U rijeci Drini pronađeni olovo i bakar

Oktobar 27th, 2014
Autor Senad

drinaNajnovije analize pokazale su da voda iz rijeke Drine, koja je nekada bila po kvalitetu bliska vodi za piće, po količini željeza i arsena sada pripada trećoj, a po količini rastvorenog olova četvrtoj klasi, javljaju agencije.

Analizom drugog uzorka vode uzetog iz rijeke Drine utvrđeno je povećanje sadržaja olova i bakra.

U skladu sa Uredbom o klasifikaciji voda i kategorizaciji vodotoka utvrđeni sadržaj predmetnih materija je predviđen za vodotoke IV klase, a rijeka Drina je u dijelu toka iz kojeg je uzet uzorak svrstana u III klasu, saopćeno je iz Inspektorata RS-a.

Uzorkovanje je vršeno zbog akcidenta izazvanog izlijevanjem taložnog mulja iz rudnika „Stolice” u Kostajniku kod Krupnja, u Republici Srbiji, gdje je došlo do povećane koncentracije jalovine iz odlagališta prerađene rude antimona u rijeku Korenitu koja se ulijeva u Jadar, desnu pritoku Drine.

Vodna inspekcija Republike Srpske je s ciljem praćenja parametara kvaliteta vode recipijenta i radi preduzimanja adekvatnih inspekcijskih mjera, putem ovlaštene vodoprivredne laboratorije izvršila ispitivanje kvaliteta površinskih voda, otvorenog toka vodnog tijela rijeke Drine. Uzorkovanje je izvršeno na vodotoku Drine na lijevoj obali, nizvodno od ušća rijeke Jadar, naselje Amajlije.

Laboratorijskim analizama ispitivani su osnovni fizičko-hemijskih parametri in-situ (temperatura, elektro-provodljivost, rastvoreni kiseonik, zasićenje vode kiseonikom i koncentracija vodonikovih iona) kao i koncentracije toksičnih neorganskih supstanci-metala rastvorenih kao što su: gvožđe, olovo, kadmijum, cink, bakar, arsen, živa, antimon i mangan.

Nakon analize prvog uzetog uzorka utvrđeno je da su laboratorijski nalazi uredni, dok su u drugom uzorku utvrđena navedena odstupanja.

Vodna inspekcija RS dopisom se obratila i nadležnim organima Republike Srbije sa zahtjevom da ih obavijeste o konkretnim mjerama koje su preduzete na terenu s ciljem sanacije uzroka predmetnog akcidenta, čime bi se otklonile i eventualne dalje posljedice.

A mediji u Srbiji javljaju kako analize pokazuju i da (više…)

Adria Yachting d.o.o. Murter – Big Game Fishing

Oktobar 7th, 2014
Autor Senad

big-game-fishingTvrtka Adria Yachting d.o.o. iz Murtera obogatila je svoju ponudu s dvanaest metarskim gliserom za Big Game Fishing.

U periodu od 15. 10. 2014. do 15. 05. 2015. organiziramo Big Game Chartere. Radi se o jednodnevnim i vikend aranžmanima za četri osobe.

Big Game Fishing je jako interesantan način druženja. Brod ima dvije dvokrevetne kabine, svaka sa svojim toaletom i tušom. Veliki salon i kuhinju.

Brod ima dvočlanu posadu, kapetan s velikim iskustvom u Big Game-u te kuhar.

Luka ukrcaja je mjesto Murter iz kojega se kreće kroz Kornate na otvoreno more u ribolov. Ribari se sve do otoka Jabuke.

Cijena za charter iznosi (više…)

Novi Sad – međunarodni sajmovi lova, ribolova i sporta, šumarstva, hortikulture i automobilizma

Septembar 25th, 2014
Autor Senad

novosadski-sajam

Novosadski sajam biće od srede, 1. oktobra domaćin izlagačima i posetiocima na MEĐUNARODNIM SAJMOVIMA „LORISA“, u okviru kojih se održavaju međunarodni sajmovi lova, ribolova i sporta, šumarstva, hortikulture i automobilizma. Dva dana kasnije, od petka, 3. oktobra, počinje Međunarodni sajam konjarstva i sersana, a svi zajedno završavaju se u nedelju, 5. oktobra.

