USR ‘Krušnica 1936’ Bosanska Krupa: Upućen zahtjev inspektoratu za zaustavljanje devastacija obala rijeke Une

Poštovani građani, svi zajedno svjedoci smo činjenice da u zadnje godine, pojavom značajnijeg turizma na području općine Bosanska Krupa, pravna i fizičkih lica čije parcele graniče sa rijekom Unom postavljaju i grade objekte, kako u turističke, tako i u privatne svrhe, naravno postavljeni objekti su raznih dimenzija, napravljeni od različitih materijala, ekološki često neprihvatljivi, i čiji izgled odudara od tradicionalnih vrijednosti vezanih za rijeku Unu.

Mi kao Udruženje ribolovaca svjesni značaja rijeke Une za privredni, društveni, turistički i kulturni razvoj općine Bosanska Krupa, kao najvažnijeg resursa Grada, koji se mora zaštititi kako od bespravnih graditelja, tako i od prekomjerne eksploatacije odnosno postavljanja raznih privremenih objekata na obali i u koritu rijeke Une.

Obavještavamo Vas da smo ispred udruženja USR KRUŠNICA uputili zahtjev prema Opštini Bos.Krupa i Federalnom vodnom inspektoratu, za vršenje inspekcijskog nadzora na više lokaliteta uz rijeku Unu, na području kojim gazduje ovo udruženje, a sve zbog učestalijih devastacija obala rijeke Une, izlijevanja zidina i mijenjanja prirodnog oblika obala..

Nesporno je da jedinice lokalne samouprave trebaju omogućiti svojim građanima, odnosno zainteresiranim pravnim i fizičkim licima korištenje obale i priobalnog pojasa, ali isto tako skrećemo pažnju, te apelujemo na sve one koji posjeduju privatne posjede uz samu rijeku Unu, da priobalna područja uređuju u skladu sa zakonskim okvirima i da omoguće prohodnost uz obalu, tj. na Ribolovni pojas koji je regulisan zakonom.

Pročitajte i:   USR 'Neretva 1933' Mostar: Dođite na rijeku Bunu na Flyfishing takmičenje

USR ‘Krušnica 1936’ Bosanska Krupa

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.