S.R.D. “Drina” Janja

Sportsko ribolovno društvo „Drina“ iz Janje postoji iz nezvaničnih podataka preko 60 godina i vodilo se kao sekcija ribarskog drustva „Šaran“ iz Bijeljine. Kao samostalno društvo pod istim imenom registruje se 10.11.1986.godine i nastavlja da radi vrlo uspješno sve do ratnih zbivanja koja su se dogodila u Bosni i Hercegovini.
Od tada se rasipa članstvo, ostajemo bez ičega: sva dokumentacija, osnovna sredstva, čamac, motor (penta), sve je nestalo u tim nesretnim vremenima koja su se izdešavala.
Odmah po uspostavljanju koliko toliko normalnog poratnog perioda sastaje se grupa bivših ribolovaca i počinje sa obnavljanjem društva.
Na prvom sastanku koji je održan 10.03.2002.godine u privatnoj kući (kafani Saliha Moše), određena su radna tijela koja će ponovo oživiti društvo i vratiti ga u zakonske okvire. „USLOV JE DA DRUŠTVO MORA BITI MULTIETNIČKO“. Na tom istom sastanku pristupili smo biranju upravnih organa, odnosno bivših članova koji će se zauzeti da društvo vrate u normalno stanje, a to su:

PREDSJEDNIK – Velimir Vuković – Velo
PODPREDSJEDNIK – Husref Osmanagić – Susko
PREDSJEDNIK U. O. – Kenan Korajčević – Kovo
NJEGOV ZAMJENIK – Tihomir Vuković
ČLAN U. O. – Mujo Karasalihović – Pločica
ČLAN U. O. – Stanko Marković
ČLAN U. O. – Rasim Bosnjaković – Džamdžija
ČLAN U. O. – Milan Radovanović
ČLAN U. O. – Hasan Ibrišimović

Vrijednim i napornim radom ovih članova društvo se ponovo registruje i dobija rješenje za rad 16.05.2002.godine od Osnovnog Suda u Bijeljini.
Vode na upravljanje i gazdovanje na njima dobijamo 09.06.2003.godine od Ministrstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, tako da smo od tada počeli sa normalnim radom i iz godine u godinu, do današnjeg dana, sve smo masovniji i jači u pogledu sportskog ribolova.
Za kratko vrijeme kupili smo novi čamac od poliestera, uniformisali čuvarsku službu, kupili oružje za čuvare, kupili motocikl (Tomos) kako bi čuvarska služba bila sto efikasnija na svojim zadacima i slobodno možemo reći da prednjačimo od mogih društava u okolini.
VODE SA KOJIMA GAZDUJE SRD ”DRINA” JANJA
Rijeka Drina od ušća rijeke Tavne odnosno od počeka opštinske granice Zvornik Bijeljina to jest od sela Pilica pa sve nizvodno do Panjika odakle dalje gazdovanje preuzima srd ”Šaran” Bijeljina. Zatim, rijeka Janja od administrativne opštinske granice sa Ugljevikom, odnosno, od Suhog Polja do uliva u rijeku Drinu. Zatim, kanal “Drina-Dašnica-Drina” u dužini od odvajanja iz Drine do sela Pučile, i sve bare prirodne i od šljunkara koje se nalaze u ovom okruženju koje pripada opisanom dijelu. Tako da sportsko ribolovno drušvo ”Drina” iz Janje ima 52 km tekuće vode.

Revir__Janja_-_U__e2.JPGDrina-Janja.JPGIMG_9020.JPGRevir_Janja-_U__e_1.JPGVRSTE RIBE KOJA SE NALAZI NA OVOM DIJELU
Na ovom području ima sve vrste ribe osim mladice i pastrmke. Jedno vrijeme se čak pojavila i Kečiga što je bilo čudno i mnogim iskusnijim ribolovcima. Prije je bilo čak i riječnog raka, a nadamo se da će se opet pojaviti pošto je Loznička Viskoza poodavno prestala sa radom tako da je naša Drina ponovo čista i plavo-zelena kakva je i bila kad nije bilo ove zagađivačke industrije. Inače, brojniji je škobalj, zatim, mrena, klijen, smuđ, manjić, te sve ostale vrste bijele ribe, nosare, deverike, crvenperke i ostalih ciprinida, a najkvalitetnija riba Drine, som, gdje je u 2008. godini ulovljen kapitalac 52 kg. a za one 5-10 kg. nema broja. Što je još interesantno, veoma mali broj Janjarskih ribara se bavi lovom na plemenitu ribu tako da ove vrste ribe caruju na našim ribolovnim vodama. Ove godine 2008. ribari Janje mogu se pohvaliti sa odličnim ulovom štuke i to od solidnih primjeraka do kapitalnih.
SIGURNOST NA OBALAMA DRINE
Što se tiče sigurnosti na obalama rijeke sa kojom gazduje srd ”Drina” iz Janje u samoj rijeci i na obali rijeke nema minsko-eksplozivnih sredstava niti bilo čega drugog, jer u ovom području nije bilo borbenih dejstava u toku rata tako da niko od ribara niti ribočuvara nije prijavio nikada ništa.

