EkologijaNajnovije vijesti

Na Jablaničkom jezeru se pojavile neobične mrlje, inspekcija smatra da je prirodna pojava

Na Jablaničkom jezeru pojavile su se neobične velike mrlje koje su koje su u posljednjem periodu izazvale zabrinutost lokalnog stanovništva, te alarmirale nadležne službe koje prema prvim analizama smatraju kako se najvjerovatnije radi o prirodnoj pojavi.

Šef Sanitarne inspekcije općine Prozor-Rama Zvonko Faletar je Feni kazao da se mrlja pojavljivala i ranije na Jablaničkom jezeru bliže Konjica, te da ih sada ima i na Ramskom jezeru.

“Moje mišljenje je da je to prirodna pojava. Kontaktirali smo osobu koja se bavi tim stvarima, cijanobakterijama i algama, te i ona pretpostavlja da je to tzv. cvjetanje vode”, rekao je Faletar.

Ističe kako je bio na spornom mjestu i gledajući u površinu gdje se vide končaste niti zaključio da nije riječ o nikakvom obojenju od opasnih supstanci. Kaže kako vjeruje da, “nema opasnosti za ljude i da je to prirodna pojava koja nastaje i nestaje”.

Uzorke vode iz Jablaničkog jezera uzela i Agencija za vodno područje Jadranskog mora te ih poslala na analizu, kako bi se ustanovilo o čemu se tačno radi, te će nakon provedenog postupka javnost obavijestiti o rezultatima.

Pročitajte i:   Poziv na Prvenstvo F BiH u lovu ribe udicom na plovak za mlađe kategorije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.