Najnovije vijesti

Želimo potpune odgovore i vidljive korake zaštite rijeke Sanice

Proteklih mjeseci informisali smo javnost o zabrinjavajućim događajima koji se tiču rijeke Sanice. Nažalost, već godinama smo suočeni s nizom akcija koje ozbiljno ugrožavaju njenu prirodnu ravnotežu i ekološku stabilnost.

Mještani ovog područja aktivno se bore za očuvanje Sanice, koja predstavlja ne samo izvor života već i kulturnu i ekološku baštinu koja se prenosi generacijama. Izgradnja obaloutvrda od strane Općine Ključ, čin je koji je izazvao ozbiljne sumnje i zabrinutost u ovoj lokalnoj zajednici.

U svjetlu tih događaja, obratili smo se resornom Ministarstvu, Općini Ključ te Agenciji za vodno područje rijeke Save s jasnim zahtjevima za odgovorima na ključna pitanja koja se tiču zaštite rijeke i razloga iza izgradnje obaloutvrda. Nažalost, unatoč našim naporima, odgovori su nam pruženi samo od strane Agencije za vodno područje Save, koje donosimo u nastaku.

Aarhus: Imate mjerne stanice. U svakom momentu znate koja rijeka je plavila u zadnjih 100 godina, Sanica nije jedna od njih. Jesu li onda obaloutvrde opravdane?

AVP Sava: Na Sanici su trenutno dvije automatske hidrološke stanice i to: HS Hrustovo (na ušću Sanice u rijeku Sanu) i HS Sanica (naselje Biljani). Obnovljene su i u nadležnosti Agencije od 2004. godine (HS Hrustovo) i 2017. godine (HS Sanica). Daju trenutne (satne) vrijednosti vodostaja. Za određivanje stogodišnjih velikih voda potrebno je izvršiti hidrološko-hidrauličku analizu rijeke Sanice s pratećim podlogama, a ne samo analizirati prikupljene podatake o vodostaju.

Aarhus: Mještani tvrde da Sanica na dijelu gdje su napravljene obaloutvrde nikada nije plavila. Kojim podacima raspolaže Agencija, a koji ukazuju suprotno od onoga čemu mještani svjedoče već generacijama unazad?

AVP Sava: Područje uz rijeku Sanicu na teritoriji općine Ključ je, kroz izradu plansko-strateške dokumentacije iz segmenta zaštite od voda, prepoznato kao poplavno. Također je u I ciklusu izrade Plana upravljanja rizikom od poplava za vodno područje rijeke Save u Federaciji BiH, definirano kao područje pod značajnim rizikom od budućih poplava (APSFR) i kao takvo obuhvaćeno i analizirano u okviru preliminarne procjene rizika od poplava i mapa opasnosti i mapa rizika od poplava. Na osnovu navedenog, jasno je da je izgradnja obaloutvrde s ciljem zaštite od poplava, uz ispunjenje uvjeta da je i nominovana od strane lokalne zajednice kao prioritetna, po svim aspektima struke opravdana (mjestimično niske obale, mala širina korita, prepreke u vodotoku i izuzetna obraslost vegetacijom te erozija obala). Najbolja potvrda su i fotografije koje smo Vam poslali u prilogu. Napravljene su maja ove godine prilikom obilaska poplavljenih područja u Unsko-sanskom kantonu. Podsjećamo Vas, u ovom kantonu je maja 2023. godine proglašeno vanredno hidrološko stanje.

Pročitajte i:   Sretan Vaskrs!

Aarhus: Na osnovu čega ste Općini Ključ dodijelili grant da gradi nešto što u potpunosti nije regularno?

AVP Sava: Neozbiljnim smatramo iznositi ničim utemeljene optužbe da je Agencija dodijelila grant Općini Ključ za bilo kakve namjene te ih stoga odlučno odbacujemo.

Iz Agencije za vodno područje Save navode i da je 138 mještana Sanice potpisalo anketu Općine Ključ odnosno podržalo izvedene radove kojim je spriječeno štetno djelovanje voda. Riječ je o stanovnicima koji u Sanici imaju stalno mjesto prebivališta.

