Čudo u Crnoj Gori: Ribolovci upecali vepra!

Decembar 12th, 2014
Autor Senad

vepar-u-vodiSamo su bili u pravo vreme i na pravom mestu. Veprovi se love po šumama i poljanama u sačekušama ali vam ne dolaze sami i to još plivajući. Ali eto, umjesto kernje ili hobotnice, stigao je vepar – prokomentarisao je jedan od ulcinjskih ribara koji je posmatrao celi događaj

Dvojica Barana koji su u oktobru mjesecu u Valdanosu kod Ulcinja došli u ribolov, kući su se vratili sa ulovljenim veprom od 60 kilograma.

“Vijestima” je nekoliko ulcinjskih ribara, očevidaca nesvakidašnjeg događaja, ispričalo kako su Barani Momo Ražnatović i Ranko Petranović umesto kernju, po koju su verovatno došli, jer je podmorje Valdanosa sa brojnim usecima i pećinama poznato stanište te ekstra kvalitetne ribe, usred mora u uvali, ulovili divlju svinju.

Ništa tog jutra nije „mirisalo” na nešto neobično, a kamoli neverovatno i gotovo spektakularno. Jedan od Barana bio je u čamcu, drugi pod vodom sa puškom u lovu na kernju. Ni prisustvo nekoliko meštana koji su ribarili po mirnoj uvali, nije remetilo tišinu sunčanog jutra, pišu Vijesti.

Onda je sa visokih stena Viline grede u more prvo skočio (više…)

Ribolovci dubokog džepa u potrazi za avanturom dolaze na Jadran

Decembar 12th, 2014
Autor Senad

0006-big_game3-260714Sportskom i ribolovnom turizmu s naše strane Jadrana odnedavno je otvorena potpuno nova perspektiva. Višemjesečna akcija sportskog ribolovnog kluba “Big Game Croatia” iz Splita urodila je plodom i tako, kažu u klubu, ispravila neke propuste iz pretpristupnih pregovora Hrvatske s Europskom unijom. Isposlovali su promjene odredbi koje reguliraju sportski lov na tune, vodeći računa da to ne ugrozi opstanak i staništa ribe. Sportski ribolovci i turisti s odgovarajućom dozvolom sada će moći isploviti u big game ribolov u razdoblju od 15. lipnja do 15. listopada, dakle, ne samo u okviru uobičajenih nadmetanja, ali uz striktno poštovanje razrađenih pravila koja razlikuju ovu vrstu ribolova od krivolova.

Ugrožavanje srdele

“Ministarstvo poljoprivrede, nadležno i za pitanja ribarstva, podržalo je posebnim rješenjem “Sportski lov na trofeje”. Tako se, naime, zove četveromjesečni lov riba minimalne težine od 100 kilograma. To se odnosi na tunu, dok iglan i iglun ovise o dužini. I, ako baš hoćete, odnosi se i na goste bogatog džepa, koji sebi to mogu priuštiti”, govori nam Boris Županović, predsjednik kluba “Big Game Croatia”, odnedavno i prvi hrvatski izbornik reprezentacije u big game ribolovu, koja će u veljači 2015. premijerno predstavljati Hrvatsku na Svjetskom prvenstvu u Angoli.

Naime, dosad takva vrsta ribolova nije bila moguća izvan u pravilu trodnevnih nadmetanja, iako populacija tune u Jadranu nije ugrožena, štoviše, smatra se da (više…)

Mali Lošinj: Kup u podvodnom ribolovu

Decembar 12th, 2014
Autor Senad

zimski_kup_logoNakon osam godina pauze, SRD “Udica” iz Malog Lošinja zajedno s Turističkom zajednicom i Gradom Mali Lošinj organizira, 37. po redu, “Zimski kup nacija”, kao uvertiru u 53. “Novogodišnji kup gradova”.

Ideja “Novogodišnjeg kupa” realizirana je 1959. godine, te se tradicija održavanja novogodišnjih natjecanja u podvodnom ribolovu održala do danas. Prvo Svjetsko prvenstvo u podvodnom ribolovu održano je u Malom Lošinju daleke 1957. godine.

