Fotografija (tehnika, aparati i ostali pribor)

Mali savjeti iskusnijih kolega o načinu pravljenja dobre i lijepe fotografije ili klipa.

Moderatori/ce:emin,zlaja,angler

emin
Književnik
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1275: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
Re: Fotografija (tehnika, aparati i ostali pribor)

Post Postao/la emin » 20 lip 2012, 18:00

zlajo deder nam o ovoj slici reci koji haber.. jerbo, dosta nas je zainteresovanih kako napraviti ovakvu sliku ili barem približnu.. :mrgreen:

p.s. da ne kvarimo temu klen, može ovdje..
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
..be yourself no matter what they say..

zlaja
Nobelovac
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1275: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Post Postao/la zlaja » 20 lip 2012, 20:40

Akciona fotka je stvar momenta, ja sam inače ljubitelj spori ekspozicija dok za ove stvari treba brzina zatvarača preko 250/1 i velik otvor blende, treba biti spreman sa fokusom na ribi i držati na koljenu za izoštravanje zaključan fokus kad riba iskoči iz vode ostaje ti samo pola šuta, teško je izvesti nespreman pa dok stisneš na pola dok fokus odradi svoje dok zatvarač odradi ode riba nazad u vodu...Mladica voli praviti igranku pred nogama, bolen takođe voli lupit repom,klen iskoči, pastrmka pravi divlje skokove...akciona fotka nije za moj stari canon i sl. treba jedan dobar DSLR ili neki nabrijani kompakt nove generacije
Ovdje na fotki je još složenija scena jer sunce kroz krošnju piči u objektiv pa čim se nađete u toj situaciji upalite blic da osvjetlite prednji plan...igrajte se sa aparatom i škljocajte kanite se one A postavke ...najnovija generacija kompakta ima pametnu automatiku pod nazivom smart auto i sl. to je već naprednija tehnologija koja pozna daljinu od objekta, svjetlosne uslove itd. te sama upali unaprijed zadanu F. i EX tako da to pije vode...
Vježba:
Fotkajte psa, pticu ili neku drugu životinju u pokretu tako da na njoj držite izoštren zaključan autofokus do pola na okidaču, kad krene radit pokret samo stisnite ono pola što je ostalo...ako nemate manuelu u izborniku scenski načina rada nađite opciju -sport- to je brza ekspozicija...obavezno vježbu radite vani...ako pokret uspijete zalediti tako da fotka ostaje oštra onda ste spremni za ribolovnu kung fu fotku...

Clavis
Nobelovac

Post Postao/la Clavis » 21 lip 2012, 10:40

Šta haber?!

-Doktorat :D Živio ti nama majstore :) Ovo će mi puno pomoć, inače blicam insekte kraj vode i u njoj kad lipen ne radi!
Zna bit uvrnuto kad su zivahni...

emin
Književnik

Post Postao/la emin » 21 lip 2012, 10:55

Clavis je napisao/la:Šta haber?!
Haber je turska riječ, a mi bosanci smo ga prisvojili koliko znam, barem mi ovdje tešnjaci, koja znači informacija, obavijest, obaviještenje, saopštenje.. eto ukratko.. :grin:

zlaja hvala na detaljnom haberu, sad će biti dosta lakše.. <championvanja>

Clavis
Nobelovac

Post Postao/la Clavis » 21 lip 2012, 14:05

Ma znam šta je haber :grin: , nego mi tražili haber a Zlaja nam objasnio od do :) pa zato vičem, samo nisam dobro sve posložio pa ispade tako. Izvinjenje kolega :oops: :)

emin
Književnik

Post Postao/la emin » 21 lip 2012, 14:20

ok ba.. :grin: ma malo fotografija malo turcizmi.. :mrgreen:

rusko
Nobelovac

Post Postao/la rusko » 08 vel 2013, 21:32

Evo sam se zadao u izgradnju mini studija... Efekat je odlican... cijena sitnica...

slika

slika

Trebam naci bolje lampe, sa sve tri strane... i jedva cekam da mi stigne naruceni stativ...
slika slika

zlaja
Nobelovac

Post Postao/la zlaja » 08 vel 2013, 22:17

Prva liga,još sa trećom da ubiješ sjene i to je to...onda se može igrati sa jednom bočnom ugašenom i polusjenama preko tijela mušice...

rusko
Nobelovac

Post Postao/la rusko » 08 vel 2013, 22:35

Vec sam se zadao na razvaljivanje jednog lustera sa tri halogenska spotlighta... trebam sklepati neke nosace za sijalice i bice perfektan...
slika slika

angler
Nobelovac
Kontakt:

Post Postao/la angler » 09 vel 2013, 05:05

Bravo majstore! Eto makro studija za cas. Ostalo je stvar igrarije sa svjetlima i postavkama na "skljocalici".
U ovom slucaju lijeva lampa jaca pa baca sjenu.

