Bolen (Aspius Aspius)

Bolen – Belun – Bajin

Pripada rodu (Aspius) iz familije Cyprinidae. Predstavlja jedinu grabljivicu iz familije šarana, jer kljen, jaz, deverika i šaran samo rijetko napadaju sitnu ribu i ona im nije osnovna hrana. Može biti i 8 kg težak i dug preko 1 m, ali se u našim vodama najčešće sreću i love bucovi težine do 2 kg. Ovo je atraktivna i lijepa riba. Tijelo joj je bočno spljošteno i prekriveno sitnim krljuštima. Kod većih primjeraka leđa su blago pogrbljena. Boja leđa je tamno zelena, bokovi su metalno bijeli, a peraja su bijela. Ima dobro razvijeno analno peraje – blago konkavnog oblika, kao i repno koje mu omogućava izuzetne plivačke sposobnosti. Usta su mu prostrana i duboka. Bucov plijen proždire gutanjem, budući da nema zuba u zubalu, kao recimo štuka. Ždrijelo ove ribe je hrapavo i kada plijen jednom zađe u ždrijelo, nema načina da se vrati u kontra smjeru.

Živi u cijeloj Evropi, u slivovima Crnog, Baltičkog i Kaspijskog mora, osim sjeverne Škotske, Irske, Danske i jugozapadne Engleske. U Skandinaviji živi samo na jugu, dok Finske rijeke posjećuje samo na zapadu. Uglavnom jedinke istog uzrasta formiraju jato, ali ovdje jato nije sačinjeno od riba iz istog legla, kao što je slučaj kod većine riba. Ovo ima za posledicu da se veličina jata ne smanjuje bitno sa veličinom ribe, pa tako i največi bucovi love plen jatno. Jato okruži jato sitne ribe koju napadaju onda iznenada. Kao posledica ovog načina hranjenja, na površini vode vidi se pravi vatromet sitne ribe koje iskaču kako bi se spasile.

Hrana bucova je isključivo životinjskog porjekla: crvi, insekti, školjke i puževi, zglavkari i sitna riba. Kada poraste preko 20 cm, što je za oko godinu dana, bucov počinje da se hrani isključivo ribama, a najomiljenije su mu bodorka i beovica. Raste vrlo brzo, pa sa dvije godine već ima preko 40 cm.

Bucov najviše vole brzu, pliću i bistru vodu punu kiseonika. Međutim lako se prilagođava i na veće dubine i mirnu jezersku vodu gde miruje u toku dana. Ipak, da bi se hranio bira mjesta gde je voda baš onakva kakvu on voli: prirodni ili vještački preljevi, stubovi mostova i ušća voda. Na ova mjesta dolazi uglavnom rano ujutro i predveče.

Polnu zrelost ženke dostižu u petoj-šestoj godini, a mužjaci u petoj godini života pri veličini preko 30 cm. Intenzivno polaganje jaja traje od aprila do kraja maja, ženka polaže oko 100.000 jaja čiji razvoj traje od 14-21 dan.

LOV BUCOVA
Za uspješan lov bucova treba imati na umu gdje živi, čime se hrani i kada to čini. Za razliku od ranog proljeća kada se rijetko približava površini vode, kako se ljeto bliži i on sve češće krstari tik ispod površine. Bucova treba tražiti u jutarnjim i večernjim časovima u djelovima vode koja se pjeni i osvježava kiseonikom. Kod rijeka, koje imaju miran tok, treba ga tražiti u matici, što dalje od obale. Na Dunavu, recimo, bucov se više kreće kada nivo vode stagnira ili je u blagom porastu. Imajte na umu da je bucov na mjestima gde je voda brza i pjenušava, mnogo manje oprezan od onog u matici velike rijeke. Razlog je jednostavan: u uzburkanoj vodi on mnogo teže uočava najlon, a prezentacija ponuđenog mamca je mnogo življa. Bucov ima mala usta u odnosu na tijelo, što nam govori da napada sitniju ribu. Hrani se prvenstveno beovicom i bodorkom, a to su ribe koje žive na površini vode. Dakle, treba ga tražiti tik ispod površine vode. U brzim vodama često čeka plijen iz zasjede. Okrenut glavom uzvodno sačekujući sitnu ribu da mu jednostavno uleti u usta. Ovu osobinu često koriste neki mušičari kao i lovci sa živim mamcem koji puštaju da im mamac struja nosi nizvodno. Od tehnika koje dolaze u obzir tu su: varaličarenje, mušičarenje, vođenje živog mamca i rijetko lov na plovak.