Natjecanje će se održati u akvatoriju otoka Lošinja, a najzanimljivi dio bit će doček natjecatelja i početak vaganja ulova u sportskoj dvorani na Bočacu. Za vrijeme vaganja ulova posjetitelji će imati priliku kupiti lutriju, te nakon proglašenja pobjednika sudjelovati u izvlačenju nagrada – najboljih primjeraka ulovljene ribe.

PROGRAM:
28. prosinca 2014.
– Domjenak, verifikacija i otvorenje 37. “Zimskog kupa nacija” (tri natjecatelja po ekipi).

“Zimski kup nacija” natjecanje je na kojem će snage odmjeriti (više…)

Ličke vode (HR)

Decembar 12th, 2014
Autor Senad

rijeka-likaUnatoč propusnom kraškom tlu, lička hidrografska karta vrlo je razgranata. Pri tome mislim na brojne površinske (visinske) vode čija ukupna površina iznosi 436 hektara, a duljina je 178,5 kilometara sa slivnim područjem od 4 tisuće četvornih kilometara. Prema nekim podacima, oko 5% ukupnog teritorija Ličko-senjske županije prekriveno je vodama. (Ličko-senjska županija, Program zaštite okoliša, Gospić, 2001.). Veliki dio tog vodenog bogatstva odlazi na rijeke ponornice po kojima je Lika poznata.

Ličke rijeke, potoci i pritoci pogodni su za uzgoj različitih vrsta slatkovodne ribe. U njima dominira pastrva – najkvalitetnija slatkovodna riba. Kao kuriozitet bitno je istaknuti da je u Hrvatskoj ukupna duljina takozvanih “pastrvskih voda” oko 600 kilometara, a samo na ličke odlazi polovina. (Ličke novine, 39, Zagreb, 1954.).

Bilo bi nepravedno ne spomenuti i mnoge druge vrste slatkovodne ribe koje se i danas mogu vidjeti u Lici. Neke od njih su nekvalitetne i proždrljive pa ih ribolovci ne vole, poput sunčanica, crvenperki, klenova i amura. Na spomenute ribe ne odnose se “propisane zakonitosti” lovostaja. Amur je tek 2004. godine unesen u naše vode iz Mađarske. Desetak godina ranije ubačena je babuška (srebrni karas). Među riječnim “proždrljivcima”, 1966. godine pojavio se som.

Najrasprostranjenija i najnekvalitetnija unesena riječna vrsta iz Sjeverne Amerike u Europu je svakako akvarijska ribica sunčanica. Nepažnjom je puštena u otvorene vode te se (više…)

Kategorija Iz regije | Nema komentara » |

Čari ribolova – 07.12.2014.

Decembar 11th, 2014
Autor Senad

cari-ribolova_1a150Odvodeći gledaoce u svet prirode, autori emisije Mirko Kanjuh i Mile Taušan, uz pomoć brojnih ljubitelja sportskog ribolova, traže odgovore na pitanje zašto su nastale izreke da je “najgori dan proveden na pecanju bolji od najboljeg dana života bez pecanja” i da “ni Bog dane provedene u ribolovu ne računa u životni vek”.

Oslikavajući atraktivne ambijente u kojima se sportski ribolovci boreći se za taj dan života više, predaju svom najomiljenijem hobiju, sportu, strasti, “Čari ribolova” trude se da “upecaju” i gledaoce kojima ribolov nije najvažnija sporedna stvar na svetu.

Dušan Stanković pobednik Smuđijade u Karavukovu (SRB)

Decembar 11th, 2014
Autor Senad

pobednik-smudjijadeRibolovac Dušan Stanković iz Mačvanske Mitrovice, pobednik je treće po redu “Smuđijade” koja je juče održana u Karavukovu u organizaciji KSR “Dunav Karavukovo”.

Stanković je sa tri upecana smuđa osvojio 5.680 poena, što mu je omogućilo da nadmoćno bude prvi.

Na stepeniku niže se našao Jovan Lončar iz Veternika, koji je imao 4.000 poena, dok je Milorad Pejić iz Lajkovca bio treći sa 2.540 poena.