 Sledeći savremeni koncept organizacije sajamskih priredbi, s posebnim zadovoljstvom Vas pozivamo u posetu prvim jesenjim manifestacijama na Novosadskom sajmu.

Naime, u saradnji sa izlagačima Novosadski sajam priprema brojna dešavanja u Hali 1 – gde se održava Sajam lova i ribolova, dok će u Hali 1a i na otvorenom prostoru biti predstavljena najnovija dostignića u oblasti šumarstva i hortikulture.

U Hali „Master“, u segmentu posvećenom automobilizmu, biće predstavljeni modeli najpoznatijih svetskih proizvođača.

Verujemo da će posebno zanimanje posetilaca izazvati aktivnosti na Međunarodnom sajmu konjarstva i sersana, koji se održava na otvorenom prostoru. Ta manifestacija okupiće odgajivače konja, ergele, konjičke klubove i udruženja iz zemlje i okruženja.

Tokom Sajma biće održana i međunarodna takmičenja u (više…)

Nakon razvoda pecaroš shvatio da je pecanje gubljenje vremena (njuz.net)

Septembar 23rd, 2014
Autor Senad

ribolovac-4234424VRŠAC, 13. februar 2013, (Njuz) – Stefan Radović, dugogodišnji strastveni pecaroš iz Vršca, nepuna tri meseca nakon razvoda braka shvatio je da je ovaj hobi čisto gubljenje vremena.

Radović kaže za Njuz da je pecao skoro 20 godina i da se njegovo interesovanje za ovaj sport “nekako poklopilo sa veridbom sa tadašnjom devojkom Gordanom”,

“Već decenijama mi je svaki vikend, kada bi mi vremenski uslovi to dozvoljavali, bio nezamisliv bez odlaska sa svojim prijateljima na pecanje. Isto bih radio i za svaki državni praznik, a nebrojeno puta sam otkazivao odlazak sa ženom kod njenih roditelja u Kovin, jer sam unapred imao dogovoreno pecanje. Čak i decu nekoliko puta nisam vozio na treninge ni na izlete, zbog takmičenja u ovom sportu” – priznaje ovaj pecaroš.

Ipak, on otkriva da je sve počelo da se menja već nekoliko dana nakon razvoda.

“Spremao sam se da u subotu ujutru krenem na pecanje, kad sam pomislio “zašto bih išao na pecanje, kad ceo dan mogu da sedim u fotelji, pijem pivo i gledam fudbal na TV-u” – izjavio je Stefan i rekao da je to bio najbolji vikend godinama unazad.

“Nije u kući bilo buke, mogao sam da radim šta želim, da šetam bez majice, gledam šta mi se gleda, držim noge za stolu. Isto sam ponovio i sledećeg vikenda i shvatio da više ne vidim nikakvu svrhu u višesatnom sedenju u tišini i gledanju u plovak. Ako mi se jede riba, uvek mogu da je kupim” – rekao je Stefan i postavio pitanje zašto bi gubio vreme van kuće kad može to da radi u kući?

Poznati reditelj i stručnjak za pecanje Gorčin Stojanović smatra da je Radovićev zaključak krajnje očekivan.

“U pitanju je krajnje normalna reakcija, misterija bi bila da razveden muškarc i dalje ide na pecanje. Oni koji to i rade, to čine iz straha od suočavanja sa saznanjem da više nemaju od čega da beže” – izjavio je Stojanović i najavio da će se ovom temom opširnije baviti u svojoj narednoj kolumni pod nazivom “Od bekstva do pecanja i obratno”.

