EkologijaNajnovije vijesti

ARCELORMITTAL NAD BOSNOM: Aktivisti prijavljuju zagađenje, nadležni samo registruju

Rijeka Bosna već treći put od početka godina ugrožena je od (ne)poznatog zagađivača. Svaki put zagađenje su uočili i prijavili aktivisti. Nadležne institucije “registruju incidente” , Tužilaštvo otvara predmete i na tome ostane.

d početka 2023. godine zabilježena su tri veća incidenta zagađenja rijeke Bosne koja se vežu za ArcelorMittal. Indikativno je da su se sva tri incidenta desila za vikend kada nadležne inpekcije ne rade. Svaki put aktivisti su bili ti koji su morali aktivirati nadležne institucije da rade svoj posao. Posljednji, do sada možda najgori, incident desio se posljednju nedjelju u avgustu kada je u rijeci Bosni uočen masovni pomor ribe.

Ovako nešto se nije desilo u zadnjih 20 godina”, upozorit će aktivisti nakon alarmiranja inspekcije, nadležnog MUP-a i Kantonalnog tužilaštva u Zenici.

Za pomor ribe u rijeci Bosni još uvijek nije utvrđen izvor zagađenja pa je i (ne)poznat zagađivač. Federalni vodni inspektor pokrenuo je postupak u ArcelorMittalu i u riječnom toku nizvodno do Vranduka. Na poziv Žurnala glavni federalni vodni inspektor Mirsad Smailagić kaže da je na bolovanju. Ni iz Arcelormittala nisu odgovorili na upite Žurnala.

Iz Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona pak tvrde da je obaviješten dežurni tužilac te izvršen uviđaj od strane MUP-a ZDK.

lzuzeti su uzorci vode i uginule ribe koji će biti poslani na analizu a kako bi se utvrdio uzrok velikog pomora ribe. Nakon što ovo Tužilaštvo zaprimi rezultate analize imat ćemo više informacija o ovom slučaju”, naveli su iz Tužilaštva ZDK.

Posjete ArcelorMittalu

U potpunosti isti scenario je bio i u druga dva slučaja zagađenja rijeke Bosne u ovoj godini. Podsjetimo, polovinom jula, federalni inspektor ponovo je bio u posjeti ArcelorMitallu.

Pročitajte i:   Izvještaj sa održanih 3. i 4. kola Premijer lige BiH u mušičarenju

Nakon zaprimljene dojave o incidentnom zagađenju rijeke Bosne koje je primijećeno u večernjim satima 16.7.2023. godine, federalni vodni inspektor je 17.7.2023. godine izvršio detaljan inspekcijski nadzor u privrednom subjektu ArcelorMittal d.o.o. Zenica. U toku nadzora su uzeti uzorci otpadne vode iz kanala pogona, te je naređeno da se angažuje ovlaštena firma kako bi se spriječilo dalje nekontrolisano isticanje otpadne vode, što je odmah i učinjeno” kazali su tada iz ove institucije navodeći da su o “incidentnom zagađenju su obaviješteni svi nadležni organi – policija, kantonalni vodni inspektor, te nadležna Agencija za vodno područje rijeke Save, radi poduzimanja daljih mjera iz djelokruga njihovih nadležnosti.”

Federalni inspektori posjećivali su Arcelormittal i u februaru. Nakon što je aktivista iz Zenice Safet Kubat, kao i u prethodna dva puta, dokumentovao zagađenje rijeke Bosne u blizini pogona ArcelorMittala, federalna inspekcija provela je inspekcijski nadzor i uzela uzorke vode za analizu. Utvrđeno je da je do incidenta došlo uslijed izlijevanja otpadnih voda iz pogona Čeličana. Iz Mittala su tada naveli da su “iznenađeni incidentom”.

Tužilaštvo ZDK je saopćilo da je formiran predmet. Već u martu ove godine iz Eko foruma Zenica upozorili da će se i ova istraga najvjerovatnije završiti neuspješno, jer su dokazi koje je trebala obezbijediti državna laboratorija za vode neupotrebljivi.

Federalni vodni inspektorat Federalne uprave za inspekcijske poslove 28.2.2023. dostavio nam je izvještaj o provedenim analizama uzetih uzoraka. U izvještaju su boldirane vrijednosti koje prelaze dozvoljene granične vrijednosti za treću klasu voda. Prema tom izvještaju, onečišćenje rijeke Bosne kao da se nije ni desilo, jer su skoro sve izmjerene vrijednosti unutar dozvoljenih granica, voda je samo bila zamućena ali ne i onečišćena”, naveli su tada iz Eko foruma Zenica.

Pročitajte i:   Pobjeda ekologa: Nakon 10 godina poništena koncesija za hidroelektranu na Neretvi

Na posjetama i iznenađenju je i ovaj slučaj završio.

Krajem decembra prošle godine Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva uvažilo je žalbu udruženja Eko forum Zenica izjavljenu na Rješenje Agencije za vodno područje rijeke Save o vodnoj dozvoli za ArcelorMittal Zenica i vratilo ga prvostepenom organu na ponovni postupak.

Međutim, Agencija za vodno područje rijeke Save početkom aprila ove godine ponovo je izdala vodnu dozvolu ArcelorMittalu.

Daje se vodna dozvola pravnom licu ArcelorMittal Zenica za aktivnost koja može privremeno i trajno degradirati kvalitet voda”, naveli su iz Agencije u dozvoli s obrazloženjem da “način i procedure produženja vodne dozvole nisu obuhvaćene nikakvim podzakonskim aktom, tako da je ocijenjeno da nedostatak pravnih normi ne može biti razlog za nepostupanje u ovom slučaju i nedonošenje upravnog akta.”

Žurnal je više puta do sada pisao o zagađenju zraka, tla i vode uzrokovanom radom Mittalovih pogona, ali i inertnosti pravosudnih institucija u istragama koje su vođene..

Nekoliko dana nakon pomora ribe u Zenici iz Federalne uprave za inspekcijske poslove obavijestili su javnost o dojavi o pomoru ribe u rijeci Bosni u Maglaju koji je primijećen u blizini privrednog subjekta Natron Hayat. Kao i u prethodnim slučajevima o incidentnom zagađenju su obaviješteni svi nadležni organi – policija, kantonalni vodni inspektor, te nadležna Agencija za vodno područje rijeke Save.

(zurnal.info)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.