Iz svijetaNajnovije vijesti

Leonardo DiCaprio pisao Vladi FBiH i federalnim parlamentarcima zbog gradnje malih hidroelektrana

“Zeleni Nobel” je ove godine otišao u ruke Hrabrih žena Kruščice, a čestitao im je i glumac Leonardo DiCaprio, koji je ranije već jednom pisao o borbi za spas rijeka u Bosni i Hercegovini, no sada se obratio i Vladi Federacije BiH i federalnim parlamentarcima.

“Čestitam Hrabrim ženama Kruščice i gospođi Bilal iz Bosne i Hercegovine na osvajanju prestižne nagrade za zaštitu okoliša i neumornu borbu za spas njihove rijeke od malih hidroelektrana, dok se suočava s oružanim policijskim napadom, zastrašivanjem i prijetnjama”, rekao je glumac.

Kazao je kako ova pobjeda “Žena” dolazi usljed globalne aktivističke kampanje za zabranu gradnje novih malih hidroelektrana u BiH, ali da to nije dovoljno da bi 240 rijeka bilo spašeno od betonskih cijevi. Zbog toga je poručio Vladi Federacije BiH i federalnim parlamentarcima da se aktiviraju i donesu zakone koji su potrebni kako bi se zaštitile rijeke.

“Sada je ključno da Parlament Federacije BiH (FBiH) usvoji Zakon o električnoj energiji koji je na čekanju i da trajno zabrani izgradnju stotina planiranih malih hidroenergetskih projekata i revidira sve aktivne dozvole, od kojih su mnoge izdate nezakonito. Globalna zaštitarska zajednica poziva Dom naroda FBiH na čelu s Tomislavom Martinovićem da odmah krene u akciju, predstavi nacrt zakona delegatima i očuva dragocjene bosanske rijeke”, poručio im je DiCaprio.

Pročitajte i:   Kalendar takmičenja Sportsko ribolovnog saveza BiH za 2024. godinu

Podsjetimo, prošle godine u oktobru se povodom zabrane gradnje malih hidroelektrana u BiH također oglasio ovaj glumac kada je javno podržao proteste koji su održavani širem države.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.