EkologijaNajnovije vijesti

Podnesene krivične prijave zbog odobrenja za građenje male hidroelektrane kod Konjica

Udruženje građana “Neretvica – Pusti me da tečem” je Kantonalnom tužilaštvu HNK podnijelo krivičnu prijavu protiv odgovornih osoba u Općini Konjic zbog sumnje da su počinili krivična djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja i nesavjestan rad u službi.

“Odobrenja za građenje i građevinske dozvole za izgradnju mini hidroelektrane Srijanski most i male hidroelektrane Gorovnik ušće potpisani su bez priložene energetske dozvole, čime su prekršeni kantonalni i entitetski zakoni i uredbe”, pojasnili su iz navedenog udruženja.
Uz prijavu su kako ističu dostavljeni i dokumenti koji potkrepljuju njihove tvrdnje i te očekuju da će Tužilaštvo pokrenuti krivični postupak protiv odgovornih osoba.

“Napominjemo da je Rješenje o odobrenju za građenje od 25.10. 2018. godine i Rješenje o odobrenju za građenje od 25.10.2018. za male hidroelektrane ‘Srijanski most’ i ‘Gorovnik ušće’ potpisao Esad Omerović, dipl. ing. građevine koji se nalazi na čelu Službe za prostorno uređenje, građenje i obnovu Općine Konjic”, ističu iz Udruženje građana “Neretvica – Pusti me da tečem”, koji neumorno vode borbu protiv izgradnje malih hidroelektrana i spas Neretvice

Pročitajte i:   USR Bioštica i Stream Tackle: Održan 8. Stream Fishing Cup Bioštica 2024

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.