Na Buškom jezeru bačena veća količina medicinskog otpada

Na obali Buškog jezera u Livnu odbačena je veća količina medicinskog otpada, koji je direktna ekološka prijetnja lokalnoj zajednici i ekosistemu tog djela Bosne i Hercegovine.

Iako nije poznato kako je medicinski otpad završio uz Buško jezero, na problem upozoravaju predstavnici katoličke crkve zabrinuti novonastalim stanjem.

Župa svetog Ivana Krstitelja Podhum iz Livna je objavila fotografije zabrinjavajućeg stanja, navodeći kako je svaki komentar suvišan, u nadi da će nadležne službe reagovati što prije.

“Neko je ovo platio, donirao, a i nekom je ovo moglo spasiti život. Sada je ovo smeće i na krivom mjestu. Buško jezero nije deponija smeća”, poručili su iz Župe svetog Ivana Krstitelja Podhum iz Livna.

Ostaje nada da će relevantne službe i institucije prepoznati apel i po hitnom postupku pristupiti sanaciji i propisnom uklanjanju medicinskog otpada, te pokrenuti istragu o ovom slučaju i postupak pronalaska odgovornih osoba, kako bi bile privedene pred lice pravde.

Podsjetimo u BiH nije rijetkost da se pojavljuju divlje deponije smeća i medicinskog otpada uz rijeke i jezera, ali prema dostupnim informacijama odgovorne osobe za takva nedjela još se ne kažnjavaju u skladu sa zakonskim odredbama koje se odnose na ugrožavanje života ljudi i njihove životne sredine.

Pročitajte i:   Bilten takmičenja u organizaciji SRS FBiH za 2023. godinu

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.