Menjka (Lota lota)

Derača – Žabar – Manić

Ova neobična, vrlo interesantna i rijetka riba, naseljava vode sliva Dunava. Krajnja južna tačka njenog areala su pastrmske vode oko Plavskog jezera i rijeka Lim u Crnoj Gori. Manić može dostići težinu i do 3 kg, ali raste vrlo sporo i treba mu mnogo godina i hrane da poraste toliki. Pripada porodici bakalara i jedini je njihov slatkovodni predstavnik. Možda baš to, što pripada familiji morskih riba, utiče na njegovu slabu otpornost na zagađenje u vodi. Nekada je u Dunavu bilo izuzetno mnogo manića, ali je danas vrlo rijetka riba.

Svi bakalari su ribe hladnih mora, pa tako i manić voli hladnu i čistu vodu i pješčano dno. Cio njegov životni ciklus prilagođen je tome. Pari se i najaktivniji je zimi, od decembra do januara, dok se ljeti povlači u najdublje i najhladnije slojeve vode i miruje. Leđa manića su zelena ili tamnosiva, sa bijeličastim šarama, a trbuh mu je bijel. Koža mu je debela, obrasla sitnom krljušti preko koje se nalazi sloj sluzi. Glava mu je spljoštena i široka, a ispod donje usne, na sredini brade nalazi se karakterističan brk-jezičak. Leđno peraje mu je dugo i proteže se do repnog koje je polukružnog oblika. Manić je svaštojed i hrani se svime što može da uhvati, od kukaca, insekata, glista i ikre, pa sve do sitnije ribe.

LOV MENJKE

Manić je riba dna i danju je vrlo lijen, posebno ljeti za vrijeme velikih vrućina. Ovo je pretežno noćna riba, jer tada kreće u potragu za hranom. Međutim ni tada se ne udaljava pretjerano od svog gnijezda, pa je neophodno da ribar zna tačno mjesto njegovog zadržavanja kako bi ga upecao. Lov manića je bolji kada je voda mutna i obojena, a vrijeme oblačno. Toliko je lijen, da ni mamac ne uzima naglo, bez obzira na svoju veličinu. Ponašanje najviše liči na šaransko pipkanje. Često ribolovac ni ne primjeti da se riba upecala, jer manić kada proguta mamac obično ostaje na jednom mjestu. U svakom slučaju, pri lovu manića nemojte naglo trzati, niti vaditi mamac na svaki udar štapa. Pustite da manić proguta mamac i onda ga je lako izvaditi.

Najbolji mamac za lov manića su: sitna mrtva ili živa riba (bodorka, gaga, karaš i beovica), gliste i to veći broj nanizanih glista, živinska crijeva i svježe iznutrice domaćih životinja (jetre i bubrezi), kuhano meso puža kao i meso iz repa riječnog raka.

Osnova pecanja manića je da mamac bude pravilno prezentovan na samom dnu vode, jedini izuzetak je živi keder. Pecanje može da bude sa obale, kroz rupu u ledu i iz čamca. Sve tri tehnike su karakteristične za lov manića. Lov dubinskom tehnikom sa obale je najčešći i tada manić dolazi na mamce koje smo punudili štuki ili smuđu. Koristi se najlon debljine 0,30 do 0,40 cm, predvez dužine 30 do 40 cm i debljine 0,25 do 0,30 cm sa jednom udicom veličine 5 do 0 u zavisnosti od mamca. Iznad predveza, prema štapu, postavlja se klizeće olovo težine 15 do 30 g. Iznad olova postavlja se plastični stoper ili manje olovce. Dobra je i kombinacija sa dvije udice, jednom ispod, a drugom iznad olova, pri čemu se na donjoj postavlja mrtva riba, a na gornjoj živa.

Ukoliko pecate kroz rupu u ledu, budite izuzetno pažljivi. Tanak led može biti smrtno opasan, ako upadnete u vodu. Prije svega treba probušiti rupu u ledu ( u prečniku do 30 cm je sasvim dovoljno) i spustiti mamac na samo dno. Može se koristiti štap bez mašinice. Takođe nije loše koristiti plovak, jer je indikacija trzaja lakša. Štap treba da je maksimalno kratak, radi lakšeg rukovanja. Pravi štap za lov kroz rupu u ledu je dugačak svega 50 cm. Kontrira se na jasan trzaj plovka.

Pecanje iz čamca podrazumjeva kombinaciju prve dvije metode i u zavisnosti od situacije opredjeljujete se za dubinski ili metod na plovak. Ono što je prednost čamca, je da možete da se dovezete do tačnog mjesta gdje riba živi. Pecanje na varalicu, iako je ovo riba grabljivica, nije moguće. Manić je toliko lijen, da će ponekad i poći za varalicom, ako mu ona prođe “ispred nosa”, ali je neće stići i progutati. Ribari kažu da manić ponekad pipka tvistera, a neće da ga proguta. Manić je slab borac na udici i kada se zakači, lako ga je izvaditi.