EkologijaNajnovije vijesti

Iz Prostornog plana Grada Mostara izbrisane dvije mala hidroelektrane na Bunskim kanalima

Gradsko vijeće Grada Mostara s 25 glasova za usvojilo je danas Odluku o izmjeni i dopuni trenutnog Prostornog plana Grada Mostara iz kojom su izbrisane dvije mala hidroelektrane na Bunskim kanalima.

Na ovaj se način višegodišnja borba neformalne grupe građana “Stop izgradnji mHE na Buni” i ekoloških udruga protiv neregularnosti i proceduralnih pogrešaka učinjenih u ovom slučaju privodi kraju, priopćili su iz ove grupe građana.

“Današnja odluka Gradskog vijeća Grada Mostara je velika pobjeda svih nas građana koji smo se godinama borili kako bi zaštitili ovaj spomenik prirode. Zadovoljni smo što je Gradsko vijeće konačno zaštitilo interese građana i donijelo odluku da se lokalitet Bunskih kanala – spomenik prirode, zaštiti od gradnje mHE, međutim nedopustivo je što se brisanje mHE na Bunskim kanalima iskoristilo za dodatne izmjene i dopune Prostornog plana mimo interesa građana Mostara”, kazao je Miroslav Barišić, predstavnik neformalne grupe građana „Stop izgradnji mHE na Buni“.

Dodao je kako imaju očekivanja da će brisanje mini hidroelektrana na Bunskim kanalima iz Prostornog plana Grada Mostara biti još jedan razlog da i Vlada HNŽ-a, zajedno s resornim ministarstvom, u što hitnijem roku donese odluku o raskidu koncesijskog ugovora kako bi se borba građana konačno i završila, a Bunski kanali trajno zaštitili od gradnje bilo kakvih mini hidroelektrana.

Pročitajte i:   USR 'Neretva 1933': Pad vodostaja rijeke Neretve ugrožava mrijest autohtone mekousne pastrmke i ostalih vrsta riba

Građani dodatno napominju da je brisanjem ovih elektroenergetskih objekata iz trenutnog Prostornog plana Grada Mostara usklađen Prostorni plan Grada Mostara s Prostornim planom više razine, tj. Županije te podsjećaju da je i novim Zakonom o dopunama Zakona o električnoj energiji u FBiH zabranjena izgradnja mini hidroelektrana snage 10 megavata (MW).

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.