Iz Udruženja i savezaNajnovije vijesti

(VIDEO) Eko ronilački klub invalida i SRD Smuđ Lukavac organizovali akciju čišćenja obale jezera Modrac

Na Jezeru Modrac tokom vikenda upriličena je eko akcija pod nazivom “Očistimo Jezero Modrac”, a u organizaciji Eko ronilačkog kluba invalida u saradnji sa SRD Smuđ Lukavac.

Sa željom da Jezero Modrac uistinu bude prava turistička poslastica za sve koji  iz bilo kog razloga posjete našu općinu, opuste se i uživaju u ljeptama našeg jezera, Eko ronilačka grupa invalida Lukavac redovno u svom planu i programu  ima ekološke akcije koje su uglavnom usmjerene na ovo jezero koje je nekako najomiljenije za nesavjesne građane koji otpad bacaju u šipražje obale.

Jezero Modrac je izuzetno bogato florom i faunom koju treba očuvati i unaprijediti. Riblji fond je posebna priča i o njegovom bogatstvu se dobro zna širom BiH, te van granica naše zemlje. Bacanjem otpada posebno plastike ovo bogadstvo je veoma ugroženo. Zajedničkim djelovanjem Eko ronilačke grupe invalida i SRD Smuđ pokušava se očuvati ono što smo dobili u naslijeđe, a što ćemo ostaviti generacijama koje dolaze

Zanemarivanjem okoliša u korist ekonomskog rasta i razvoja čovjek je takvim neodgovornim ponašanjem u relativno kratkom vremenu više izmijenio okoliš nego bilo koja druga biološka vrsta. Posljedice takvog djelovanja su neodržive i dovode u pitanje budućnost tog istog okoliša. Stoga, zaštita i očuvanje okoliša u svim sferama života  i rada na temeljima održivosti postaje najveći izazov savremenog čovjeka i društva u cjelini.

Pročitajte i:   U Kiseljaku održano Prvenstvo SRS FBiH u disciplini "SPIN" za seniore

Više u video prilogu Edine Husović:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.