Iz Udruženja i savezaNajnovije vijesti

USR Vitez: Posljednjih godina više se bavimo ekologijom nego ribolovom

Prenosimo vijest sa stranice USR Vitez:

“Danas smo odradili tko zna koju po redu akciju čišćenja dijela vodotoka rijeke Lašve. Prikupljena je i sortirana ogromna količina plastičnog otpada koji će kao i dosada odvući djelatnici komunalnog poduzeća Vitkom Vitez. Ono što nismo uspjeli je da oslobodimo dio vodotoka uz samo ušće potoka Kremenik zbog ogromnih nanosa balvana, panjeva i granja, ali smo postigli dogovor sa CZ općine Vitez koji će nam pomoći da se i ovaj dio uspješno završi.

Malo veći vodostaj i otpad mnogobrojnih divljih deponija sa uzvodnog toka završe u pritokama i rijeci Lašvi. Obzirom na broj registriranih zagađivača rijeka Lašva polako ali neumitno postaje otpadni kanal. Divlje deponije otpada zagađuju tlo i vodu i opasne su po zdravlje jer na nekim, analiziranim lokalitetima, sadrže otrovne elemente, teške metale, fekalije i opasne bakterije. Tlo i voda su nam kontaminirani smećem, otpadnim i oborinskim vodama što ozbiljno ugrožava zdravlje ljudi na ovim područjima. Stanje u ovoj oblasti je više nego alarmantno i zahtijeva što hitnije sistemsko rjašavanje problema nekontrolisanog odlaganja otpada. Nesavjesni građani, industrijski zagađivači, mesnice, zdravstvene ustanove, klaonice, benzinske crpke, poslovni centri… kao i općine od kojih nijedna nema u funkciji separator otpadnih voda, polako ali sigurno ubijamo naše vodotoke, tlo i zrak koji udišemo. Naši zakoni nisu loši, problem je njihovo sprovođenje. Ovo nam je nemoguće riješiti bez međuopćinskog dogovora i uz suradnju svih nadležnih inspekcija. Na desetine prijava, za zagađenja i odlaganje otpada na svakom koraku, smo uputili nadležnim institucijama, ali pomaka nema ili ga mi ne vidimo. Zakonom su propisane novčane kazne za prekršaje za pravne i fizičke osobe od 500 do 50.000 konvertibilnih maraka. Zakon postoji, propisane su i adekvatne kazne, još kad bi se primjenjivale u praksi bilo bi nam svima mnogo bolje. Godinama tražimo da se angažira ovlašteni eko-policajac, a najbolje bi bilo da se na području cijelog kantona SBK/KSB formira ovakva služba koja bi, sigurni smo, vrlo brzo napunila budžet.

Kakva je situacija posljednjih godina više se bavimo ekologijom nego ribolovom. Dio koji pokušavamo održavati je dužine 1 kilometar, a i to je mnogo obzirom na dnevne količine otpada koji pristiže rijekom Lašvom. Ovaj dio rijeke koriste ribolovci, lokalna zajednica, domaći i strani gosti. Održava ga 10-15 uvijek istih članova, volontera, koji se odazivaju na sve akcije. Statut Udruge sportskih ribolovaca Vitez propisuje prava članova, ali isto tako i obaveze te sankcije za neizvršavanje istih. “

Pročitajte i:   Svjetsko prvenstvo u ribolovu: Prve ekipe ribolovaca dolaze u Kiseljak i Busovaču

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.