Neum u decembru postaje centar lova na lignje: Dolazi preko 150 takmičara iz regije

Neum je ove godine domaćin drugog izdanja Lignjolov kupa koji se održava 2. i 3. decembra u jedinom bh. gradu na moru, gdje se očekuje više od 150 učesnika iz BiH i susjednih zemlja.

Službene prijave za učešće na Lignjolov kup 2022 su otvorene 15. oktobra, a takmičenje će se ove godine održati u tri kategorije, te će najbolji takmičari uz bogate nagrade osvojiti i laskave titule takmičenja koje pretendira postati tradicija na obali Jadrana.

Kako organizatori navode ovo je događaj od velikog značaja koji je prošle godine okupio preko 145 takmičara u dvije kategorije i to “lov sa barke” i “kraljevska disciplina lov sa obale”.

“Ove godine smo pripremili i ‘Family Squid Game’ koji će se održavati prvog dana Lignjolov kupa 02.12.2022., a u pitanju je lov sa obale za naše mališane i njihove roditelje. Cilj ove akcije je upoznati djecu s tehnikama ove kraljevske i sportske discipline, te će svim mališanima biti uručeni prigodni pokloni”, navode organizatori. Dodaju kako za ovu kategorije nema kotizacije, te pozivaju djecu i njihove roditelje da se pridruže u što većem broju.

Centralni i glavi događaj Lignjolov kupa najavljen je za 3. decembar, a organizatori poručuju da su za taj dan pripremili mnoštva iznenađenja i nagrada.

Pročitajte i:   Bilten 18. Kupa Jadransko podunavskih zemalja u lovu ribe udicom na plovak - Jezero Skresovi, Hrvatska

Prema propozicijama takmičenja u kategoriji “Lov sa barke” su moguća minimalno dva i maksimalno četiri člana ekipe, te se lovi tradicionalnim metodama: skosavice , peškafondo , svjetlo,feral , panula. Ne dozvoljava se korištenje fish findera i raznolikih čuda tehnike, te će prije isplovljavanja biti pregledane sve barke.

“Voditelji ekipa su dužni imati dozvolu za upravljanje brodicom i registraciju same brodice, a tokom takmičenja razmak između brodica mora biti minimalno 10 metara. Svako spajanje brodica ili pristajanje na obalu u vrijeme takmičenja vodi u diskvalifikaciju ekipe, osim ako nije ugrožena sigurnost samih učesnika”, pojasnili su organizatori pravila ovogodišnjeg takmičenja.

Lignjolov je, kako ističu ograničen na Neumski zaljev i u bodovanje ulaze lignje i sipe, a kotizacija po ekipi iznosi 100 KM. Kraljevska disciplina lov sa obale je pojedinačno takmičenje u lovu sa štapom i lovu iz ruke.

Zona lova će ove godine biti podijeljena na 3 dijela, radi regularnosti samog takmičenja jer se očekuje dolazak velikog broja učesnika.

Prva zona će biti svjetionik hotela Neum- plaža hotela Stella, a druga zona je plaža hotela Zenit- Surdup1, dok je treća zona Surdup 2.

Pročitajte i:   USR 'Štuka' Velika Kladuša: Održano Općinsko takmičenje u lovu ribe udicom na plovak

Prilikom preuzimanja broja i vrećica takmičari će izvući svoju zonu lova, pa će im njihova sreća odrediti i mjesto takmičenja. Prema pravilima, organizatori podsjećaju, da je minimalni razmak između takmičara 10 metara i da svako dijeljenje ulova je automatska diskvalifikacija.

Naglašavaju da u bodovanje ulaze lignje i sipe, a kotizacija je 30 KM.

Iako su prijave otvorene tek 10. oktobra, kako navode organizatori već se prijavio veliki broj učesnika i očekuje se uzbudljivo takmičenje do samoga kraja.

Najbolji takmičari će biti nagrađeni bogatim nagradama i ponijeti laskave titule “Lignjolov kupa 2022.” iz jedinog bh. grada na moru koji ove godine ima i humanitarni karakter.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.