Marko Dražić – www.njuz.net

Kategorija Iz regije | Nema komentara » |

Mujo Bešlija iz Ilijaša nestao u ribolovu

August 11th, 2014
Autor Rusko

140811010.2_mnPrenosimo vijest sa portala Klix.ba:

Mujo Bešlija iz Ilijaša otišao je na pecanje u srijedu, 6. augusta, i od tada mu se gubi svaki trag. Očajna porodica moli za pomoć.

Kako nam je rekao Bešlijin zet, posljednji put porodica se čula s njim oko 18 sati putem mobitela i od tada je telefon isključen.

“Otišao je da peca i tada se javio. Od tada nemamo nikakvih informacija ni traga. Nestanak je prijavljen policiji koja je izašla jedan dan na teren i više ga niko nije tražio, osim nas. Nema ni njegovog štapa, nikakvog komada odjeće, ničega…”, rekao je zet.

Bešlija je posljednji put viđen na ušću rijeke Misoće i Bosne. Porodica moli sve ljude koji imaju bilo kakvu informaciju o njemu da se jave najbližoj policijskoj stanici ili na broj telefona 061 912 266.

Srbija: Korištenje zabranjenih pesticida napravilo pomor sivih ždralova

Maj 4th, 2014
Autor Senad

sivi-zdral-1Evropski pokret, Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, Vojvođanska zelena inicijativa kao organizacije civilnog društva, brojni pojedinci i pojedinke koje se bave zaštitom životne sredine zahtevaju hitno preispitivanje pesticida koja su u upotrebi u Srbiji kao i zabranu svih pesticida koji su zabranjeni za upotrebu u EU.

Nedopustiv je nemar stručne javnosti Srbije po pitanju sve učestalijeg pomora ptica kao i ignorantski stav relevantnih institucija, službi i inspekcija. Nakon pomora orlova beloperana, 24. aprila se dogodio pomor jata sivih ždralova. Jato se sastojalo od 19 ptica koje su bile u preletu nad Srbijom, pronađeni su na državnoj parceli kukuruza, koja je izdata u zakup na oko 8 kilometara severoistočno od Čoke. Inspekcije za zaštitu životne sredine, veterinarska i fitosanitarna inspekcija su izašle na teren. Analizom uzorka u akreditovanoj laboratoriji „Sojaprotein“ u Bečeju, utvrđena je desetostruko veća doza Furadana (karobofuran) od dozvoljene (91 miligram po kilogramu semena), rezultati su prosleđeni ministarstvu Poljoprivrede i zaštite životne sredine.

I ako je promet ovog pesticida zabranjen od (više…)

Ulovili ribu koja paralizira i ubija – otrov jači i od cijanida

April 10th, 2014
Autor Senad

napuhaca-1Opasna vrsta: Riba napuhača ima meso koje sadrži otrov za koji kažu da je 1250 puta jači od cijanida. Izaziva paralizu živčanog sustava, gušenje, ali i smrt

Bili smo na plaži u Grebaštici. Na obali smo spazili čudnu ribu. Još je bila živa. Kreštala je kao vrana, priča nam Igor Mikac (39) iz Virovitice. On i supruga Tatjana na plaži su prije nekoliko dana pronašli duguljastu ribu koju je bacio ribar.

Iznenađeni ribom koju su našli u Grebaštici kraj Šibenika, fotografirali su je, spremili u zamrzivač i počeli se raspitivati o kakvoj se vrsti radi.

Odgovor je ubrzo stigao od dr. Branka Dragičevića sa splitskog Instituta za oceanografiju i ribarstvo.
Srebrnopruga napuhača ima otrov čak (više…)

Kategorija Iz regije, Ulovi | 1 Komentar » |

Hоћно такмичењe у пецању терпана у Каравукову (SRB)

April 5th, 2014
Autor Senad

plakat-terpanКСР ”Дунав Каравуково” из Каравукова, организује по трећи пут ноћно такмичење у лову Терпана (цверглана) дана 19. априла 2014. године. Манифестација, поред такмичарског има и за циљ, поспешивање оздрављења рибљег фонда од такозваног рибљег корова.