Njima su pored plaketa u drvetu pripale i tri skromne novčane nagrade u iznosu od 15.000, 13.000 i 8.000 dinara.

Najveću ribu od 1.800 grada ulovio je drugoplasirani Lončar, kome je u znak sećanja na ovaj događaj pripao i poklon u vidu prepariranog grgeča.

Na takmičenju je učestvovalo 67 ribolovaca koji su došli iz (više…)

Antanasković prvi kadet Srbije u disciplini plovak

Decembar 11th, 2014
Autor Senad

antanaskovic-1Član KSR “Dunav Karavukovo” Ilija Antanasković ovu takmičarsku godinu završio je na prvom mestu liste najboljih kadeta (do 14 godina) u Srbiji u disciplini plovak.

Savez sportskih ribolovaca Srbije (SSRS) objavio je konačna rangiranja za 2014. godinu po svim disciplinama.

Antanasković je prvo mesto na konačnoj rang listi kadeta u disciplini plovak ostvario zahvaljujući rezultatu na državnom prvenstvu u Smederevu (prvo mesto) i bodovima koje je dobio za učešće na Svetskom prvenstvu u Asenu u Holandiji.

Ukupno je mladi Karavukovčanin osvojio (više…)

Na ribolovnom Kupu grada Preloga (HR) pobjedio domaći Alan Perko!

Decembar 11th, 2014
Autor Senad

Alan_Perko_Miljenko_Perko_Kristijan_KomorskiŠRD Glavatica Prelog uspješno je organizirala Kup grada Preloga u sportskom ribolovu. Na natjecanju na “Hubertovoj grabi” koje proteklo u dobrom raspoloženju natjecatelja, prvo je mjesto osvojio Alan Perko iz ŠRD Glavatica Prelog s ulovljenih 6609 grama ribe!

Unatoč prohladnom vremenu, dobre atmosfere nije manjkalo na “Hubertovoj grabi” gdje se natjecanje i održalo.

Pobjednik ovogodišnjeg Kupa grada Preloga je Alan Perko iz ŠRD Glavatica Prelog s ulovljenih 6609 grama ribe, drugo mjesto je zauzeo Miljenko Perko, također iz ŠRD Glavatica Prelog s ulovljenih 4369 grama, dok je treći bio Kristijan Komorski iz ŠRD Klen Sveta Marija s ulovljenih 4280 grama ribe.

Nakon natjecanja uslijedila je (više…)

Brazilcu iz anusa izvadili 30 cm dugu ribu

Decembar 11th, 2014
Autor Senad

RIBA-U-ANUSUNeimenovanom muškarcu iz brazilskog grada Londrina na nepoznat način u anus je dospjela južnoamerička dvodihalica, duguljasta riba nalik jegulji – i odlučila tamo zaglaviti.

Muškarac je primljen u Sveučilišnu bolnicu Londrina gdje su mu kirurzi uspješno izvadili 30 centimetara dugu ribu iz debelog crijeva, a da stvar bude gora cijela operacija je snimljena, a video objavljen na internetu.

Snimka je postala hit nakon što ju je objavio LiveLeak.com, a na njoj se može čuti medicinsko osoblje kako se smije i zgražava nad veličinom ribe dok ju kirurzi vade iz anusa te se vide mnogi kako u zraku drže mobitele i snimaju operaciju.

Neobično, ali ovo nije jedinstven slučaj. Muškarac iz Kine u travnju 2013. potražio je liječničku pomoć priznavši da je (više…)

Čari ribolova – 30.11.2014.

Decembar 10th, 2014
Autor Senad

cari-ribolova_1a150Odvodeći gledaoce u svet prirode, autori emisije Mirko Kanjuh i Mile Taušan, uz pomoć brojnih ljubitelja sportskog ribolova, traže odgovore na pitanje zašto su nastale izreke da je “najgori dan proveden na pecanju bolji od najboljeg dana života bez pecanja” i da “ni Bog dane provedene u ribolovu ne računa u životni vek”.

Oslikavajući atraktivne ambijente u kojima se sportski ribolovci boreći se za taj dan života više, predaju svom najomiljenijem hobiju, sportu, strasti, “Čari ribolova” trude se da “upecaju” i gledaoce kojima ribolov nije najvažnija sporedna stvar na svetu.

