Gaga (Phoxinus Phoxinus)

Gagica – Pižor-Pior

Najmanji predstavnik šarana. Živi u svim vodama dunavskog i jadranskog sliva. Čvrste građe, okruglog trupa, male glave i sitnih krljušti, kojih po stomaku nema. Boja mu se često mijenja. Osnovna boja na leđima mu je tamnozelena ili prljavosiva, a cijelo tijelo mu je posuto sitnim sivim pjegama. Glava mu je kod usta karmincrvena, kao i prsa. Zlatna pruga počinje od očiju i ide bokom sve do repnog peraja. Naraste najviše do 12cm, a u prosjeku svega 9 cm.

Živi u bistrim rijekama sa pješčanim i šljunkovitim dnom. Uvijek se zadržava u velikim jatima. Ako se u toku ljeta voda jako ugrije, jata se sele ka izvorima gdje je voda hladnija. Može se koristiti kao hrana, mada mu je meso blago gorko, ali i kao odličan mamac, pri čemu treba paziti na njegovu osjetljivost na dubinu vode. U ribnjacima se koristi kao živa hrana.

LOV GAGE

Pijor se lovi najfinijim priborom, najsitnijim udicama namaćenim najmanjim glistama ili kuglicama hljeba. Prije pecanja u vodu treba rasuti sitne mrve hljeba kako bi se jato okupilo.

Najčešće se lovi cerencem. U sredinu rasklopljenog cerenca stavi se komad hljeba ili tonuće primame i baci uz obalu gdje se ribe jate. Nakon desetak minuta, polako i pažljivo se približimo cerencu i naglim trzajem izvlačimo ga napolje. Ukoliko je hljeb suh ili sa mnogo korice, neće tonuti, pa treba najlonom ili nekim kanapom privezati grumen za mrežu. Na ovaj način možete uloviti veliku količinu pijora. Nemojte pretjerivati jer brzo ugibaju, pa lovite onoliko koliko vam stvarno treba.

Kao keder pijor se može koristiti samo u hladnijim i kiseonikom punim vodama. Pijor je izuzetno osjetljiva riba i vrlo brzo ugiba na udici.