На прошлогодишњем такмичењу је учествовало 42 екипе, док се ове године очекује много већи број такмичара, што се види, како организатор каже, по досадашњим пријавама.

Пријављивање се врши до 18. априла 2014. године.

Право учешћа имају сви спортски риболовци. Такмичење траје пет сати а бодује се искључиво улов терпана и то по систему грам-бод. Такмичење се одвија у пару по два такмичара сваки са по (više…)

Dalibor Jeremija i Savo Injac hrvali se 75 minuta sa zvjerkom od 63 kg

Mart 25th, 2014
Autor Senad

som-63-kgI Dnevnik je već prošao, a njih dvojica su još uvijek bili na vodi. Jednome je već i žena pogledavala na sat.

Dalibor Jeremija i Savo Injac držali su se za štap. Vukao je on, no i njih dvojica su vukli.

Na Neteči u Detkovcu (HR) Dalibor i Savo uhvatili su “čudovište”.  Kada su oko 20.30 sati, nakon 75 minuta povuci-potegni, izvukli ribu, imali su što vidjeti. Upecali su soma od 2,30 cm i 63 kg. Njihovoj sreći nije bilo kraja jer to se rijetko hvata.

Kao mamac im je poslužio keder koji je som zagrizao i više nije puštao. Sigurni smo kako će se u Detkovcu ovih dana kuhati izvrstan fiš od sometine, a s kuhačama u ruci stajat će Dalibor i Savo, ribolovci koji već 15 godina sanjaju kak će uhvatiti ovakvu ribetinu.

U ponedjeljak, 24. ožujka, u večernjim satima to su i uspjeli. (www.icv.hr)

Eco Feed d.o.o. Sečanj – proizvodnja i prodaja hrane za ribe

Mart 11th, 2014
Autor Senad

fabrika1Eco Feed d.o.o. Sečanj najsavremenijom tehnologijom i mašinama proizvodi hranu za tov pastrmke i njene mlađi, ali i hranu za tov šarana.

Kvalitet hrane ovog proizvođača je prepoznat od strane vlasnika ribogojilišta, pa Eco Feed svoje proizvode plasira na tržište cijelog regiona.

Hrana zadovoljava sve kriterije i za (više…)

Pecaroši kivni na labudove

Mart 5th, 2014
Autor Senad

srb-labudovi_620x0U parku prirode Tikvara kod Bačke Palanke (Srbija) ribolovci se žale da su se labudovi namnožili i ugrozili riblji fond. U parku kažu da prirodu treba prepustiti prirodi bez „petljanja” ljudi

Priroda je tako udesila da Tikvaru, park prirode u neposrednoj blizini Bačke Palanke, vole ribe i labudovi, a ljudi – obožavaju. Međutim, nekima od njih postalo je tesno. Pecaroši kažu da su se labudovi toliko namnožili, da uništiše riblji fond. Ova lepa, ali halapljiva ptica mogla bi da iskoreni i travu iz jezera, a onda će biti teško da u njemu opstane život. Ribolovci još trvrde da se ovi lepotani slade ikrom i gutaju male ribe, i to svaki labud pokoji kilogram dnevno.

“Mi nemamo nikakve ingerencije. Kad je o labudovima reč, nadležni su u Parku prirode. Naš je predlog da se ovo mesto rastereti, jer je postalo tesno za oko 200 do 300 labudova, koliko ih je stalno ili povremeno na ovom jezeru”, kaže Jordan Kostov, sekretar ribolovačkog društva „Šaran“ u Bačkoj Palanci.

Pecaroši se takođe žale da je pored toliko labudova teško (više…)

Kategorija Iz regije | Nema komentara » |

Pijetao iz Pive – opsesija ribolovaca

Mart 4th, 2014
Autor Senad

reg-MUSICE-OD-PIVSKOG-PETLA_620x0Ako je galski pijetao jedan od nacionalnih simbola Francuza, onda je to za Crnogorce, posebno strastvene ribolovce mušičare, pijevac iz Pive.