varaličarenje
Za uspješan lov varalicom prije svega treba obratiti pažnju na bacačke osobine štapa. Naime, za bucova treba baciti mamac što dalje od obale nekada i do 50 m. Preporučljivo je koristiti mašinicu sa “long cast” špulom, koja dodatno olakšava daleka zabacivanja. Takođe, zbog velike količine najlona koji neprekidno ide i vraća se u mašinicu, ona treba da bude vrhunska, sa izuzetno dobrim mehanizmo slaganja najlona. Prenos maksimalno moguć a 1:5 smatrajte minimumom. Kapacitet špule treba da je što veći, ali u većini slučajeva kapacitet od 100 m za najlon 0,40 je dovoljan. Najlon treba da bude mek, nosivosti do 4 kg i debljine max 0,25 mm. Tanja kvalitetnija upredena struna od recimo 0,15 – 0,20 je opet prednost. Obavezno podesite kočnicu u zavisnosti od upotrebljenog najlona, jer je bucov izuzetan borac na udici. Od varalica možete koristiti skoro sve tipove: kašika, spinera , voblera (5 do 9 cm), popera (5 do 7 cm) i silikonskih varalica ( tvisteri veličine 8 do 10 cm, šedovi 5 do 8 cm, šedtvisteri). Po pravilu trebalo bi da su manje i da imitiraju malu, ranjenu ribu. Varalicu vodite po površini i to u gornjih 20-30 cm vode. Putanja varalice treba da je pravolinijska, a vođenje ne pretjerano brzo. Pazite da vam varalica sem popera ne poskakuje iz vode, već da ima pravilan i ujednačen rad. Prilikom vođenja popera, slobodno sa vremena na vreme cimnite vrhom štapa.

Obratite pažnju na pravilno zabacivanje varalica. Neposredno prije nego što varalica padne na površinu vode, prstom pipnite najlon, kako bi se zategnuo u vazduhu. Varalica će pasti na površinu pa sačekajte par sekundi da dođe na dubinu koja je predviđena za pravilan rad. Nakon toga krenite sa namotavanjem. Dobra je ideja da prvih par okreta ručicom mašinice budu brža, kako bi varalica dostigla radnu dubinu i počela sa vibracijom. Ovaj manevar često uzrokuje udarcem ribe. Nakon prvih par okretaja, usporite namotavanje, tako da osjetite rad varalice na vrhu štapa. Ukoliko nema vibracija, a brzina je dobra, vjerovatno je došlo do zamršenja ili se varalica kreće kroz travu koja stvara otpor i onemogućava joj pravilan rad.

Nemojte ni uporno bacati istu varalicu bezbroj puta na isto mjesto. Ako nakon par zabačaja nema udarca, ili promjenite mjesto ili promjenite boju varalice. Imajte na umu da su pri samoj površini najuočljivije crvene i žute boje, za razliku od dna gdje se bolje vide plave nijanse, a u srednjim slojevima zelene. Ukoliko želite da varalica ima življu prezentaciju (vibraciju) malo podignite alku na nosu varalice za vezivanje najlona nagore i obrnuto, ako je vibracija presitna, spustite nos niže. Ako želite da otežate varalicu kako bi je dalje zabacili, to možete uraditi vezivanjem olova (splitera) minimalno 20cm ispred varalice. Imajte na umu da će preveliko olovo potopiti putanju kretanja varalice.

mušičarenje
Lov vještačkom mušicom je najbolji u toku toplog sunčanog proljeća i ljeti. Vještačke mušice koje se najčešće koriste su “fantastične mušice”, koje ne predstavljaju ni jednog stvarnog insekta iz ekosistema vode i mušice koje imitiraju bumbara, zulua, bijelog vodenog cvjeta i aleksandra. Takođe vrlo je česta upotreba strimera bijele, crno-bijele ili bijelo-crvene varijante sa par zlatnih ili žutih dlačica (“kozja brada”). Veličina može da varira, a mušice se vežu na udice veličine od 1 do 1/0. Dobra je tehnika pravljenja sistema mušica na kraju najlona. Za ovu svrhu treba probati razne kombinacije boja, oblika i veličina mušica. Dobitna varijanta ipak zavisi od mjesta i vremena. Da bi sistem sa mušicama zabacili na dovoljnu daljinu, koristite vaser kuglu koju je moguće napuniti vodom i do 2/3 ukoliko želite izuzetno daleke zabačaje. Pored mušica možete vezati i jedan manji plitkotonući vobler koji će sistemu dodati i vibraciju. Sistem sa većim brojem mušica imitira jato sitnih riba koje su u bijegu. A to je upravo ono što bucov i traži.

Mušice treba zabacivati nizvodno ili poprečno na tok vode, a po nekim iskustvima i uzvodno. Povlačenje treba da bude brzo, čak nešto brže nego kod varalica. Vrh štapa treba da je podignut. Kako je mušice teško baciti na veću udaljenost, obično se mušičarenje radi iz čamca. Udarac bucova na mušicu je jak i treba lijepo podesiti kočnicu. Kao i kod varalica i ovde pribor mora biti što finiji, ali i što kvalitetniji.

