Sunčanica (Lepomis gibbosus)

Sunčanica – Sunčarka – Japanski karaš – Japek – Japić – Japanac

Sunčanica je mala riba i danas vrlo brojna u mnogim našim vodama. Postojbina su joj južni dijelovi Sjeverne Amerike. Zbog svog neobično atraktivnog izgleda prenešena je u Europu kao akvarijumska ribica. Ljudskom nepažnjom raširila se po prirodi gdje se izuzetno brzo namnožila, ozbiljno ugrozivši mnoge naše autohtone vrste. Smatra se tipičnim “ribljim korovom”. Najbolje se snašla u plitkim toplim stajaćim vodama sa puno bilja, ali uspjela se održati čak i u pojedinim hladnim salmonidnim vodama. Premda mala rastom (super kapitalci teže znatno manje od pola kilograma) agresivne je naravi i grabljivog ponašanja. Hrani se svim vodenim životinjicama koje uspije da ulovi i proguta uključujući i mlađ drugih vrsta riba. Za razliku od većine evropskih vrsta, sunčanice požrtvovano čuvaju svoju ikru i tek izlegle ličinke od većih riba. Zahvaljujući tome, vrlo se brzo množe u vodama gdje je izlovom smanjen broj većih grabljivih vrsta (štuka, som).

LOV SUNČANICE

Za lov se upotrebljava lak pribor, najlon debljine 0,10-0,16 mm i udice veličine 14-18. Od mamaca se koriste sitne gliste, crvi, komadići ribe.

Prihranjuje se i zadržava konstantnim bacanjem manjih količina crva (licinki muva), “fuja” (licinki crvene boje), a ponekad i nekim posebnim vrstama hrane, na bazi mljevenih crva, “kastera” i krvi. Najčešće se lovi direkt štapovima u blizini obale. Premda pohlepne i proždrljive, sunčanice su, međutim i dosta plašljive. Ne vole da im neko uporno maše iznad glave. Po pravilu se najbolje love na samom početku ribolova. Savjet: prije nego što počnete loviti drugu ribu pažljivo pregledajte plićak i pokupite sunčice koje se tu nalaze. Kasnije se povlače u dubinu ili pojedine zaklone u vodi odakle ih je često prilično teško izmamiti na otvoreno.