EkologijaNajnovije vijesti

Koalicija za zaštitu rijeka BiH traži smjenu direktora EP BiH Admira Andelije

Admir Andelija, direktor Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH, na sastanku održanom 15. juna u prostorijama EP BiH, nazvao je hrabre čuvare Neretvice stranim plaćenicima, kažu iz Koalicije za zaštitu rijeka.

Dodali su da pod vodstvom direktora Andelije EPBiH prodaje našu struju stranim nakupcima. Na privatne veletrgovce strujom, koji su podružnice inostranih kompanija, otpada oko 76,7 posto ukupnog trogodišnjeg izvoza struje iz BiH.

“Dvije najveće kompanije među njima, slovenački Gen-I i švicarski Alpiq, sa ukupno svega troje zaposlenih, na izvozu naše struje su u 2020. godini prihodovale ukupno 223 miliona KM. Taj novac mogla su zaraditi naša javna preduzeća, među kojima i EPBiH, direktnom prodajom struje. Novac je mogao ostati u BiH. Zahvaljujući naprasno patriotski osviještenom direktoru Andeliji i svim njegovim prethodnicima (listom dobro stranački uvezanim) stranci se bogate na nama – našim zatrovanim plućima, našim uništenim rijekama”, kažu iz Koalicije.

Istakli su da naša struja, koja se “pojeftino” izvozi na strana tržišta istovremeno ubija stranovnike BiH. Nacionalnim planom smanjenja emisija predviđeno je da se emisije sumpor-dioksida iz termoelektrana smanje za 95 posto u odnosu na 2014. godinu, emisije dušikovih oksida za oko 60, a čvrstih čestica za oko 90 posto.

Pročitajte i:   Kod Pule ulovljena najotrovnija riba na svijetu, evo šta su pronašli kad su je otvorili

“Pet godina nakon što je Vijeće ministara usvojilo Nacionalni plan, EPBiH nije ni započela radove na smanjenju emisija. Javno preduzeće kojim direktoruje patriota Admir Andelija tako za račun stranih mešetara truje domaće stanovništvo, a sam direktor bahato prijeti čuvarima Neretvice. Direktor Andelija je na sastanku s načelnikom Konjica i aktivistima iz Neretvice izjavio da bi, da je na mjestu federalnog premijera Fadila Novalića, na narod Klisa poslao specijalce da ga rastjera i pozatvara. Tako su Teletovićevi batinaši prijetili čuvaricama i čuvarima Doljanke; tako su poslani specijalci protiv žena Kruščice; prijetilo se i Fojničanima, Fočacima i čuvarima rijeka širom zemlje”, saopćili su iz Koalicije.

Dodali su da je Admir Andelija, direktor Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH, izjavio da samo 30 mještana brani Neretvicu, a ostali su došli iz Banje Luke.

“Došli su predstavnici grupa iz cijele Bosne i Hercegovine. Znamo tačno koliko odakle, ali nećemo vam dopustiti danas prebrojavate. Čuvari rijeka se broje po rijekama koje brane – njih 244 koje su tajkuni i stranački direktori namjerili da unište. Iz politike uprave EPBiH, kojoj su tokom niza godina neki od omiljenih partnera za preprodaju struje bili Vuk Hamović i Vojin Lazarević iz Beograda, jasno je da može bh. struju preprodavati tajkun iz Beograda ili odakle već, ali ne može čuvar bh. rijeke biti iz Banjaluke. To je ofucana priča. Mi o rijekama i njihovom lopovluku, a oni o našim krvnim zrncima” dodaje se u saopćenju.

Pročitajte i:   Održan Kup SRS F BiH u lovu ribe udicom na plovak

Zaključili su da čuvare rijeka već godinama pokušavaju oslabiti prijetnjama i pokušajima povlačenja granica između nas po nacionalnim i teritorijalnim pripadnostima.

“A mi smo iz dana u dan sve jači zahvaljujući našoj zajedničkoj borbi i posvećenosti našim rijekama koje su veće i snažnije od bilo kakvih podjela. Ne nasjedamo na podvale stranačko-tajkunskih klanova. Cijeli region se ujedinio u odbrani rijeka. A ništa ne pogađa ratne i poslijeratne profitere kao složna odbrana društvenih i prirodnih dobara. A što se tiče direktora Andelije, napominjemo da je Elektroprivreda BiH javno preduzeće. Pripada ljudima ove zemlje, a ne strankama i direktoru. Čovjek koji daje ovakve izjave ne može upravljati javnim dobrom i mora biti hitno smijenjen s mjesta direktora”, zaključuje se u saopćenju Koalicije za zaštitu rijeka.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.