rijeke Sane sa ponorom Mračaj „ koja se nalazi u završnoj fazi.

„Zavod je prezentovao sedmogodičnji rad na postupku proglašenja vrela Sane kao zaštićenog područja. Ono što je najbitnije da je studija o proglašenju zaštićenog područja vrela Sane pri kraju i već sljedeće sedmice očekujemo da će ova Studija biti upućena nadležnom ministarstvu na dalju proceduru proglašenja.“ – rekao je Dragan Kovačević iz Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa.

Pročitajte i:   Održan Kup Saveza sportsko ribolovnih društava Ze-Do Kantona

Nakon prezentacija je uslijedila diskusija kako da se zaustavi uništavanje rijeke Sane i rijeka uopšteno. Zaključak okruglog stola je bio da postoje zakonske mjere ali da bi trebalo apelovati na inspekcijske organe da se zakoni provode u svojoj propisanoj mjeri.

„Prezentacijama i diskusijom smo vidjeli da postoji volja da se zaštiti rijeka Sana, ali da je potrebno što više apelovati na inspekcijske organe da u što višoj mjeri kontrolišu izgradnju objekata na obalama u blizini korita rijeka koji mogu da dovedu do narušavanja prirodnog ambijenta rijeka.“

Učesnici okruglog stola pored diskusije o očuvanju rijeke Sane, mogli su da čuju i informišu se o još jednoj vrlo važnoj temi, a to je solarna energija kao jedan od obnovljivih izvora energije koji ima mnogo potencijala u našoj zemlji, a predstavljena je kroz incijativu projekat „Solarna Pecka“.

„Danas smo istakli pozitivan primjer Solarne Pecke kao inicijative za uvođenje solarne energije za objekat Centra za posjetioce Pecka, koji je preteča ideje da se u selu Pecka uvede ovaj oblik obnovljivog izvora energije“ – istakao je Viktor Bjelić iz Centra za životnu sredinu.

Pročitajte i:   Završena Premijer SPIN liga za 2024. godinu

Okrugli sto je organizovan od strane Eko HUB Mrkonjić Grad u saradnji sa Eko HUB-om Banja Luka i Koalicijom za zaštitu rijeke Sane. Učešće na okruglom stolu su uzeli predstavnici opštine Mrkonjić Grad sa načelnikom opštine Draganom Vođevićem, predstavnici opštine Ribnik, Oštre Luke, grada Prijedora, predstavnici JU Vode Srpske, Republičkog Zavoda za zaštitu, Centra za životnu sredinu, Koalicije za zaštitu Sane.

„Ovim okruglim stolom smo željeli da podsjetimo na Svjetski dan životne sredine i Dan rijeke Sane čija će štafeta Aqua Sana sutra da krene od izvora prema ušću sa porukom da nam Sana bude čista kako na izvoru tako i na ušću.“ – izjavio je Goran Krivić iz Koalicije za Sanu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.