zlaja je napisao/la: Moj ocjenjivački sud prema nekoj fotki se dosta razlikuje od moji kolega...od djetinjstva se bavim slikarstvom i imam drugačije poglede na svoj i tuđi fotografski uradak...kao da objasnim...recimo kad učimo voziti bicikl -vježbamo tehniku,ravnotežu...non stop po njemu lijepimo sličice

kasnije kad uvježbamo i vozimo kao da nismo na biciklu...niti nas interesuje tehnika niti sličice ...već samo zgodne ženske kraj koji furamo...
rusko je napisao/la: najbolje slike su one koje pored tehnicke cistoce fotografije (a to se da naknadno srediti u photoshopu)... emituju i emociju dozivljaja u datom momentu (a tu nema pomoci od strane photoshopa)...
Aferim momci, ovim je sve receno
Mozda neki ne shvataju ovu poentu ali kvalitet fotografije nije njena atraktivna vrijednost vec emotivni izrazaj fotografa u datom momentu.
U ovoj eri multiekspanzije fotografija i fotografa na prste mozemo izbrojati one najjace iliti najbolje dok u vrijeme filma taj odnos je bio malo veci... isti broj najboljih ali dosta manji broj ostalih. Razlog...skup hobi...misleci na film i izradu istog pa i manje fotografa amatera. Tad nije bilo bezveznog skljocanja vec si dooobro razmislio sta ces i kako uslikati i samim tim se vracamo na gore napomenuto. Mislim da su amateri u ovo vrijeme malo vise (citaj pretjerano) optereceni postavkama aparata sto je ustvari najmanje bitno, a u sustini ima samo par stvari kojih se trebamo pridrzavati da bi imali tehnicki kvalitetnu sliku. To su korjeni koji proisticu od slikarstva.
Sto se tice pribora, kao i u svemu generalno, on je manje bitan ali... U mom profesionalnom poslu, alat koji koristim, tezim da bude sto kvalitetniji i da imam sve ono sto mi treba za taj posao. Prozvod toga je...kvalitetnije uradjen posao. Mogu ja i kasikom odvrnuti i zavrnuti saraf. Tako i u ribarskom priboru. Svi mi mozemo uloviti ribu na ljeskov stap sa malo silka, jednom udicom i svjecicom od auta. Slagao bih kad nebih rekao da jedne od najdrazih slika su uslikane "hagamushi" apartom...nasao se pri ruci ili nisam imao tad nista "kvalitetnije".
Po meni najljepse slike ulova su mi na onaj fol....riba na panju, kamenu, pribor pored i lijepa pozadina, pod zanimljivim uglom. Nedavno je Montana postavio par takvih.
Za fokusiranje, a u zelji da se izbjegne mrezasta ograda, stvar je podesenja aparata, i za to ne treba manuelni fokus. Centar point i multi point

Aparat tezi laksem, a mi mu trebamo dati smjernice.