Znam da si ti profi fotograf, ali nisam očekivao da ćeš tako nešto napisati

. Kod ne zahtjevnih fotografija je mala razlika, takođe ako neko uzme skupi DSLR i drži stalno sve automatske postavke, to mu ga dođe kao da kupiš ferari od milion KM pa ga voziš samo u prvoj brzini, jer ne znaš promjeniti brzinu. Ako imaš manuelne postavke koje znaš koristiti ili recimo polarizacioni filter možeš dobiti puno kvalitetnije fotografije. Ja sam jednom s mosta pokušao fotografisati dno i ribe koje se okom vidilo kristalno jasno. Na fotografijama se vidila samo površina vode koju je aparat i fokusirao. Sada već imam aparat koji ima i manuelni fokus samo mi još filter fali. Recimo imao sam problem sa fokusom kada sam htio fotografisati tenisere kroz zaštitnu mrežu i apaat mi je uvjek fokusirao mrežu.
Znam ja da megapikseli ne donose razliku u fotografiji, nedostaci objektiva se teže primjećuju, ali greške u fokusu su najčešći nedostatak jeftinijih kompakta, kao i manji senzori i mala svjetlosna moć objektiva, pogotovo kod onih tankih kompakta gdje se objektiv ne izvlači vani prilikom zuma. To povećava vrjeme ekspozicije a to opet dovodi do više mutnih fotografija.
Evo jedna moja snimljena mobitelom sa 2 MP

Vidi gnjurca voda mu do koljena, kad dođe plima...