Hercegovački vijun (Cobitis herzegoviensis)

hercegovacki-vijun-3

Porodica: Cobitidae (vijuni)
Sinonimi: Cobitis taenia naretana (Karaman 1928)
Drugi naziv: Mostarski vijun
Strani naziv: Herzegovinian spined loach (E)

Opis: Jedinstvenog je izgleda među ostalim hercegovačkim i dalmatinskim vijunima. Poput svojih srodnika duguljastog je i bočno spljoštenog tijela, ali s odvojenim, malenim ljuskama vidljivim tek pod povećanjem. Boja tijela kod nekih je primjeraka izrazito žuta s crnim mrljama, žutog trbuha bez ili s malo pigmenta na prsnim, trbušnoj i podrepnoj peraji, dok je kod drugih obojenost ipak nešto bljeđa i nježnija.

Glava je vrlo izdužena (više nego kod ostalih vrsta), niska i trokutasta sa sitnim točkicama i crtama najčešće do oka, rjeđe preko njega. Često su te točkice nešto veće na operkulumu i s gornje strane glave, gdje je ponekad i podloga tamnija.

Podočna se bodlja najčešće uopće ne može osjetiti čak ni iglicom, već je dobro skrivena ispod površine kože, a samo vrlo rijetko može se napipati.

Leđa su prekrivena tamnim mrljama često nepravilnoga oblika, samo se ponekad vidi da se radi o kvadratima. Mrlje na repnom dršku nisu posebno izražene. Naraste do 8 cm, a ženke su veće od mužjaka.

Biologija: Nije dovoljno poznata, ali se vjeruje kako je vrlo slična srodnim vrstama – neretvanskom, imotskom i cetinskom vijunu. Nalazimo ga pojedinačno, ali još češće u skupinama ako su uvjeti povoljni, ponekad i vrlo velikim što izgleda ovisi o staništu. Aktivan je u sumrak i noću, dok većinu dana provodi ukopan u podlogu (pijesak ili mulj) s glavom položenom iznad nje, a katkada se potpuno ukopa. Pretežno se hrani pridnenim organizmima i onima koji žive na biljkama.

Stanište: U slivu Neretve hercegovački vijun naseljava samo vode Mostarskoga blata. Nastanjuje pridnena staništa sporo tekućih voda i jezera s muljevitom, pjeskovitom i šljunkovitom podlogom, ili dna obrasla gustom vegetacijom.

Rasprostranjenost: Endem Bosne i Hercegovine, pronađen je samo u vodama Mostarskog blata.

Status, ugroženost, zaštitne mjere: Kao vrsta koja je još uvijek u postupku opisa te čeka sistematsku i taksonomsku potvrdu, mostarski vijun još uvijek nije uvršten u Crveni popis IUCN-a. Kao bosanskohercegovački stenoendem s vrlo uskim arealom rasprostranjenosti, mostarski vijun ugrožen je gubitkom staništa. Budući je načinom života vezan za dno, osobito ga ugrožava organsko i anorgansko onečišćenje, melioracija i regulacija vodotoka te unos alohtonih vrsta riba. Bilo bi nužno spriječiti onečišćenja i regulaciju vodotoka, te zabraniti unos alohtonih vrsta na području rasprostranjenosti.

Komentari

Facebook komentari

Powered by Facebook Comments

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.