Iz Udruženja i savezaNajnovije vijesti

Порибљавање Билећког и Горичког језера

Порибљавање вода слива Требишњице, које је започело почетком фебруара, настављено је акцијом порибљавања Билећког језера и Горичког језера код Требиња, а у ове двије вјештачке акумулације убачено је око 180.000 комада пастрмке.

Само у Билећко језеро је убачено 170.000 комада млађи калифорнијске пастрмке из рибогојилишта “Миротињ”, а порибљавање су извршили запослени у “Хидроелектранама на Требишњици” у сарадњи са “Рибаром” д.о.о. Требиње  и Спортско-риболовним друштвом из Билеће.

Никола Тубић, руководилац ХЕ Требиње I, у чијем саставу послује и рибогојилиште, каже да ХЕТ као друштвено одговорна компанија свакодневно даје свој допринос заштити чистоће вода којима газдују и очувању аутохтоних врста рибе.

Овом акцијом обогаћена су риболовна подручја Билеће и Требиња, а до краја 2022. године у ХЕТ-у је планирано још неколико акција порибљавања.

На Горичком језеру је порибљавање у току, а за почетак је убачено око 300 комада младих јединки мекоусне пастрмке, који су спремини за мријест.

“Сваке године наше рибогојилиште произведе 700.000 до 800.000 комада млађи пастрмке, којима се кроз 15 до 20 акција порибљавања обогате воде херцеговачког краја. У акцији порибљавања Горичког језера убачено је засад око 300 комада мекоусне пастрмке величине 30 до 35 центиметара”, истиче Тубић.

Pročitajte i:   Održano prvo kolo SPIN lige SRS BiH

Он напомиње да приликом производње млађи и порибљавања запослени на рибогојилишту “Миротињ” нарочито воде рачуна о што већој заступљености аутохтоних врста као што су поточна и мекоусна пастрмка.

Истовремено са акцијама порибљавања се одвијају и активности на уређењу обала ријеке Требишњице, нарочито у дијелу њеног тока кроз сами град Требиње, гдје припадници Службе цивилне заштите ХЕТ-а уређују зелене површине и орезују дрвеће дуж шеталишта у приобаљу, док оперативни тим Јавне установе “Екологија и безбједност”, осим послова које изводе на уређењу зелених површина поред ријеке, чисте и орезују растиње у сеоским насељима у овом граду.

Из СРД Tребиње напомињу да је почела продаја годишњих риболовних дозвола. Цијене су остале на прошлогодишњем нивоу. Отварање риболовне сезоне на ријеци Требишњици и Горичкој акумулацији планирано је за први април. Сезона риболова на Билећком језеру је отворена до 15. маја ове године.

Pročitajte i:   Bilten 21. Svjetskog prvenstva u lovu ribe umjetnim mamcima sa obale - Kiseljak/Busovača 2024

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.