NajaveNajnovije vijesti

Na sajmu LIST u Lukavcu očekuju se i izlagači iz Egipta

Pripreme za 19. Međunarodni sajam turizma i ekologije LIST 2021, koji će se održati od 16. do 18. septembra u Lukavcu, uveliko su u toku.

Ovaj sajam je, podsjetili su nas organizatori, proglašen manifestacijom od značaja za općinu Lukavac 2003. godine, a i Vlada Tuzlanskog kantona proglasila ga je kao projekt od značaja za razvoj privrede ovog kantona.

“Devetnaestu godinu već turističke agencije, vladine i nevladine organizacije, privredne komore, turističke agencije i tour operatori, hoteli, restorani, proizvođači hrane i pića, kao i ostali privrednici iz BiH, regiona, Evrope i svijeta, prepoznaju Lukavački sajam kao mjesto gdje mogu predstaviti svoje proizvode ili usluge, mjesto za uspostavljanje novih poslovnih veza, kao i proširenje postojećih. Do sada imamo najavu učešća izlagača iz Slovenije, Crne Gore, Egipta, Hrvatske i Srbije”, kazali su nam iz Lukavačkog sajma.

Od 2018. godine Sajmu je dodana i komponenta ekologije što je doprinijelo većem interesu različitih subjekata koji se bave pitanjem okoliša, te kompanija koje se bave novim tehnologijama i proizvodnjom uređaja za prečišćavanje.

Pročitajte i:   SRD Ključ: Izvršeno poribljavanje Sane i Sanice

“U sklopu ovogodišnjeg sajma održat će se više podsajamskih manifestacija, a u pitanju su Međunarodna konferencija iz oblasti turizma, Regionalno rakmičenje turističko – ugostiteljskih škola, Dani ženskog stvaralaštva, Festival hrane i pića Bosanska sofra, Sajamska biciklijada i Novinarska kotlićijada, te druge”, kažu organizatori.

Velika pažnja i ove godine bit će posvećena razvoju sektora malog i srednjeg poduzetništva, koji su direktno ili indirektno povezani sa turizmom kao generatorom regionalnog i lokalnog rasta i razvoja. Jedan od važnijih ciljeva sajma, kako su kazali, je promocija turističkih potencijala, prirodnih resursa, kulturnog bogatstva i turističkih destinacija sa raznovrsnim sadržajima za odmor, zabavu, zdravstveni oporavak, sport i rekreaciju inostranim učesnicima.

“Svojim radom i akcijama želimo potaknuti što veći broj mladih ljudi na razmišljanje o potrebama zaštite i unapređenja okoliša i prirode, kao i ljudskog zdravlja, te na taj način razviti pozitivan odnos mladih prema okolišu. Isto tako, cilj nam je biti prepoznatljiv sajam, nuditi usluge i uključiti lokalno stanovništvo u samu organizaciju, čime želimo što više dohotka od turizma zadržati u destinaciji, težimo promovisati destinaciju koja čuva i vrednuje sve oblike svoje historijske i kulturne baštine tako da u njoj mogu uživati kako domaći stanovnici tako i turisti”, poručuju organizatori.

Pročitajte i:   USR 'Štuka' Velika Kladuša: Održano Općinsko takmičenje u lovu ribe udicom na plovak

Ulaz na sajam će tokom sva tri dana biti od 10 do 19 sati i bit će besplatan za sve posjetioce.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.