Podvodni fotografi uživali u bogatoj flori i fauni jezera Kop Šićki Brod

U organizaciji Eko ronilačke grupe invalida Lukavac, na jezeru Kop Šićki Brod, između Lukavca i Tuzle, održan je 5. međunarodni kup u podvodnoj fotografiji. Jezero Kop Šićki Brod vještačko je jezero nastalo na nekadašnjem površinskom ugljenokopu i bilo je namijenjeno odlaganju šljake iz Termoelektrane Tuzla. Zahvaljujući stanovništvu tog kraja i ekolozima, umješto šljačišta, danas je to oaza za ljubitelje prirode, među kojima su i ronioci.

Najveća dubina jezera Kop je 35 metara, a bujni biljni i životinjski svijet obitava do dubine od četiri metra, stoga nije čudno što su u Eko ronilačkoj grupi invalida iz Lukavca odlučili da upravo ono bude mjesto okupljanja podvodnih fotografa.

“Jezero Kop Šićki Brod jedno je od rijetkih jezera u Bosni i Hercegovini koje ima izuzetno bistru vodu i pogodno je za takmičenja u podvodnoj fotografiji. Danas ugošćujemo 12 ronilačkih klubova sa oko 50 takmičara”, kaže Bilal Šarić, predsjednik Eko-ronilačke grupe invalida Lukavac.

Podvodni fotografi su se takmičili u dvije kategorije: DSL reflektni i kompakt fotoaparat, a teme su bile podvodni ambijent, fotografija ribe i makrofotografija. Bit će proglašena i najbolja fotografija Kupa. A načiniti dobru fotografiju pod vodom nije jednostavno.

Pročitajte i:   Održana prva dva kola Premijer Feeder lige Bosne i Hercegovine za 2024. godinu

“Kontrola svjetla pod vodom je potpuno drugačija, da ne govorimo o uslovima. Morate biti jako dobar ronioc, s dobrim balansom, da biste mogli napraviti dobre fotografije. Morate dobro poznavati živi svijet da biste mogli prići ribi i uslikati je u najboljoj mogućoj kompoziciji, pod najboljim osvjetljenjem”, objašnjava član žirija Adnan Drnda.

I ove godine takmičari su, osim iz različitih dijelova Bosne i Hercegovine, došli i iz Hrvatske i Srbije.

“Svaki put smo ovdje. Zašto se vraćamo? Pa, jednostavno, Bosna znači druželjubivi, gostoprimljivi, i naravno, ovo malo jezerce je biser bisera”, ističe Jovan Petrovski, član Ronilačkog kluba “Roniti se mora”, Bela Crkva, Srbija.

Sve je više mladih zainteresiranih za ovaj sport, pa je tako na takmičenju bilo i nekoliko djevojaka kojima su ronjenje i podvodna fotografija odnedavno postali hobi.

“Treniram hokej, a pošto sam oduvjek voljela fotografiju i kada sam čula da mogu slikati pod vodom, bilo je super i htjela sam odmah da probam”, kaže Lamija Zupčević, članica Kluba vodenih sportova Scuba Sarajevo.

“Dvije godine sam ronilac. Podvodnu fotografiju volim jer podvodni svijet je čaroban i u našem jezeru. Tu sam prvi put iskusila podvodnu fotografiju”, navodi Kanita Husović, članica Eko-ronilačke grupe invalida Lukavac.

Pročitajte i:   USR 'Neretva 1933': Pad vodostaja rijeke Neretve ugrožava mrijest autohtone mekousne pastrmke i ostalih vrsta riba

Kup u podvodnoj fotografiji je prilika i da oni koji ne rone indirektno, putem fotografija, dožive jedinstveni biljni i životinjski svijet jezera Kop Šićki Brod, lokacije za koju se ronioci nadaju da će zbog svojih potencijala ubrzo postati jedno od najpoplarnijih mjesta za sport i rekreaciju u Bosni i Hercegovini.

federalna.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.