Susret sa Radovanom Krkovićem, šampionom Crne Gore u mušičarenju za 2014. godinu

Decembar 10th, 2014
Autor Senad

radovan-krkovicMašta da lovi na vodama MongolijeZadovoljstvo je ogromno kada svojim kreacijama prevariš ribu ♦ Ima tu, naravno, i razočaranja, ali i divnih momenata koje sam doživio mušičareći na vodi

Ak­tu­el­ni dr­žav­ni pr­vak u di­sci­pli­ni fly fis­hing (mu­ši­ča­re­nje) Ra­do­van Kr­ko­vić, ži­vi i ra­di u Ko­la­ši­nu u fa­bri­ci vo­de ,,Akva Mon­ta”. On je pr­vak u mu­ši­ča­re­nju i u po­je­di­nač­noj, ali i u ekip­noj kon­ku­ren­ci­ji, kao član tro­čla­ne eki­pe SRK ,,Ko­la­šin” iz Ko­la­ši­na za se­zo­nu 2014.
– Još kao dje­čak za­vo­lio sam ri­bo­lov. Moj otac se re­kre­a­tiv­no ba­vio ri­bo­lo­vom, tač­ni­je mu­ši­ča­rio je na tra­di­ci­o­na­lan na­čin, po­zna­tom kao ,,ri­bo­lov na lje­sko­vak”. Ta­ko sam po­put oca i ja je­dan pe­ri­od mu­ši­ča­rio tom drev­nom, mo­žda naj­sta­ri­jom, teh­ni­kom u ri­bo­lo­vu. Tek ka­sni­je sam na­ba­vio pr­vi fly fis­hing pri­bor i ta­ko je sve kre­nu­lo – ka­že u raz­go­vo­ru za na­še no­vi­ne Kr­ko­vić.

● Ka­ko bi­ra­te mu­ši­ce, pra­vi­te li svo­je?
– U po­čet­ku, kao i ve­ći­na dru­gih mu­ši­ča­ra, pe­cao sam is­klju­či­vo na su­vu mu­ši­cu. Me­đu­tim, zad­njih go­di­na pre­o­ri­jen­ti­sao sam se na nim­fe, jer mi je za­ni­mlji­vi­ji lov nim­fom, ma­da znam da se mno­gi ne­će slo­ži­ti sa tim. Ni­je­sam, na­rav­no, za­ne­ma­rio ni su­vu mu­ši­cu, pa po­ne­kad i nju ,,za­ba­cim”. Što se ti­če ve­za­nja mu­ši­ca, pri­li­kom pr­vog kon­tak­ta sa ri­bo­lo­vom na mu­ši­cu, po­čeo sam isto­vre­me­no i da ve­žem iste, jer je po mom mi­šlje­nju, fly fis­hing do­sta za­ni­mlji­vi­ji ka­da ko­ri­stiš mu­ši­ce ko­je sam ve­žeš. Za­do­volj­stvo je za­i­sta ogrom­no ka­da na svo­je kre­a­ci­je pre­va­riš ri­bu. Ima tu, na­rav­no, i raz­o­ča­ra­nja, ali i div­nih mo­me­na­ta ko­je sam do­ži­vio u ri­bo­lo­vu svo­jim kre­a­ci­ja­ma mu­ši­ca.
(više…)

Koliku je štetu napravila jalovina?

Decembar 10th, 2014
Autor Senad

na-vodi_zagadjenje-savaSanacija rudinka „Stolice“ u Kostajniku je počela, ali je pitanje kakve posledice na ekosistem mogu imati teški metali koji su se izlivali iz jalovišta.

Stručnjaci upozoravaju da je mulj dospeo u reke i sedimente, ali pošto nije bilo vanrednih konotrola na teške metale u ribi, ne zna se da li su stigli u biljni i životinjski svet, i čoveka.

Da li su arsen, olovo ili kadmijum stigli do riba i ima li ih u ekosistemu – logična su pitanja posle izlivanja jalovine iz rudnika „Stolice“.

