Planinari očistili Šatorsko jezero

BOSANSKO GRAHOVO – Tokom proteklog vikenda planinari iz četiri grada čistili su prostor oko Šatorskog jezera, koje se nalazi u podnožju istoimene planine, u zapadnom dijelu Bosne i Hercegovine, između Grahova i Glamoča.

Inače, radi se o aktivostima koje se provode u sklopu projekta “Planinari bez predrasuda”, koji se realizira uz podršku Misije OSCE-a u BiH, a u kojem sudjeluju planinarska društva iz Sanskog Mosta, Drvara, Bosanskog Petrovca, Bosanskog Grahova i Bosanske Krupe.

Inače, planina Šator je istinski mamac za sve ljubitelje prirode i planinarenja, prije svega zbog svog dragulja, planinskog jezera koje se smjestilo na nadmorskoj visini od oko 1.500 metara i liči na veliko gorsko oko, pa ga u svako doba godine posjećuje veliki broj ljudi.

Okruženo je gorostasnim uzvišenjima, koja obiluju vidikovcima s kojih je posmatranje jezera nezaboravan ugođaj za oko i dušu. Zbog svog krečnjačkog sastava prostor oko jezera bogat je izvorima i vrelima koja se ulijevaju u njega, a svakodnevno, posebno u ljetnom periodu, posjećuje ga veliki broj ljudi.

“Nažalost, postoje i oni nesavjesni pojedinci koji ne razumiju potrebu očuvanja ovakvih prirodnih bisera, pa smo tokom akcije naišli na smeće, otpatke i druge odbačene predmete”, kaže Amira Šabić, učesnica akcije.

Pročitajte i:   Poziv na učešće u Premijer ligi Bosne i Hercegovine u lovu ribe udicom na plovak za invalide, veterane i master veterane

U sklopu pomenutog projekta u proteklom periodu realizovana je edukacija planinara u snalaženju u prirodi, koja se odvijala u Sanskom Mostu u organizaciji PED “Kanjon”, a u narednom periodu planirano je da se provedu aktivnosti i u ostalim općinama čija su planinarska društva sudionici projekta.

Projekat ima za cilj da učvrsti saradnju planinarskih društava i promoviše druženje i zajedništvo, jer planinarstvo ne poznaje entitetske, etničke niti bilo kakve druge različitosti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.