USR Vitez: Izvršeno prvo poribljavanje rijeke Lašve mladicom

Dana 18.08.2021. godine po prvi put je izvršeno poribljavanje rijeke Lašve mladicom.

Poribljavanju su prisustvovale nadležne Kantonalne inspekcije (veterinarska i vodoprivredna) kao i Veterinarska stanica Vitez. Provjera zdravstvene ispravnosti uzoraka mlađi je izvrsena na Veterinarskom fakultetu-Veterinarski institut, Odjeljenje za akvakulturu Sarajevo dana 10.06.2021. godine.

Uz nadzor predsjednika komisije za poribljavanje isto su izvrsili članovi USR Vitez na potezu Novaci-Mošunj.

‘Ubačena je mlađ mladice uzrasta od 16-25 cm u količini 200 komada. Posebno smo ponosni što smo sami izmrijestili i uzgojili ovu mlađ u našem mrijestilištu. Izdvojili smo dio za naše prijatelje i one koji su nam nesebično pomagali u ovom projektu i to: 10 komada za SRD Travnik (gdin Enes Skrgo), 10 komada za SRD Kakanj, 10 komada za ribogojilište “Izmišljeni potok” i 6 komada za Novu Bilu. U mrijestilištu smo ostavili manju količinu mlađi namjenjenu za daljnji uzgoj.

Zahvaljujemo se SRD Banja Luka na pomoći i dosadašnjoj suradnji kao i osobama koje su nam nesebično pomagale da se ova mlađ uzgoji: Jasmin Habibović, Almedin Mrki Porča, Asmir Hasanica, Brkic Brkic, Muvedin Tursum, Ado Ljubjankić i članovi USR Vitez. Posebno zahvaljujemo našem predsjedniku Draganu Jonjiću i ribočuvaru Naseru Topčiću koji su izmrijestili mladice i svakodnevno se brinuli za ovu mlađ.’, navedeno je na zvaničnoj Facebook stranici USR Vitez.

Pročitajte i:   USR 'Štuka' Velika Kladuša: Održano Općinsko takmičenje u lovu ribe udicom na plovak

Podsjetimo, riba mladica je kritično ugrožena vrsta i kao takva se nalazi na Crvenoj listi ugroženih vrsta EU i Crvenoj listi faune FBiH.

Bistro!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.