Direktor JP Nacionalni parkovi Crne Gore Vladimir Martinović saopćio je da su sinoć, u toku obavljanja radnih obaveza, na svom radnom mjestu napadnuti nadzornici NP Skadarsko jezero.

– Hrabri nadzornici su nenaoružani ušli u obračun sa naoružanim krivolovcima. Tražimo adekvatnu podršku policije i tužilastva. Mnogima ne odgovara naša borba protiv krivolova, lovočuvari su ugroženi i zahtijevamo sistemsku podršku kako bismo se izborili sa biznisom vrijednim stotinama hiljada eura. Nastavićemo istim intenzitetom da se borimo protiv krivolova, a ovakvi i slični pokušaji sigurno nas neće poljuljati u snažnoj borbi za zaštitu najvrjednijih područja Crne Gore – poručio je on.

Kako pišu Vijesti.me, navodno su dvojica krimolovaca, nakon što im se šef nadzorničke službe Vuk Saičić legitimisao i tražio da to i oni učine, prvo počeli bježati, a potom su napali Saičića i ekipu JPNP Skadarsko jezero.

Na snimku dostavljenom Vijestima vidi se kako lovočuvari pokušavaju zaustaviti čun u kom su krivolovci, ali se oni otimaju i kreću da ih udaraju. Incident se dogodio u rejonu Pijeske.

Pročitajte i:   U Miljacku na Vilsonovom šetalištu ispuštena veća količina nepoznate tečnosti, inspekcija ne posjeduju alate za identifikovanje odgovornih

Iz Uprave policije je nezvanično rečeno da tragaju za napadačima.

Šef Službe zaštite Nacionalnog parka Skadarsko jezero Vuk Saičić za Vijesti je saopćio da je krivolovcima pomogao i monah iz manastira Kom, izvjesni Filip. U sinoćnjoj akciji, dodao je Saičić, povrijeđeni su on i njegov kolega Marko Gluščević.

Objasnio je da su, nakon ponoći, na jezeru prvo primijetili agregat, a kada su krenuli gliserom ka njemu, vidjeli su da dva krivolovca iz čuna ostima (čelični šiljak pričvršćen na dug štap, služi za hvatanje ribe) izlovljavaju ribu.

– Jednog smo prepoznali kao Prenkića, a drugi sa njim bio je u dukserici vatrogasaca. Izdali smo upozorenje, o koje su se oni oglušili i krenuli da bježe. Stigli smo ih nakon kilometar i pokušali da ih zadržimo. Tada smo dobili i udarce veslima, ja u predjelu vrata, a kolega Gluščević u predjelu rebara. Jedan od njih je ostima krenuo da me ubode i ubo me u predjelu lijeve podlaktice. Tada je čunom prošao monah Filip i počeo da nam prijeti, optužujući nas da mi radimo sa drogom preko jezera i da nećemo dugo. Izvadio sam telefon da ga snimim, on mi je prišao, oteo telefon i bacio ga u jezero. Potom su skupa pobjegli u uski dio među šiblje, kroz koji mi nismo mogli gliserom da prođemo, jer je veći – kazao je Saičić.

Pročitajte i:   Sretan Vaskrs!

Dodao je da su nakon toga pošli na ukazivanje ljekarske pomoći, a potom i u policiju.