Najnovije vijesti

Obavijest o početku izdavanju dozvola za sportsko-rekreativni ribolov u ribolovnoj zoni Mostar za 2024. godine

Udruga sportskih ribolovaca USR ‘Neretva 1933’ – korisnik ribolovnog prava na dijelu ribolovnog područja – ribolovne zone Mostar u svrhu bavljenja sportsko – rekreacijskim ribolovom, obavještava svoje članove i one koji to žele postati, da će od ponedjeljka 08.01.2024. godine početi sa izdavanjem dozvola za sportski ribolov za 2024. godinu.

USR ‘Neretva 1933’ će godišnje dozvole izdavati svojim članovima u prostorijama udruženja na adresi Telčeva br. 1 radnim danima u vremenu od 8,00 do 14,00 sati.

Za godišnje dozvole, potrebno je dostaviti kopiju osobne iskaznice (stari i novi članovi), člansku knjižicu (stari članovi), dvije fotografije i ribolovnu godišnju dozvolu iz prethodne godine (stari članovi) te uplatiti propisanu članarinu.

Državljani F BIH koji su umirovljenici, invalidi, nezaposlene osobe, studenti i žene imaju pravo na povlaštenu dozvolu uz predočenje dokaza statusa ne starijeg od 30 dana.

Zakonom o slatkovodnom ribarstvu je propisano da:

  • Sportsko – ribolovni savez Federacije BiH je ovlašten da organizira podjelu dozvola korisnicima ribolovnog fonda;
  • u sportsko – rekreacijskom ribolovu ribiči moraju kod sebe imati dozvolu za ribolovno područje ili ribolovnu zonu na kojima obavljaju ribolov;
  • dozvole izdaje županijsko ministarstvo korisniku ribolovnog područja posredstvom Saveza;
  • ribiči za obavljanje sportsko – rekreacijskog ribolova na određenom ribolovnom području ili odredenoj ribolovnoj zoni kupuju dozvole od korisnika ribolovnog prava za to ribolovno područje ili tu ribolovnu zonu.
  • dozvola koja je potvrđena od korisnika ribolovnog područja vrijedi samo na ribolovnom području ili ribolovnoj zoni za koju je korisnik dobio ribolovno pravo;
  • oblik i sadržaj obrasca dozvole za obavljanje sportsko – rekreacijskog ribolova propisuje federalni ministar.
Pročitajte i:   Poziv na Prvenstvo SRS F BiH u mušičarenju - Fly fishing

Područje gdje gospodari USR ‘Neretva 1933’ je hidroakumulacija Grabovica (od granice sa Jablanicom, iznad mosta ‘Begić i Begović’), rijeka Grabovka, hidroakumulacija Salakovac, rijeka Drežanka, rijeka Neretva nizvodno od Salakovca, hidroakumulacija Mostar, rijeka Neretva nizvodno od hidroakumulacije Mostar do granice sa općinom Čapljina, rijeka Radobolja, rijeka Lištica od granice sa općinom Široki Brijeg, hidroakumulacija Mostarsko blato, te rijeke Jasenica, Buna i Bunica.

Letak za 2024.g. - u skladu sa novim pravilnikom

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.