NEŠTO O DRUŠTVU I PLANOVIMA – NOVIM I POSTOJEĆIM
Planovi za naredni period su ogromni ali mogućnosti su slabe. Mi mislimo da smo jedino društvo koje nema ni od koga pomoći nego živi i radi od sopstvenog rada, a taj rad se sastoji od velikog volonterskog rada kompletnog upravnog odbora, počev od predsjednika do posljednjeg člana. Mislimo da smo jedno od najnaprednijih društava na daleko. U kratkom roku smo uspjeli da modernizujemo i osavremenimo društvo, tako da društvo ima moderno sjedište društva u Kosovskoj ulici u Janji, koje je opremljeno modernom salom, mokrim čvorom te kancelarijom koja je opremljena sa telefonom čiji je broj: 055/541-165, te telefonom-faxom broj: 055/540-443, zatim moderan kompjuter sa svom pratećom opremom gdje se svi podaci o društvu i članstvu vode kompjuterski. Društvo posjeduje moderan čamac koji koriste najviše ribočuvari. Društvo nema nekih problema sa ribokradicama. Možemo se pohvaliti da imamo odlične odnose sa okolnim društvima, tako da imamo pismeni dogovor sa susjednim društvom iz Loznice tako da naši ribari mogu da love ribu i na desnoj obali Drine, bez problema što je druga država, naime svi naši članovi koji izvade dozvolu stavljaju se na spisak i taj spisak se dostavlja pograničnoj policiji koja u svakom trenutku može da vidi da se radi o članu SRD ”Drina” , a tako isto da se zna na našoj strani da se radi o članu iz susjednog društva. Isto tako, razvijena je saradnja I sa društvima u Čeliću i Ugljeviku.
Što se tiče takmičenja, imamo ekipe koje se takmiče na regionalnim takmičenjima tako da dvije pionirske ekipe imaju zavidne rezultate. Radi se o starijoj ekipi u sastavu: GOSTIĆ Bojan, SARAČEVIĆ Mustafa, KORAJČEVIĆ Kenad, te druga ekipa: MILKIĆ Alan, VUKOVIĆ Strahinja, IBRIŠIMOVIĆ Almin. Isto tako ne zaostaje i ekipa za pravljenje riblje čorbe gdje je na Zlatnom kotliću Semberije osvojena zlatna i srebrna medalja, te u Loznici srebrna medalja gdje su u ekipi bili: VUKOVIĆ Velimir, KORAJČEVIĆ Kenad, IBRIŠIMOVIĆ Hasan, MARKOVIĆ Stanko, BOŠNJAKOVIĆ Rasim, KARASALIHOVIĆ Mujo zvani Pločica.
Napominjem da je ekipa za pripremu riblje čorbe na čelu sa VUKOVIĆ Slavišom, na Zlatnom kotliću Semberije za 2008. god odnijela PRVO MJESTO od 117 ekipa, te je SRD ”DRINA” Janja zlatna ekipa do sljedeće sezone.
Ovo smo sve dali u javnost da upoznamo zainteresovane sta je sportsko ribolovno društvo „Drina“ iz Janje i kako radi.
SVE POHVALE, SAVJETE, KRITIKE ILI KOMENTARE ŠALJITE NA NAŠ FAX (055/540-443), ILI NAS POZOVITE. BIĆE NAM ZADOVOLJSTVO STUPITI SA VAMA U KONTAKT.
„BISTRO“
Sportsko ribolovno društvo
„DRINA“ – JANJA
Za SRD ”DRINA”
Predsjednik: VUKOVIĆ Velimir