I za ovog ljubimca đetića čulo se daleko van granica Crne Gore. O njemu je ispredano toliko priča, da je ovaj “zavodnik” već prešao u legendu.

Opstaje pijevac nekim čudom po pivskim vrletima pred “jurnjavom” pecaroša, koji se obično uoči sezone okome na njega ne bi li se dočepali “zlata” vrijedne peruške. A “masiraju” ga čupajući iza vrata i ispod krila…

“To je pivski dragulj, koji je postao zaštitni znak Brezana, Seljana, Miljkovca i drugih krajeva na oko 850 metara nadmorske visine u plužinskoj opštini”, priča, za “Novosti”, strastveni pecaroš Slobodan Basijančić.

“A njegovo perce mnogo vrijedi. Davali su ljudi i po kilogram (više…)

Kategorija Iz regije | Nema komentara » |

Radio televizija Vojvodine: Čari ribolova

Februar 14th, 2014
Autor Senad

cari-ribolovaOdvodeći gledaoce u svet prirode, autori emisije Mirko Kanjuh i Mile Taušan, uz pomoć brojnih ljubitelja sportskog ribolova, traže odgovore na pitanje zašto su nastale izreke da je „najgori dan proveden na pecanju bolji od najboljeg dana života bez pecanja” i da „ni Bog dane provedene u ribolovu ne računa u životni vek.”

Oslikavajući atraktivne ambijente u kojima se sportski ribolovci boreći se za taj dan života više, predaju svom najomiljenijem hobiju, sportu, strasti, „Čari ribolova” trude se da „upecaju” i gledaoce kojima ribolov nije najvažnija sporedna stvar na svetu.

Bидео: Kорморани десеткују рибљи фонд

Februar 13th, 2014
Autor Senad

kormorani_feb_2009У приобаље Дрине код Малог Зворника и ове зиме стигли су корморани, птице које годинама “опседају” то подручје и десеткују рибљи фонд на језеру и реци. Корморани, који су се на овом подручју појавили пре 20 година, немају природне непријатеље и дневно могу да поједу по пола килограма рибе.

Милорад Мићић из Доње Борине на Дрини пеца већ 50 година. У потрагу за рибом дошао је десет километара узводно и каже, сваке зиме доласком корморана, рибе је све мање.

“Увек је било у овом периоду и то су такозвани зимовници где ми знамо где има рибе, али они  изгледа боље од нас знају и онда они пре дођу до свог плена него ми. Међутим, понешто се ипак улови, али не тако као некад”, каже Милорад Мићић, риболовац.

Са њим се слажу и други риболовци са Дрине и Зворничког језера према чијим проценама ће корморани  оком 100 дана, колико бораве на језеру, извадити око (više…)

Akcija kontrole ribolova

Februar 9th, 2014
Autor Senad

lomjenje-stapaNa Zapadnoj Moravi u toku je pojačana akcija kontrole ribolova koju sprovodi Ribočuvarska služba. Do sada prekršajni postupak je pokrenut protiv pet lica.

“Ribočuvarska služba kontroliše krivolov u zimovnicima, gde se skuplja riba u zimskom periodu, poznato kao „KRTOŽENJE RIBA“”, istakao je načelnika Ribarskog područja Srbija Jugozapad Rasina Plus, Milan Milošević.

Do sada, prekršajni postupak je pokrenut protiv pet lica, koja su na ovaj način lovila rubu na Zapadnoj Moravi kod Jasike. Kruševačkim, priključilo se i pet ribočuvara Južne Morave Dva iz Niša. Propisane kazne za ovakvu vrstu ribolova su od 25 do 50 hiljada dinara, dok je rekreativni ribolov na ovim vodama dozvoljen.

Ribogojilište Laks Mostar

Element Baits

Takmičenja