Tribistovo jezero

Tribistovo jezero je nastalo kao akumulacija pitke vode za potrebe Posušja i napravljeno je 1989 godine.Nalazi se na putu za poznato skijalište Blidinje i Blidinjsko jezero, a izmedju Posušja i Rakitna. Dužina mu je oko 500 metara, širina oko 300 metara, dok je najveća dubina oko 10 metara. Oscilacije vode su u zavisnosti od ljetnih sušnih perioda.

Jezero je poribljeno šaranom, kalifornijskom pastrmkom i babuškom i klijenom. Po neprovjerenim podacima, najveći šaran uhvaćen na ovom jezeru je težio oko 9 kilograma, a uhvatio ga je Božo Bago.Najveća kalifornijska pastrmka uhvaćena u ovoj vodi je težila oko 4 kilograma, a uhvatio je Brankica Biško. iz Posušja.

Tribistovo lake

This lake was made as acumulation of the drinking water for the needs of  Posušje borough on 1989. It was situated on the way to the known ski alley Blidinje and Blidinjsko lake, and between Posušje and Rakitno. It`s about 500 m long, 300 m wide, with maximum depth of 10 m. In this lake were introduced carp, californian trout, crucian carp and white chub.

Prevod: Jasmina Ramić

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.