IZ JANJARSKE POVIJESTI/ISTORIJE
Danas u Janji nema nijednog ribolovca kojemu bi ribolov bio glavno zanimanje. Prije drugog svjetskog rata, pa sve do prije 12 godina, ovim poslom bavila se porodica Trnavac, i to im je bilo glavno zanimanje a usput su se bavili i zemljoradnjom. Prema saopstenju Nuke Trnavca, ribu su najvise lovili u Drini, i to na potezu od Zvornika do njenog usca u Savu. Na tom potezu u Drini je tada bilo najvise sledecih vrsta riba: skobalj, som, smudj, deverika, mladica i keciga.
U rijeci Janji nije se moglo raditi,loviti jer je usko korito i krsljivo(u njemu ima dosta panjeva). U ovoj rijeci ima manje ribe, a najvise ima mrene i klijena. U Drini ribe su lovili mrezama koje su sami pleli, a kupovali su ih i u Beogradu. U toku lova mreze su najvise zabacivali po prudovima i zatnjevima, mrtvajama. Lovili su u ribarskim partijama. Obicno su u tim partijama bila braca. Ribarsku partiju sacinjavala su 4 covjeka. Ulovljena riba stavljala se u barku i tako se stalno obezbjedjivala svjeza voda koja je potrebna ulovljenim ribama da ne uginu. Somove su lovili strukovima. Struk je silk duzine 50 metara na koji se priveze 5 komada kraceg silka sa kovcama, udicama. Udice stoje u vodi, a medjusobno su razmaknute po 10 metara. Za silk se privezu tri tikve, koje ne dozvoljavaju da kovce potonu, a osim toga , kad som prihvati za udicu, tikva ga mori. Silk se veze i za deblji kolac koji je poboden na obali, a veze se i za sipku na kojoj je zvono, kad som trzne,onda zvono zazvoni. Ribe su najvise prodavali u Bijeljini, Loznici, Banji Koviljaci, Badovincima, Crnoj Bari i drugim mjestima. Cijena joj je ovisila o kvalitetu. Prije drugog svjetskog rata prodavali su je po pet-sest dinara po kilogramu. U ishrani ribarskih porodica riba je bila cesta. Domacice su je przile, ali bi je prethodno uvaljale u prohino brasno. Prilikom ribarenja ribari su pravili corbu od mrene, jer je ova riba dosta masna. Corba se spravlja na taj nacin sto se u loncu vode riba svari, a onda se u to baci malo krompira. Od ribe domacice su pravile i pitu coru, a ona se prigotovljavala na taj nacin sto se prvo razvije jumak,jufka koja se rasteze na komade, pa se u njih stavljaju parcici ribe i onda se to ispece, a nakon toga se zalije malo zasoljenom vodom, pa se pomasti zejtinom.

Fotografije:

Takmičenje u spremanju ribljeg paprikaša 2008.godine, pod nazivom „Zlatni kotlić Semberije“, koje svake godine organizuje SRD „Riba“ iz Bijeljine

Od 150 prijavljenih ekipa, naša ekipa je zauzela I mjesto. Vođa ekipe Slaviša V. inače član SRD „Drina“ iz Janje

Čuvarska služba na vrlo uspiješno obavljenom zadatku u oduzimanju opreme za krivolov

Sportski ribolovac Jakub Nuhanović sa ulovom od 6300 gr. Ulovljena štuka na našim vodama 2008 godine. Vrijedi istaći za ovog člana SRD „Drina“ iz Janje da je jedan od najpoštenijih i najdisciplinovanijih ribolovaca u našem društvu

Uništavanje mreža oduzetih od krivolovaca

Som KAPITALAC ulovljen na našim vodama 2008.godine. DUŽINA – 193cm, TEŽINA – 49,8kg. Sretni ribolovci: NEDŽAD KAVAZOVIĆ i DŽEVAD KARJAŠEVIĆ. Ulovljen na živi mamac (Kedera). Društvo na slici: članovi SRD „Drina“ Janja

Takmičenje u spremanju ribljeg paprikaša 2006.godine u Loznici. Članovi SRD „Drina“ Janja su podijelili III mjesto sa ekipom iz Zvornika

Takmičenje „Branjevo“ 2007.godine. Organizator SRD Loznica. Takmičenje – pecanje na plovak i spremanje ribljeg paprikaša

Takmičenje „Branjevo“ 2007.godine

Takmičenje „Branjevo“ 2007.godine. Od 72 ekipe učesnice SRD „Drina“ Janja osvojila II mjesto

Zlatni kotlić Semberije u Bijeljini. Od 117 takmičarskih ekipa, ekipa SRD ,,Drina“ je osvojila II mjesto 2006.godine

Medalje i pehari osvojeni na raznim takmičenjima koje su osvojili članovi SRD „Drina“ Janja

Rijeka Drina. Jedan dio vode za sportski ribolov kojima upravlja i vodi računa o njima SRD „Drina“ – Janja

Rijeka Drina. Pod našom kontrolom je oko 20 kilometara uzvodno i nizvodno od mjesta Janja

Članovi SRD ,,Drina“ Janja na rijeci Drini

Velimir Vuković, predsjednik SRD ,,Drina“ Janja, na rijeci Drini

Adresa: Kosovska 67, 76316 Janja
Telefon: 055/541-165
Fax: 055/540-443
e-mail: srd_drina_janja@hotmail.com