S.R.D. “Bileća” – Bileća

Sportsko ribolovno društvo Bileća iz Bileće osnovano je 1996 godine a trenutno broji 120 članova.
SRD Bileća gazduje vodama Bilećkog jezera i rijeke Vrioke(Vrijeke).
U vodama kojim gazduje, zastupljene su sledeće riblje vrste:
Bilecko jezero – som, šaran golać i šaran ljuskar, amur, tostolobik-sivi, jezerska pastrmka, kalifornijska pastrmka, potočna
pastrmka, klen, strugač, zlatni karas, babuška, deverika, crvenperka, bodorka plotica, gaovica, grgeč, sunčanica, zelenka, američki somić.
Vrioka(Vrijeka) – gaovica, potočna pastrmka i kalifornijska pastrmka .

Cijena godišnje dozvole za seniore iznosi 70km, za juniore i žene 35, za penzionere 25, za RVI 15 km
Društvo, takodje, izdaje dnevne turističke, sedmične, mjesečne i tromjesečne dozvole a cijene su sledeće:
-dnevna dozvola za strane turiste je 30km.
-dnevna dozvola za članove S.R.D. iz Federacije BiH je 10km.
-sedmična turistička dozvola je 50km.
-mjesečna turistička dozvola je 70km.
-tromjesečna turistička dozvola je 100km.

Način dozvoljenog ribolova je u potpunosti u skladu sa Zakonom o slatkovodnom ribolovu. Dozvoljeni su svi vidovi sportskog ribolova.
Dozvoljen je ribolov sa maksimalno 6 udica u vodi, ribolov na jezeru je dozvoljen i noću ali bez upotrebe čamaca.
Količina dozvoljenog jednodnevnog ulova je pet (5) pastrmki dnevno, četiri (4) soma, amura najviše 3 na godišnjem nivou.
U slučaju ulova raznih vrsta ribe maksimalan ulov je uvijek pet (5) kg.
Minimalne dozvoljene mjere ulova su za pastrmku (potočnu, kalifornijsku i jezersku) 25 cm., šarana i klena 30 cm, ploticu 18 cm, som 60cm.
Bilećko jezero je poznato i po kapitalnim ulovima soma od 82.kg., 74.kg, 56.kg, 52.kg itd., šarana od 29.kg., 24.kg.,19.kg.,
pastrmke kalifornijske od 16.kg.,12.kg., 9.kg. i veći broj primjeraka od 2 do 5kilograma, amura od 22.kg., 20.kg., 19.kg., 18.kg. i drugih vrsta.

Bilećko jezero
Bilećko jezero je najveća akumulacija na prostoru bivše Jugoslavije. Prostire se između Bileće i Trebinja i zahvata površinu od oko 33km2, a na njegovom najdubljem dijelu dubina vode iznosi 102m.Nastalo je pregrađivanjem rijeke Trebišnjice branom Grančarevo. Ukupna zapremina vode iznosi oko 1,3 milijarde metara kubnih vode.
U jezeru se nalazi oko dvadesetak izvora iz kojih se napaja Bilećko jezero od kojih su najpoznatiji izvor Oko koji se nalazi u reonu kuletina i izvor Nikšićko vrelo u reonu Mlini.Na jezeru ima dosta atraktivnih terena za ribolov od kojih su najpoznatiji Panik, Orah, Miruše (šaranski tereni), Vidikovac, Cepelica i drugi.

Rijeka Vrijeka(Vrioka)
Rijeka Vrijeka koja protiče kroz Dabarsko polje, vjerovatno je jedna od rijetkih evropskih rijeka na čijem se cijelokupnom toku i u svako doba čovjek bez bojazni može napiti zdrave hladne i sviježe vode.
Istina da je njen tok od izvora do ušća u jamu Ponikva u koju ponire dug samo dva i po kilometra, ali to ne umanjuje osobenost hercegovačke ljepotice.
Vrijeka danas vrvi od života ali nije tako uvijek bilo za vrijeme proteklog rata – niti se znalo ko lovi ni sa čim lovi.Bacali su
bombe i druge eksplozivne naprave dok svu ribu nisu potamanili, pobili su vidre i ostale životinje koje su zaticali oko rijeke, istrijebili su rakove i sve drugo što su stigli.
Vrijedni ribolovci iz Bileće, na čelu sa sekretarom Draganom Ilićem, odmah posle završetka rata, zasukali su rukave poribljavali, uzgajali i čuvali rijeku. Danas je Vrijeka kao rijetko koja druga rijeka bogata ribljim vrstama potocnom i kalifornijskom pastrmkom, a zbog obilja hrane riba u Vrijeci napreduje kao rijetko gdje drugo. Do rata na toj rijeci lovljeni su
primjerci potočne pastrmke i do 10 kilograma, a najteža je bila 12,5 kilograma.
U ratu je riba unakažena, ali zbog velikog godišnjeg prirasta, već se mogu naći primjerci od 5 do 7 kilograma.
Sa ribom su se vratile i vidre i sada ih ima više od dvadeset(slobodna procjena).
Vrijeka je interesantna i po ribi zvanoj gaovica – to je sitna i veoma ukusna riba koja izlazi iz jama i pećina naročito u proljeće i jesen. Nauka je do sada registrovala samo 6 vrsta gaovice u cijelom svijetu a od njih 3 su sa prostora istočne Hercegovine.Riječ je o Gatačkoj gaovici, popovskoj gaovici i trebinjskoj gaovici, kako su im i zvanični nazivi.
Preostale tri vrste su prespanska, ohridska i imotska gaovica.
Gaovice u donjem toku ima tokom cijele godine koja je i osnovna hrana pastrmke iz Vrijeke. Na Vrijeku su dolazili razni ihtiholozi i ispitivali gaovicu da bi pisali naučne radove i rekli kako ova mala rijeka predstavlja blago Hercegovine za koje većina ljudi nije ni svjesna.
Ribolovni režim se strogo poštuje, a rijeka se čuva svakodnevno od strane ribolovnog drustva iz Bileće a u čuvanju pomažu
i mještani koji svaku sumljivu aktivnost prijave odmah ribočuvaru, koji je takodje mjestanin jer znaju kako je izgledala Vrijeka bez života za vrijeme proteklog rata.
Pastrmka se lovi samo na vjestačke mamce (mušice, leptiraste varalice) i dozvoljeno je odnošenje samo jednog
primjerka u mjeri a prisustvo ribočuvara je stalno.

Planovi društva za narednu godinu su:
da poboljsa rad ribočuvarske službe,
da izvrši poribnjavanje Bilećkog jezera šaranom i smudjem a rijeku pastrmkom,
da organizuje opštinsko takmičenje u lovu ribe udicom na plovak,
da organizuje Trojicindanski kup(lov udicom na plovak) i vec tradicionalnu somovijadu,
da poboljša saradnju sa opštinskim organima iorganima unutrasnjih poslova,
povećanje broja članova.

Sportsko ribolovno drustvo Bileća smješteno je u ulici K.Aleksandra bb.
Bileća 89230
Broj tel.059/374-018
Sekretar udruženja Ilić Dragan