Ribari demantovali navode FUZIP-a – “Mrlja u Jablaničkom jezeru ide do kilometar”

Prilikom inspekcijskog nadzora nije konstatovan pomor ribe, te se ne vide naznake opasnosti od ekološke katastrofe, saopćili su jutros iz Federalne uprava za inspekcijske poslove, ali njihove navode ribari danas demantuju.

Ribari iz mjesta Čelebići kod Konjica, demantovali su da su federalni vodni inspektori izašli na teren nakon što je jučer došlo do saobraćajne nezgode u kojoj je učestvovalo više vozila, između ostalih i dvije cisterne, prilikom čega je iz cisterne iscurila znatna količina nafte na cestu u Jablaničko jezero.

Također, ribari su demantovali i da je spriječena šteta. Za N1 su kazali da zagađenje ide kilometar.

Podsjetimo, jutros su iz Federalne uprava za inspekcijske poslove poslali saopćenje u kojem su naveli da prilikom obilaska kompletnog područja potencijalno štetnog izliva, glavni federalni vodni inspektor je odmah, a u saradnji sa Agencijom za vodno područje Jadranskog mora u Mostaru, organizovao sve aktivnosti u cilju spriječavanja daljnjeg širenja zagađenja od nafte, kao i sanacije nastalog zagađenja.

“Odmah nakon incidenta, inspekcijskim nadzorom je konstatovano da se naftna mrlja spustila u Jablaničko jezero, dalje navode, te je interventno angažovana ovlaštena firma koja je odmah očistila dio ceste od naftnih mrlja, te postavila plutajuću barijeru kod koje se vrši prikupljanje i vađenje naftne mrlje sa vode Jablaničkog jezera. Prilikom inspekcijskog nadzora nije konstatovan pomor ribe, te se ne vide naznake opasnosti od ekološke katastrofe”, saopćili su iz Federalne uprava za inspekcijske poslove.

Pročitajte i:   Busovača: Na rijeci Lašvi održano 2. kolo Premijer SPIN lige BiH

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.