Izgradnja prolaza za ribu kraj hidrocentrale, Hedefors – Šve

Moderatori/ce: emin, zlaja, rusko, Kovach, montana

Izgradnja prolaza za ribu kraj hidrocentrale, Hedefors – Šve

PostPostao/la rusko » 21 sep 2013, 10:02

Vijest sa pocetne: http://www.bistrobih.ba/nova/?p=36198

U Švedskom gradu Hedefors, se 18 septembra otvorio novoizgrađeni put za ribu, prventsveno namijenjen lososu koji je bio spriječen cijelih 100 godina da nesmetano nađe put do zone mriještenja iznad hidrocentrale. Kompletno područje je proglašeno nacionalnim parkom.

Put se nalazi na rijeci “Säveån”, dug je 375 metara i ima protok vode od 2000 litara u sekundi. Izgrađen je zajedničkim finansiranjem od strane vlasnika hidroelektrane, države i Evropske unije. Cijena izgradnje je završila na 12 miliona eura.

Pogledajte na videu kako je planiran i izgrađen:

slika slika
Avatar
rusko
Nobelovac
 
Postovi: 4705
Učlanjen/a: 30 nov 2009, 19:17
Lokacija: Svedska


Re: Izgradnja prolaza za ribu kraj hidrocentrale, Hedefors –

PostPostao/la Seha » 21 sep 2013, 13:59

Pametni ljudi. Ovi kod mene jebivjetri nisu u stanju da jednu jedinu hidrocentralu koja sada zjapi kao muzej uklone ili bar uniste ove neefektivne "riblje stepenice" i naprave ovako neku "protocnu zaobilaznicu". Jezivo je vidjeti tu silu lososa punu oziljaka koja dodje pod branu i uniste se skakajuci u pokusajima da nastavi put prema mrijestilistu. Ja mislim da kod mene nema interesa jer komuna (opstina) ima projekte poribljavanja. Van svake logike i pameti al eto nisu samo politicari u BiH nesposobni.
slika
Avatar
Seha
Glasnogovornik za EU i Baltičke zemlje
 
Postovi: 6103
Učlanjen/a: 19 jun 2006, 00:14

Re: Izgradnja prolaza za ribu kraj hidrocentrale, Hedefors –

PostPostao/la rusko » 21 sep 2013, 18:01

Svedi nesto nisu za poribljavanje... malo koju rijeku da poribljavaju, vise gledaju da poprave biotop pa da se riba sama krene vise mrijestiti... sto i nije lose, jer bez obzira koliko ribe da se ubaci postoji limit u biotopu i taj ce se kad tad ustabiliti sam od sebe... ako mu se poveca "kapacitet" automatski se povecava i brojnost vrste.

Ovakvi protocni sistemi su idealni, kada bi se barem moglo natjerati one nase glavonje da kraj svake novoizgradjene HE naprave ovako nesto bilo bi super. Raduje me sto su i na "mojoj" rijeci dali rok vlasnicima HE da naprave ovakve sisteme u roku 3 godine, ili im ruse HE <championvanja>

Pomno vodim statistiku kretanja morske pastrmke na rijeci, pa me bas zanima kakav ce efekat imati ta promjena HE (ako sve prodje kako treba <juma> ).
slika slika
Avatar
rusko
Nobelovac
 
Postovi: 4705
Učlanjen/a: 30 nov 2009, 19:17
Lokacija: Svedska


Natrag na Pozitivni primjeri

Online

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.