Sa malo vjezbe dodje se do ovog rezultata :grin:

http://www.danica.com/flytier/tspindler/stimulator.htm

rusko
Nobelovac

Post Postao/la rusko » 09 vel 2013, 07:48

angler je napisao/la: Sa malo vjezbe dodje se do ovog rezultata :grin:

http://www.danica.com/flytier/tspindler/stimulator.htm
Pih... amater! :mrgreen:

vidjecete vi kada meni stigne stativ :135:

Hajd' da je barem samo do stativa... nego mi treba i makro objektiv, pa onda oni umetci... pa makro filteri... pa druga zena, jer ce me moja uskoro ostaviti kada shvati koliko ja trosim na moje zahebancije... taman kada sve skupim, moci cu samo da se :879798:
slika slika

angler
Nobelovac
Kontakt:

Post Postao/la angler » 09 vel 2013, 08:36

rusko je napisao/la:Hajd' da je barem samo do stativa... nego mi treba i makro objektiv, pa onda oni umetci... pa makro filteri... pa druga zena
<valjanjeodsmijeha>

Ne opterecuj se kojekakvim djidjama. Ok makro objektiv ako tezis perfekcionizmu i kakav stativcic. Gorilla stativ je zgodan za te "djidjabaje" ali je neupotrebljiv ako nabavis 100mm macro objektiv ili veci. Kad tad ce trebati normalan stativ pa najbolje u startu rijesiti problem. Preporuka Velbon Ultra LUXi-L. Nije savrsen ali ali je univerzalan.
Sto se tice kojekakvih filtera, prstenova itd, manje-vise masu efekata mozes postici samim podesavanjem na skljocalici.

Eto svedosmo knjigu na dva slova....objektiv i stativ....sitnica <jelmekotrazio> <valjanjeodsmijeha>

rusko
Nobelovac

Post Postao/la rusko » 09 vel 2013, 08:49

Sto mi kvaris plan kako da promijenim zenu? <valjanjeodsmijeha>

Stativ je neophodan... svako manje treskanje rukom izazove mutnu sliku (iako mi objektiv ima stabilizator slike)...
Doduse, makro objektiv i ostalo je manje potrebna oprema.. mada ne bi bilo zgorega i to skontati, jer mi je to i bio cilj sa nabavkom ove kamere... znam sebe, ako to ne skontam nervirace me to svaki put kada hocu nesto da uslikam...
slika slika

angler
Nobelovac
Kontakt:

Post Postao/la angler » 09 vel 2013, 09:42

rusko je napisao/la:Sto mi kvaris plan kako da promijenim zenu? <valjanjeodsmijeha>
Onda ti treba FF skljocalica bar 5D Mark III, da se ne izlazes trosku, zatim EF 100mm f/2.8L Macro IS USM, a valjao bi ti i EF 180mm f/3.5L Macro USM zbog zivih baja, da ne odleprsaju kad ne treba, pa Doctors Eyes prsten sa led diodama, desetina filtera i eto za pocetak.
Da pripomognem malo plan <valjanjeodsmijeha> :135:
rusko je napisao/la: znam sebe, ako to ne skontam nervirace me to svaki put kada hocu nesto da uslikam...
Mnogi koriste Extension Tube vrlo uspjesno ali za imalo ozbiljan rad treba makro objektiv.

rusko
Nobelovac

Post Postao/la rusko » 09 vel 2013, 09:56

E, onda mi nece nista ostati da kupim drugu zenu... ja sam ipak covjek u godinama, s viskom kila... i izgledom babuna... <valjanjeodsmijeha>

Triopo GT-3230X8C stativ sa B-2 glavom je narucen i sad... cekam :grin:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=GPb8eEPc6jc[/youtube]

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=z9sXhViGh7Y[/youtube]
slika slika

Odgovori

Natrag na “O fotografisanju i snimanju video klipova”