Navode i da su svi radovi na uređenju korita izvedeni izvan zaštićenog područja. Naime, prema regulacionom planu Općine Ključ, zaštićeno područje je uzvodno od mosta u naselju Vrelo, a uređenje korita izvedeno je nizvodno od mosta do ušća Korčanice. Ističu i da je stav struke da Sanica ima mali pad i široko korito i samim tim nije podesna za gradnju hidroelektrane.

Agenciji se zaista želimo zahvaliti na detaljnom odgovoru, ali, ono što mi želimo i moramo objaviti je da i dalje smatramo da je došlo do kršenja Aarhuške konvencije, Zakona o vodama i Uredbe koja reguliše ovu oblast.

Naime, Općina Ključ tokom 2021. izdala je Urbanističku saglasnost i Odobrenje za građenje. Agenciji za vodno područje rijeke Save u cilju uređenja korita rijeke Sanice i Korčanice. Kako Općina Ključ nije nadležna za rijeke prve kategorije, ona to nije mogla učiniti. Prema Uredbi o određivanju zahvata u prostoru i građevina za koje Federalno ministarstvo prostornog uređenja izdaje urbanističku saglasnost i/ili lokacijsku informaciju, a koja je bila na snazi kada je Općina Ključ izdala sporne dozvole, Federalno ministarstvo prostornog uređenja je jedino bilo nadležno da izda urbanističku dozvolu. Ovo ministarstvo je donijelo Rješenje kojim se poništila prethodno izdata Urbanistička saglasnost i Odobrenje za građenje, koje je izdala Općina Ključ. To je i potvrđeno od strane Kantonalnog sudu u Bihaću, koji je utvrdio da Izmjenjena uredba “nema uticaja za zakonitost pobijanog rješenja s obzirom da ista stupa na snagu danom objavljivanja”.

Pročitajte i:   Održana prva dva kola Premijer lige BiH u mušičarenju

Međutim, po inicijativi Agencije za vodno područije rijeke Save, došlo je do Izmjena i dopuna Uredbe o određivanju zahvata u prostoru i građevina za koje Federalno ministarstvo prostornog uređenja izdaje urbanističku saglasnost i/ili lokacijsku informaciju gdje se čl. 2. ove Uredbe mijenja na način da se “U tački 3) alineja I. riječi: “I (prvog) reda“ zamjenjuju se riječima: “1. (prve) kategorije“, a iza zareza dodaje novi tekst koji glasi: “koja se prostire na području dva ili više kantona“.

Na ovaj način Federalno ministarstvo prostornog uređenja više nije nadležno za izdavanje urbanističke saglasnosti za rijeke prve kategorije, te ta nadležnost se spušta na nivo kantona i općina. Smatramo da je ova izmjena protivna čl. 5. stav (2) Zakona o vodama FBiH, uz to kreira veliku opasnost za sve rijeke visoke biološke i ekološke kvalitete i vrijednosti, koje će na ovaj način biti na raspolaganju lokalnim predstavnicima institucija, a koji su zbog svog mandata prinuđeni da gledaju usko, unutar svojih granica nadležnosti, a ne široko, kao Federacija. Rijeke visoke vrijednosti, kao što je Sanica, je nužno posebno zaštiti u interesu svih građana BiH.

Kao Udruženje koje duboko brine o očuvanju prirodnih resursa i okoliša, insistiramo na jasnim odgovorima i transparentnosti u postupcima koji se tiču rijeke Sanice. Pozivamo sve uključene strane da poduzmu korake prema očuvanju ovog dragocjenog vodotoka te da se otvoreno i iskreno suoče s pitanjima koja su podigla zabrinutost u ovoj bh. lokalnoj zajednici.

Ističemo da će naša borba za zaštitu rijeke Sanice i dalje biti proaktivna i uporna dok ne dobijemo potpune odgovore i vidljive korake zaštite ovog važnog dijela našeg prirodnog naslijeđa.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.