Željko Katić, vlasnik ribarnice, kaže da nema razloga za brigu jer se riba nabavlja uglavnom iz Vojvodine, što potvrdjuje i deklaracijom.

„Ovi ribnjaci prolaze veterinarsku kontrolu i mi dobijamo od njih potvrdu gde je riba ulovljena, i papir o kontroli ribe posle svakog izlova“, kaže Željko Katić, ribarnica „Katić“.

Ipak, deklaracija o poreklu ne garantuje da u ribi nema (više…)

Vojvođanska zelena inicijativa dodeljuje priznanja: Dosjedni i hrabri u 2014. godini

Decembar 5th, 2014
Autor Senad

vojvodjanska-zelena-inicijativaVojvođanska zelena inicijativa, čija je misija promocija zaštite životne sredine, održivog razvoja i zdravih stilova života, tradicionalno i ove godine dodeljuje priznanja za promociju ovih vrednosti.

Priznanja se dodeljuju povodom 05. decembra, Svetskog dana volontera.

Priznanje za građansku hrabrost i doslednost u borbi za zaštitu životne sredine za 2014. godinu zasluženo je dobio Milan Ružić iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Milan Ružić, sa članovima tima  na terenu, Priznanje za građansku hrabrost i doslednost u borbi za zaštitu životne sredine za 2014.On se uspešno godinama bori protiv nezakonitog izlovljavanja ptica na teritoriji Republike Srbije. Činjenica je, da je kroz dugogodišnji sistematični aktivizam na terenu, uspeo da formira efikasan i mobilan tim volontera.

U ovoj godini je organizovao značajan broj uspešnih akcija na terenu, koje su za rezultat imale veliki broj krivičnih prijava protiv lovaca koji su lovili na nezakonit način. Milana Ružića i njegov tim – javnost, stručna javnost i mediji – prepoznaju kao iskrene, hrabre i dosledne borce za zaštitu ptičijeg fonda u Srbiji.

Najveća vrednost je to što mogu (više…)

Ribolovački savez Vojvodine: Ribolovci nezadovoljni odnosom države prema njima

Decembar 4th, 2014
Autor Senad

dusan-jovanovic-ribolovacki-savez-vojvodineRibolovci su i dalje nezadovoljni odnosom države prema njima, jer protekle nedelje nije usvojen nijedan amandman za koji su se oni zalagali prilikom usvajanja novog zakona o ribarstvu.

Ribolovački savez Vojvodine izrazio je veliko nezadovoljstvo zbog usvajanja Zakon o zaštiti i održivom korišćenju ribljeg fonda, kojim ništa nije promenjeno, te su cene ribolovačkih dozvola ostale iste, a nisu uvedene ni korisničke dozvole što je bio jedan od predloga ribolovaca.

U Ribolovačkom savezu Vojvodine naglasili su kako postoji nekoliko nepravilnosti u usvojenom zakonu kao što je rad ribočuvarske službe kojoj je (više…)

Mali ribari negoduju: EU nan nameće da smimo ulovit kil ribe sedmično

Decembar 3rd, 2014
Autor Senad

ribari-more-camacZbog usklađivanja hrvatskih propisa o ribarstvu s europskima, od 1. siječnja 2015. uvode se nova “pravila igre” na području ribolova. Nestaje kategorija “malog ribolova”, a uvodi se “mali obalni ribolov” koji se svrstava u gospodarsku djelatnost.

Mali ribolovci od Nove godine moći će loviti do pet kilograma ribe za vlastitu prehranu, ali i prodavati je. Ukidaju se odredbe prema kojima su kriteriji za prelazak u novu kategoriju imovinski census i dobna granica koja je dosad iznosila 60 godina, ali s druge strane, uvode se stroži uvjeti, pa je pitanje isplati li se ići u krug sportskih i rekreativnih ribolovaca nego u gospodarske sfere.

Udar na tradiciju

Kako bilo, mali ribari nisu zadovoljni, a cijelu promjenu doživljavaju kao udar na tradiciju.

– Ogorčeni smo na Ministarstvo poljoprivrede koje (više…)

Kategorija Iz regije | Nema komentara » |

Ribogojilište Laks Mostar

Element Baits