Najviše otpada na Trebeviću pronađeno pored klupa za odmor bez obzira na postavljene kante

Veliki broj planinara i volontera proteklog vikenda učestvovao je u akciji čišćenja Trebevića od otpada.

Zahvaljujući podršci Grada Sarajeva, koji je omogućio besplatnu vožnju žičarom za sve učesnike akcije, na ovom pohodu je bilo više od 40 učesnika, a prijaviti su se mogli svi – od 7 do 77 godina.

Tako je u nedjelju, u ranim jutarnjim satima, dio ekipe krenuo žičarom do vidikovca na Trebeviću, dok je dio ekipe na vidikovac stigao svojim automobilima. Kada su se okupili svi planinari i volonteri i nakon podjele majica i ostalog materijala potrebnog za akciju, krenuli su u kružnu šetnju za “čist i lijep Trebević”.

“Pohod smo počeli na vidikovcu kod žičare, zatim smo išli do Brusa, do edukativne staze, Prvog šumara, Planinarskog doma Trebević, Via Ferrate Bijele stijene, pa sve do Doma Jure Franko. U ovoj akciji prikupljene su ukupno dvije velike kese otpada zbog čega smo veoma sretni jer je to dokaz da su planinari i svi ostali posjetioci Trebevića prilično ekološki osviješteni. Međutim, uvidjeli smo sličan problem kao i onaj na Jahorini, a to je da je najviše otpada bilo upravo pored klupa za odmor pored puta, bez obzira na to što pored njih stoje kante za otpatke”, kazali su iz Udruženja Ambasadori olimpijskih planina.

Pročitajte i:   Drama na Skadarskom jezeru: Krivolovci napali čuvare, jednog uboli, napadačima pomogao monah

Najviše razbacanog otpada pored klupa za odmor planinari i volonteri pronašli su i u šumi, gdje je najviše bilo plastičnih flaša od vode i sokova, papirnih maramica, te opušaka od cigareta.

Ovakva situacija pokazala je da je, ipak, neophodno još više raditi na podizanju svijesti o zaštiti okoliša.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.