Iz Udruženja i savezaNajnovije vijesti

Ko je kriv za nezapamćenu ekološku katastrofu kod Kaknja

Ribari i ekološki aktivisti još tragaju za mogućim uzrokom. Ono što je do sada utvrđeno jeste lokalitet koji je izazvao pomor ribe u Bukovici i Trstionici.

Prošlog vikenda na području Kaknja dogodio se veliki pomor ribe u rijekama Bukovica i Trstionica. Dodatnu zabrinutost izaziva činjenica kako se na spornom području nalazi i jedan od vodocrpilišta iz kojeg se napaja Kakanj pitkom vodom. Dok ekolozi i ribari traže odgovore za nezapamćeni pomor ribe u Kaknju, inspektori i istražni organi utvrđuju okolnosti ovog slučaja.

Nakon velikog pomora ribe u rijekama Bukovica i Trstionica tragovi ekološke katastrofe i dalje su vidljivi. Članovi udruženja ribolovaca kažu da su osim ribe uginule i sve ostale životinje, žabe, alge, račići i sve ono čime se riba hrani.

“Mi smo detaljno ispitali iz udruženja, ne možeš ispod kamena naći ništa živo, od pomora ribe do svih tih čime se riba hrani. To je totalni pomor…”, priča Selvedin Plasto iz Sportskog ribolovnog društva “Bistro” Kakanj.

“Moramo nekako saznati šta stvarno stoji iza ovoga, znači šta je uzrok bio tolikog pomora ribe i ribljeg svijeta u vodi. Mi ćemo učiniti sve da se ovo što prije obnovi i sredi, međutim tražimo odgovor zašto se ovo desilo”, ističe Emir Mukladžija, član Sportskog ribolovnog društva “Bistro”.

Pročitajte i:   Ekolozi u misiji zaštite Gornje Neretve: 300 čuda prirode ili 7 malih elektrana

Ribari i ekološki aktivisti još tragaju za mogućim uzrokom. Ono što je do sada utvrđeno jeste lokalitet koji je izazvao pomor ribe u Bukovici i Trstionici.

“Od pogona prerade vode za vodotokom naniže nastao je pomor i od tog njihovog odliva viška vode iz bazena je dolje sve mrtvo, a iznad tog njihovog viška je živa rijeka, rijeka je gore neoštećena”, navodi Hajrija Čobo iz “Parka prirode Trstionica i Boriva”, Kakanj.

Iz Javnog preduzeća “Vodokom” Kakanj, u blizini čijeg vodozahvata i objekta za preradu vode je zabilježen pomor, naglašavaju da je voda za piće iz njihovog sistema ispitana i sigurna za piće. Zatražiće i dodatne analize.

“Izvršili smo tri vrste analize kojima garantujemo da je naša voda mikrobiološki i fizičkohemijski ispravna za piće. Dakle nema dileme i bojazni, voda koju piju Kakanjci je ispravna”, istakli su.

Više u prilogu BHRT-a.

 

Pročitajte i:   21. Svjetsko SPIN prvenstvo - Bosna i Hercegovina 7. mjesto, Nikola Zovko 3. u svijetu

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.