EkologijaNajnovije vijesti

Novo onečišćenje rijeke Bosne u Zenici, građani satima udisali neugodan miris

Federalni okolišni inspektori ponovo su imali posla u Zenici nakon prijave građana da se radi o novom onečišćenju rijeke Bosne koje je zabilježeno u noći sa nedjelje na ponedjeljak iz kolektora koji se nalazi ispod kompanije ArcelorMittala Zenica, ali i drugih industrijskih pogona.

Građanski aktivisti koji već neko vrijeme ukazuju na brojna onečšćenja rijeka, zelenih površina i zraka, sinoć su oko 18:30 sati osjetili neugodan miris iz rijeke Bosne te su prateći trag došli do kolektora.

“Nakon što sam dobio snimak, uzeo sam masku, rukavice, flašu za uzorak te informisao kolegu da uzme i on prije nego dođemo na mjesto događaja. Kada smo stigli, uzeli smo uzorke i ponovo tragali do izvorap problema i došli do kolektora koji se nalazi ispod ArcelorMittala. Prijavili smo Federalnoj i kantonalnoj inspekciji, a policija je načinila službenu zabilješku”, kazao je Safet Kubat, jedan od aktivista “Budi promjena”.

Kubat je kazao da se nesnosan miris koji podsjeća na miris mazota satima širio Zenicom te da su uočene i mrtve ribe tri kilometra nizvodno od lokacije.

Pročitajte i:   Znatiželjni morski pas snimljen kod Trpnja na Pelješcu, ribaru jeo iz ruke

“Gdje su firme koje rješavaju ekološke incidente na rijekama? Zašto se ne otkrije, izolucije i otkloni dalje zagađenje, a prijave su urađene? Gdje je inspekcija? Zašto Agencija za vodno područje Save spava? Gdje je uzorovanje? Gdje su ribolovna društva?”, pitao je Kubat.

Inspektori su danas, nakon završetka incidenta, izašli na teren da uzmu uzorke i ispitaju sve detalje ovog slučaja.

S druge strane, kako saznajemo, kompanija ArcelorMittal također je poslala svoje uposlenike kako bi uzeli uzorke vode i istražili ovaj slučaj.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.