Koalicija za zaštitu rijeka BiH brani Bunske kanale

Povodom Međunarodnog dana akcije za rijeke (14.3.2022.) i Svjetskog dana voda (22.3.2022.) predstavnici Ekološke udruge „Majski cvijet“ Mostar i ostalih 15 članica Koalicije za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine organizovali su danas okupljanje i akciju čišćenja lokaliteta Bunskih kanala, zaštićenog područja prirode na kojem je planirana izgradnja dvije male hidroelektrane, „Buna 1“ i „Buna 2“.

Borba za spas Bunskih kanala, koji su Rješenjem iz 1970. godine proglašeni zaštićenim spomenikom prirode, traje od 2016. godine. Pravni tim Ekološke udruge „Majski cvijet“ uspio je dokazati neregularnosti i osporiti praktično sve dozvole koje je investitor „Hercegovina građevinsko zanatstvo – Podružnica obnovljivi izvori“ Mostar pribavio, tako da je trenutno na snazi jedino koncesioni ugovor zaključen 2005. godine. Ipak, investitor ne odustaje i nedavno je podnio zahtjeve za izdavanje novih prethodnih vodnih saglasnosti za izgradnju predmetnih malih hidroelektrana.

Oliver Arapović, predsjednik Ekološke udruge „Majski cvijet“, ističe da građani neće odustati od borbe za spas Bunskih kanala bez obzira na cijenu. “Investitor je podnio zahtjeve za izdavanje novih prethodnih vodnih saglasnosti i definitivno neće odustati od izgradnje malih hidroelektrana na ovom lokalitetu, ali nećemo ni mi i Bunske kanale spremni smo braniti pod cijenu života. U rukama Nevenka Hercega, premijera Vlade HNŽ/K, i resornog ministra Donke Jovića nalazi se ključ za raskid koncesionog ugovora i još ih jednom pozivamo da djeluju u skladu sa zakonom i završe priču o izgradnji mHE na Bunskim kanalima jednom i za sva vremena”, kazao je Arapović tokom današnjeg obraćanja.

Pročitajte i:   Zagrebački velesajam - Sve najbolje s područja lova i ribolova na jednom mjestu!

Iz Koalicije za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine, koja okuplja 30-ak ekoloških organizacija, napominju da je u našoj državi izgrađeno i pušteno u pogon 120 malih hidroelektrana, dok ih je planirano ukupno više od 400. Novim prizorima suhih riječnih korita i uništenih riječnih ekosistema svjedočit ćemo sve dok entitetske zakonodavne vlasti ne usvoje zakonska rješenja kojim će biti zabranjena izgradnja ovih ekocidnih elektroenergetskih objekata. Posebno apostrofiraju slučaj Bunskih kanala kao najbolji primjer bahatosti investitora i interesnih lobija povezanih s izgradnjom malih hidroelektrana.

Svaki pokušaj narušavanja prirodnog izgleda i uništavanja ovog jedinstvenog prirodnog fenomena naići će na žestok otpor aktivista. Današnjom akcijom želimo još jednom da skrenemo pažnju javnosti na značaj očuvanja Bunskih kanala i rijeke Neretve i poručimo donosiocima odluka da je potrebno što hitnije usvajanje zakonskih propisa koji će onemogućiti gradnju malih hidroelektrana na našim rijekama”, rekla je Jelena Ivanić iz Centra za životnu sredinu Banja Luka, čije mišljenje dijeli i Robert Oroz, predsjednik Ekološko-humanitarne udruge Gotuša Fojnica i koordinator Koalicije za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine. “Danas pružamo podršku ekipi iz Mostara koji se već godinama bori za spas ovog prelijepog prirodnog dragulja, čiji je turistički potencijal neiskorišten. Dok čekamo na usvajanje i stupanje na snagu zakona i pravilnika kojim bi se napokon uredila ova oblast i zaustavila daljnja okupacija i uništenje naših rijeka, primorani smo braniti jednu po jednu rijeku širom države te svakodnevno ukazivati na problem izgradnje malih hidroelektrana”, dodaje on.

Pročitajte i:   Sretan Uskrs!

Lejla Kusturica iz Fondacije Atelje za društvene promjene – ACT insistira na urgentnosti usvajanja Zakon o električnoj energiji FBiH kojim se zabranjuju buduće male hidroelektrane. “Ovaj zakon će potencijalno spriječiti gradnju preko 100 malih hidroelektrana, spasit će na desetine vodotoka na kojima je planirana izgradnja ovih ekocidnih elektroenergetskih objekata, ali i obesmisliti izdavanje budućih koncesija na našim rijekama. Čekamo Vladu FBiH da uputi ovaj zakon u parlamentarnu proceduru i očekujemo da ga Parlament FBiH konačno usvoji. Mi još uvijek imamo šta spasiti, ali vrijeme curi i potrebno je reagovati što prije, zakonima zabraniti dalje uništenje okoliša u cijeloj zemlji.”

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.