IstaknutoNajnovije vijesti

USR ‘Neretva 1933’: Pad vodostaja rijeke Neretve ugrožava mrijest autohtone mekousne pastrmke i ostalih vrsta riba

Poštovane institucije, mediji i inspekcijske službe

Sa dubokim razočaranjem i zabrinutošću obraćamo Vam se u ime Udruženja sportskih ribolovaca ‘Neretva 1933’ povodom katastrofalnog događaja koji se već drugi put dešava sa HE Mostar u zadnjih 48 sati.

Nagli pad protoka iz pomenute hidroakumulacije rezultiralo je dramatičnim padom vodostaja rijeke Neretve, a time i ozbiljnim posljedicama po autohtonu mekousnu pastrmku koja se trenutno nalazi u fazi mrijesta, kao i drugih vrsta riba.
Izuzetno veliki broj riba ostao je izložen u priobalnim područjima kao i mrijestovi koji su u potpunosti uništeni, što predstavlja nezapamćenu prijetnju opstanku mekousne pastrmke koja je na IUCN listi označena kao ugrožena.

Predsednik Upravnog odbora Udruženja sportskih ribolovaca ‘Neretva 1933’, Neđad Selimotić, istakao je da je zahvaljujući brzoj i nesebičnoj reakciji članova udruženja i ribočuvarske službe jedan dio riba spašen u zadnjem trenutku, međutim želimo jasno naglasiti da je šteta koja je već nastala nesaglediva.

Ovim putem želimo da apelujemo na sve relevantne institucije da odmah preduzmu hitne korake kako bi se spriječiie daljnje oscilacije vodostaja i minimalizirale štetne posljedice po riblji fond.

Pročitajte i:   Poziv na Prvenstvo Federacije BiH u lovu šarana i amura

U trenutku kada je mrijest u punom jeku, apsolutno je neophodno prilagoditi protok Hidroeletrana na rijeci Neretvi radi očuvanja biodiverziteta i autohtone riblje populacije. Očekujemo brzu i efikasnu reakciju kako bi se spriječila daljnja šteta po našu rijeku Neretvu i njenu jedinstvenu riblju populaciju.

Udruženje sportskih ribolovaca ‘Neretva 1933’ će pažljivo pratiti situaciju i insistirati na preduzimanju adekvatnih mjera, a od JP EP HZ HB i JP EP BiH Hidroelektrane na Neretvi traži se da obezbijede stabilan protok vode.

Zahvaljujemo na razumevanju i očekujemo hitnu rekciju nadležnih.

S poštovanjem,
Ribarski pozdrav – BISTRO!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.