EkologijaNajnovije vijesti

Planinari očistili Šatorsko jezero

BOSANSKO GRAHOVO – Tokom proteklog vikenda planinari iz četiri grada čistili su prostor oko Šatorskog jezera, koje se nalazi u podnožju istoimene planine, u zapadnom dijelu Bosne i Hercegovine, između Grahova i Glamoča.

Inače, radi se o aktivostima koje se provode u sklopu projekta “Planinari bez predrasuda”, koji se realizira uz podršku Misije OSCE-a u BiH, a u kojem sudjeluju planinarska društva iz Sanskog Mosta, Drvara, Bosanskog Petrovca, Bosanskog Grahova i Bosanske Krupe.

Inače, planina Šator je istinski mamac za sve ljubitelje prirode i planinarenja, prije svega zbog svog dragulja, planinskog jezera koje se smjestilo na nadmorskoj visini od oko 1.500 metara i liči na veliko gorsko oko, pa ga u svako doba godine posjećuje veliki broj ljudi.

Okruženo je gorostasnim uzvišenjima, koja obiluju vidikovcima s kojih je posmatranje jezera nezaboravan ugođaj za oko i dušu. Zbog svog krečnjačkog sastava prostor oko jezera bogat je izvorima i vrelima koja se ulijevaju u njega, a svakodnevno, posebno u ljetnom periodu, posjećuje ga veliki broj ljudi.

“Nažalost, postoje i oni nesavjesni pojedinci koji ne razumiju potrebu očuvanja ovakvih prirodnih bisera, pa smo tokom akcije naišli na smeće, otpatke i druge odbačene predmete”, kaže Amira Šabić, učesnica akcije.

Pročitajte i:   Neukrotiva Drina raj za ribolovce

U sklopu pomenutog projekta u proteklom periodu realizovana je edukacija planinara u snalaženju u prirodi, koja se odvijala u Sanskom Mostu u organizaciji PED “Kanjon”, a u narednom periodu planirano je da se provedu aktivnosti i u ostalim općinama čija su planinarska društva sudionici projekta.

Projekat ima za cilj da učvrsti saradnju planinarskih društava i promoviše druženje i zajedništvo, jer planinarstvo ne poznaje entitetske, etničke niti bilo kakve druge različitosti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.