Ukoliko lovite bucova standardnim mušičarskim priborom, možda je dobro prihvatiti ove savjete: parabolik štap dužine 3m, plutajuća struna 6/7 i podvez dužine 0,75 do 1m debljine do 0,25 mm i nosivosti oko 4 kg.Ako je moguće, ako je voda bistra, dobro je uočiti ribu i ciljano joj ponuditi mušicu. Pokazalo se da je nekada potrebno dva puta baciti mušicu istoj ribi. Prvi put je obično uoči i otprati, a drugi put je zgrabi čim padne na vodu.

vođenje živog mamca
Hrana bucova u prirodi je preko 90% ribljeg porekla, pa je sasvim logično da će se na kedera bucov vrlo često prevariti. Najčešća varijanta ribolova bucova na kedera je vođenje mrtvog kedera, poznato kao “oživljavanje kedera”. Za ovu tehniku koristimo beovicu ili bodorku do 10 cm. Kedera kačimo kroz donju usnu, ali tako da vrh udice prođe kroz donji dio škržnih otvora. Na ovaj način će keder najteže spasti pri jakom i dalekom zabacivanju. Da bi se ojačao  sistem, može se dodati još jedna udica, koja se kači kederu za leđa ili bok, ali pri ovome morate paziti da ne narušite anatomiju kedera. Kriv i deformisan keder neće imati pravu putanju kroz vodu i obazrivi bucov će posumnjati u njega. Udice treba da budu iste veličine kao i kod mušica. Najlon može biti nešto deblji, od 0,28 do 0,30 mm, dok je upredena struna od 0,15 mm ipak najpreporučljivija. Štap treba da je sa dobrom vršnom akcijom i mašinica sa “long cast” špulnom, kapaciteta bar 150 m 0,30 mm.

Kedera možete voditi na dva osnovna načina:

• Prvi je da zabacujete što dalje, nizvodno ili poprijeko na tok vode, pa srednje brzim namotavanjem pravolinijski privlačite mamac ka sebi. Štap držite visoko kako bi keder “plivao” u gornjih 20 do 30 cm vode. Ukoliko primjetite da bucov prati mamac, nikako ne usporavajte sa namotavanjem. Neka iskustva kazuju da je u tom trenutku najbolje cimnuti vrhom štapa, što će ubrzati kedera i eventualno natjerati bucova na ugriz. U ovom sistemu ne treba koristiti vaser kuglu ni olova, ali je obavezna jedna kvalitetna vrtilica na oko 30 cm od udice.

• Drugi metod je da kedera bacite nizvodno od mjesta na kojem očekujete da se nalazi jato ili primjerak krupnijeg bucova. Najlon nakon smirivanja treba blago nategnuti i držati kedera u vodenoj struji da poskakuje u gornjih 20 do 30 cm vode. Vrh štapa i ovde treba da je visoko uzdignut. Međutim, za ovu tehniku, potrebna vam je i vaser kugla vezana nekih 50 cm ispred kedera ka vrhu štapa. Na vaser kuglu ka kederu, postavite virblu. Ni ovaj sistem nema olova. Laganim namotavanjem, privucite kedera na željeno mesto. Često će udarac biti već u ovoj fazi, pa obratite pažnju na količinu najlona na špuli. Naime, kako je zabacivanje po pravilu dosta daleko, potrebno je da na špuli imate još dovoljno najlona da bi ribu uspjeli da izmorite. Međutim, ako do udarca ne dođe poslije kraćeg vremena, počnite sa laganim namotavanjem najlona. Brzina treba da bude mala, po nekima i 2 do 3 puta manja od brzine vođenja varalice. Ukoliko je bucov zainteresovan, pratiće mamac i može se desiti da zagrize tek kod obale. Udarac je i ovde snažan i budite spremni na njega. Obratite pažnju kod privlačenja bucova sa velike daljine na njegova izuzetno meka usta, jer on nema zube kao štuka. Svako jače povlečenje mu može pocjepati usta i udica će ispasti.

lov na plovak
Posljednji metod ribolova bucova je ribolov na plovak. Ovo je najrijeđi način i koristi se uglavnom iz čamca, sa mostova, ustava, brana ili sa drugih prepreka koje leže u vodi. Koriste se fiksni plovci namješteni da udica bude na 30 cm od površine vode. Može se postaviti olovce, ali i ne mora, jer bucov uzima snažno mamac. Plovak se pušta nizvodno do mjesta gdje očekujete da se jato nalazi. Natezanjem najlona zaustavljate plovak i sačekujete udarac. Kao mamac, koriste se žive bodorke i beovice. Kod lova bucova treba obratiti pažnju da se na mamac može zaletiti i štuka. Nažalost, ovakav događaj će najčešce uzrokovati gubitak plijena i dijela opreme, koji će ostati u njenim oštrim zubima. Bilo kakvo osiguravanje čeličnim sajlama od ovakvog napada nije izvodljivo kod pecanja bucova, jer se on skoro nikada neće polakomiti na sajlu. Ovo su samo neki od najčešće korištenih tehnika lova bucova. Međutim svaka voda ima svoje specifičnosti i treba im se prilagoditi. Zato ovaj tekst treba posmatrati i kao preporuku ali i kao ideju i poziv na istraživanje kako bi pronašli vaš, jedinstven i uspješan način lova.