Mostarci iz Neretve i Bune izvadili 15 hiljada plastičnih boca i odvezli u Sarajevo na reciklažu

Ekološka udruga Majski cvijet iz Mostara je preko 15.000 komada plastične ambalaže izvađene iz ušća rijeke Bune i korita Neretve odvezla na reciklažu u Sarajevo, jer u tom gradu nema gdje reciklirati otpad.

Tom prilikom je predsjednik udruženja Oliver Arapović upoznao javnost i sve nadležne institucije u Bosne i Hercegovine da za problem plastičnog otpada što hitnije nađu prikladno zakonsko rješenje, te počnu s procesom otkupa plastičnim boca po komadu, koji se u evropskim gradovima primjenjuje godinama kako bi motivirali stanovništvo da otpad ne bacaju.
Ističe da zagađenje i velika količina otpada koja se nalazi u našim rijekama predstavljaju opasnost po život ljudi, te biljnog i životinjskog svijeta.
“Država Bosna i Hercegovina mora da se zauzme za životnu sredinu i zdravlje svojih stanovnika te da učini sve da dođe do adekvatnog rješenja”, kazao je Arapović.

Ističe da su se ekološke organizacije Bosne i Hercegovine okupile oko jednog cilja da zaštite okoliša u BiH, i daju podršku lokalnim zajednicama i organizacijama koje se bore protiv štetnih aktivnosti, poput ovog primjera, te da ih financijski podržava WWF, ali da bez saradnje sa institucijama vlasti teško mogu sami uspeti.

Pročitajte i:   BiH je jedina država bivše Jugoslavije koja nije potpisala sporazum o zaštiti migratornih ptica močvarica

“Mi nastavljamo našu borbu na terenu protiv nelegalnog odlaganja otpada u našim rijekama a Grad Mostara i komunalnu inspekciju upozoravamo da pojačaju svoje aktivnosti na terenu i da protiv vandala koji rade protuzakonito pokrenu krivične prijave”, poručio je Arapović.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.